Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Eylül ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi. TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren başkanlığında yapılan toplantıya Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu da katıldı.

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Eylül ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, "İlk 1000 İhracatçı listesine giren 11 firmamızı tebrik ediyorum. Tüm firma sahiplerini ortaklarını çalışanlarını kutluyorum. Mevsimsel olarak pandemide başlayan artış okulların açılmasıyla bir adım daha ileriye gitti. Ancak aşılanma konusunda Sayın Valimiz başkanlığında yürütülen çalışmalarda önemli yol kat edildi. Belli noktaya geldik ancak önemli yolumuz var. Yeni mutasyonlar ortaya çıkıyor. İş camiasının durmaması adına aşı konusunda işyerimize gelenleri uyarmak, çevremizdekileri uyarmak en büyük görevlerimizden biri olmalıdır. Kapanma ile ilgili en büyük ekonomik zararı bizler çekiyoruz. Şehrimizde çalışmalarımız hızlı şekilde devam ediyor. Geçen hafta Hollanda Büyükelçisi odamızı ziyaret etti. Hollandalı yatırımcıları Trabzon'a davet ettik. Yatırım konusunda elimizde Yatırım Adası var. Geleceği planlanma adına bir an önce Yatırım Adası'nın altyapısının tamamlanmasını diliyoruz. Sayın Valimiz bu konuda büyük bir özveriyle her zaman bize destek olmuştur."

"DEVLETE GERİ DÖNÜŞÜ 2 YIL GİBİ ÇOK KISA BİR SÜREDİR"

Başkan Hacısalihoğlu, şehirde kendilerine Yatırım Adası'nın maliyetleri konusunda çok soru sorulduğunu da ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:"Yapılacak yatırımın devlet açısından geri dönüşünün hesapları yapıldı. Aynı zamanda yatırım yapacak firmaların da alacakları desteklerin hesabı yapıldı. Yatırımcı firmalar, yatırımlarının yüzde 24'ünü desteklerle geri alıyorlar. Yatırım miktarına bağlı olarak, ihracat, istihdam ve aktif büyüklüğüne baktığımız zaman geri dönüşü devlet açısından 2 yıldır. Devlet açısından baktığımızda da önemli bir yatırım olduğunu belirtmek istiyorum. Geri dönüşü çok kısa bir zaman olan, istihdama büyük bir katkısı bulunacak, yaratacağı katma değerle ülkenin kalkınmasına büyük katkı sağlayacak olan Yatırım Adası, ekonomik yönden çok büyük bir avantajı da beraberinde getirecektir. Şehirde yatırım ortamının hazırlanması konusunda Sayın Valimizin başkanlığında oldukça fazla iş yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz."

“KARADENİZ’İ CAZİBE MERKEZİ HALİNE GETİRDİ”

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, TTSO Eylül ayı meclis toplantısında üyelere hitap etti. Vali Ustaoğlu, Karadeniz'in tarihin ilk dönemlerinden itibaren geniş Asya coğrafyası ve Akdeniz havzası ile Avrupa arasında bir iletişim alanı olduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Sahip olduğu geniş hinterlandı ve bir iç deniz olmasının yanı sıra boğazlar vasıtası ile dünyaya açılan yönü Karadeniz'i cazibe merkezi haline getirmiştir. Günümüzde kısmen de olsa geleneksel özelliklerini sürdüren ticaret alanları, tarihi kent merkezinin çekirdeğini oluşturmaktadır. Trabzon da bu anlamda tarihten bu yana bir ticaret merkezidir. Dünyanın en önemli ticaret yollarından olan İpekyolu'nun Karadeniz'de Trabzon ve Sinop limanları üzerinden Avrupa'ya taşındığını bilmekteyiz. Bu bakımdan kadim şehrimiz de ticarette, her alanda olduğu gibi bölgesinde merkezi güç olmuştur ve bu önemini uzun yıllardır da taşımaktır."

"ŞİNİK OSB'DE İSTİHDAM 900'ÜN ÜZERİNE ÇIKTI"

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nın yüz yılın üzerinde bir geçmişi var. Bölgemizin en önemli hafıza merkezi olan bir kurum. Ticaret ve Sanayi Odamızla şehrimizin üretimi ve istihdamı adına, ortak aklı ön plana çıkaran çalışmaları yaptık ve sonuçlarını da görüyoruz. 3 yıl önce göreve başladığımda özellikle organize sanayi bölgelerimizde yaptığımız çalışmalar ilimiz adına sevindiricidir. Şinik OSB ile ilgili başkanımızla birlikte ilk günden itibaren aldığımız kararların ve attığımız adımların sonuçları şu anda ortada net şekilde görülüyor. 8 tane işletmenin faaliyette olduğu Şinik OSB'de bugün 23 tane işletme faaliyette, 16 tane işletme yapım aşamasındadır. İptal ettiğimiz yer tahsislerin yerine yaptığımız yeni tahsislerle birlikte şu anda 47 parselimizin üzerinde de fabrikaların bacaları tütüyor, bir kısmında fabrika inşaatları yükseliyor. Çok az bir bölümü de proje safhasındadır. Şinik OSB'de yaklaşık 180 kişilik istihdamdan 900'ün üzerinde istihdama ulaştık. Ortak aklı ve ortak hafızayı ön plana çıkaran bir çalışma neticesinde, TTSO ile yürüttüğümüz bu çalışmanın sonuçları da sevindirici oldu. Beşikdüzü OSB yüzde 100 kapasiteye ulaştı. Her iki OSB'mizin de ek alanları Sanayi Bakanlığı tarafından onaylandı ve süreç başlatıldı. İnşallah önümüzdeki günlerde yeni üretim ve istihdam sahaları hayata geçirilecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın destekleriyle Vakfıkebir OSB'nin altyapı ihalesini tamamladık. Şu anda orada çalışma devam ediyor. Yoluyla ilgili protokol imzalandı. Karayolları çalışmaları başlattı. Vakfıkebir OSB'nin de parselleri artık tahsise hazır ve önümüzdeki yıl içinde inşallah orada da yeni üretim ve istihdam sahaları oluşacak. Araklı ve Of ilçelerimizde de iki yeni OSB'nin kurulumuyla ilgili sayın bakanımızın talimatıyla fizibilite çalışmalarını tamamlıyoruz."

Editör: TE Bilisim