İlçe Meclis Üyeleri, İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri ve partililerin de katıldığı basın toplantısında İlçe Başkanı Fatih Suat Oyman, esnaflarla yaptıkları anket çalışmasının sonuçlarını paylaştı. 

Oyman, toplantının başında, salgın sürecinde aşılamanın önemine dikkat çekerek, herkesi aşı olmaya davet etti. 

Oyman, “Seçildiğimiz günden bu yana, salgın koşularına denk gelsekte çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Süreç içinde bir çok farklı mahallede esnafımızın sorunlarını dinledik, partimizin çözüm önerilerini paylaştık. 

8 NOKTA, MAHALLEDE ANKET ÇALIŞMASI YAPILDI

14 ay 15 ay hiç çözüm üretilmeyen meslek gruplarımız vardı. Borçların artması, psikolojik sorunlarında üst düzeye çıkması esnaf ve vatandaşı sıkıntıya soktu. 
Anket tarafsız yaklaşımla, ilçemizin 8 noktasında, mahallesinde kimseyi ayırt etmeden gerçekleştirdik. Farklı iş kolları ve esnafımızın verdiği somut cevapları kamuoyuyla paylaşmak isteriz. 

ANKETTEN ÇIKAN SONUÇLARIN YÜZDELERİ

İlk olarak şunu sorduk: Kiracı mı mülk sahibi mi?
Yüzde 85 kiracı ve ana giderlerini ödeyemediğini ifade etti. 
Yüzde 35’i süreç içinde sahip olduğu bir varlığını, sattığını ifade etti. Bu araba olabilir, ev olabilir.. 
Yüzde 23’ü de elinde satabilecek hiç bir varlığının olmadığını ifade etti. 
Yüzde 55’i verilen desteklerden faydalandı. 
Yüzde 85’i esnafa verilen desteklerin yetersiz olduğunu belirtti. 
Kredisi olan yüzde 60 esnafın, kredisini ödeyemeyecek duruma geldiğini. 

ESNAF DİRENİYOR

Dükkanını kapatmamak için “direniyorum” diye feryat eden kişileri görmezden gelemeyiz. 

ESNAFIN ŞİKAYETÇİ OLDUĞU KONULAR

Malzeme fiyatlarının sürekli artışından rahatsız, enflasyon oranına inanmıyor, faizsiz ve yeterli devlet desteği istiyor, zincir marketlerin çalışma saatlerinin düzenlenmesini istiyor. Sigorta, sicil ve vergi affı istiyor, adil yardımlaşma, adaletli destek istiyor. 

Esnafımız adaletli paylaşım olduğuna inanmıyor. 

17 ÇÖZÜM ÖNERİSİ KARŞILAMAKTA

Esnafımızın taleplerini, 17 çözüm önerisi karşılamakta.
CHP esnaf masası, ekonomi masası, chp gemisi, ilçe örgütlerimizin saha çalışmalarıyla birlikte her alanda varlığını göstermekte, problemleri dinlemekte, halkımızın mutluluğu ülkemizin geleceği için çarenin CHP olduğunu net olarak ifade ediyoruz” dedi.

KIZLAR MANASTIRI İÇİN MEYDAN’DAN RİNG KOYULABİLİR

Ortahisar ve Trabzon’un sorunlarına da değinen Oyman, “Şehrimiz turizm konusunda önemli potansiyele sahip. Harika bir doğal cazibemiz var, kültürü tarihi önemini olduğunu ifade etmemiz gerekiyor. Ancak, bir yaz sezonunu daha geride bırakırken fıkra gibidir. Boztepe’de bulunan Kızlar Manastırı, 2021 yılında açıldığı ifade ediliyor. Gerçi yıl 12 ay.. Daha vaktimiz var. Otopark olmadığı için açılamadığı dile getirdiler. Azcık araştırsınlar. Arabayı isteyerek çıkarmadığı noktaya ring koyuluyor. Sizler Meydan’dan ring ayarlarsınız. Oradan ziyaretçileri, oraya taşıyabilirsiniz. Bunun çok zor olduğunu düşünmüyoruz. Ağustos ayını geride bırakırken Kızlar Manastırının ne zaman açılacağını merak ediyoruz. 

TRABZON MÜZESİNİN RESTORASYONU

Trabzon Müzesinin restorasyonu uzadıkçı uzuyor. Türk Ocağı, Sağlık Bakanlığına bağlı. Burası alternatif noktadır.  Emirzade Konağı.. Bunlarla ilgili çalışma yapılabilir mi diye soruyoruz? Ortahisar ismini tartışıyorduk. Bu ismin ön plana çıkarılması için Ortahisar Bölgesinin ön plana çıkarılmasını bekliyoruz. Pazarkapı’da arkeologlara bütçe ayrılarak bu bölgede çalışmaların devam etmesini istemiştik. Fakat bu konuda çalışma göremedik. Turizm ofisi sanki resmi makam edasında. İlgi çekiliciliği yok. En çok gelir getiren söktür, üzerine kulak arkası edilmiş durumda. 

ŞEHİR MERKEZİNDE YAPILAN ALTYAPI ÇALŞIMASI

Bütün kısıtlamaların kalktığı bu yaz mevsiminde, Trabzon’un alt yapı çalışmalarının şehir merkezinde yapılması akıllara duygunluk vermiştir. Uzunsokak’ta yeni döşenmiş taşlar kırılmaya devam etmekte. Bu artı maliyet.. 

GENÇ’İN YAPTIĞI TOPLANTI

Geçtiğimiz haftalarda Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet eMetin Genç’in organize ettiği Turizm Paydaşları Toplantısını basınımızla takip ettik. Öncelikle bu toplantılar önemli. Ancak turizm sektörü o kadar sıkıntıyla boğuşuyor ki, konuşulan konular Ortahisar Belediyesinin yetki alanında değil. Burada ancak aracı vazifesi görebilir. Yetkili kim varsa, turizme sahip çıkması gerekmektedir. Trabzon’da turizm ne yazık ki sahipsiz kalmıştır. Uzun zamandır, Trabzon’a turizm il müdürü de atanmamıştır”dedi.

TRABZONSPOR DÜNYA MARKASI… 

Oyman, “Deniz kenti olmasına rağmen ülkemizin en kötü sahip hattına sahip ilçesi Ortahisar ilçesidir Bu kenti bu hale getirenler, yönetenlerdir. Uzaklara gitmeye gerek yok. Çevremizdeki illere baktığımızda sahillerin nasıl ön plana çıkarıldığını ayrıca tecrübe edebiliriz. Şehrimiz sadece Türkiye’de değil dünyada önemli markaya sahip Trabzonspor’a sahiptir. Amatör spor kulüplerinin sıkıntı yaşadığını daha önce efad etmiştik. Halkımızın heyecanla takip edeceği sahalara ihtiyaç var” 

TİYATRONUN TAŞINMASI

Tiyatroya “mevcut yerinden kaldıracağız” dediler. Projesi bile çizildi. Yerinin tartışması hala bitmedi. Bu gelişmeleri de hayretle takip ediyoruz. 

“ŞİMDİ BEKLEYİN, SATMAYIN” DİYENLER.. 

Fındıkta geçmişte yapılan hatalar tekrarlanıyor. Üreticinin boğuştuğu ekonomik tabladan, harcanan kalemlerden kimsenin haberi yok. Verilen fiyata karşı üreticiye “şimdi bekleyin satmayın” diyenler, hava koşulları nedeniyle fındığını yaş olarak satan üreticiler için diyeceği bir söz var mıdır? Fındık üzerine, koruyucu, üreticilerin memnun olduğu ulusal bir politika çalışması olacak mı? Ortahisar İlçemize kadar yayıldığı düşünülen, zararlı böceklerle mücadele halen ne yazık ki net sonuç alınamadı. Böcek Çağlayan’a kadar gelmiş söküm işlemleri başladı. Daha fazla yayılmadan atılacak adımlar konusunda çalışma var mı? Elimizde kriz masası kurmak adına bir girişim olacak mı?

HAVALİMANINDA KULLANILAN MALZEMEDE SIKINTI VAR

Havalimanında meydana gelen çökme ile ilgili gelen soruya Oyman, “Malzemede kullanılan işçilikte sıkıntılı. 58 milyon TL harcasın, 1 senede pistin bir tarafında çökme olsun. Çatlak dediler, çökme dediler. Ondan sonra Hava Meydanları açıklama yaptı. Burada Ondülasyon. Ondülasyon, beton üzerinde dalgalanma. Bu kullanılan malzemeden ve karışımdan meydana gelir. Bunu inşaat mühendisler ve teknik kim varsa bilir. Demek ki burada kullanılan malzemede bir sıkıntı var. Bunun 1 senede olması gelecek dönemlerde karşımıza çıkacağını göstermekte. Burada alt yapı sorunu mu var. Alt yapı çalışmalarını bir an önce planlayalım. Bu şehre yeni bir havalimanı gerekiyorsa, bunun planlanması gerekiyor” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim