Trabzon’da 27 haftalık 730 gram doğan minik B.-, isimli bebek, KTÜ Farabi Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde sağ ve sol kasıklarında şişlik olduğu fark edildi.

Bunun üzerine 27 haftalık B.Y., KTÜ Farabi Hastanesi Çocuk Cerrahi Bölümüne sevk edildi.

KASIK FITIĞI TESPİT EDİLDİ

Burada Doç. Dr. Hatice Sonay Yalçın Cömert tarafından yapılan muayene ve tetkiklerde, hastanın her iki tarafında kasık fıtığı tespit edildi.

27 haftalık B.Y., ameliyat hazırlıkları yapıldıktan sonra normal doğum haftası beklenerek Anestezi Uzmanı Prof. Dr. Şükran Geze Saatçı ile birlikte ameliyata alındı.

AMELİYATA ALINDI!

Ameliyat sonrası herhangi bir komplikasyon gelişmediği belirtilen 27 haftalık B.Y., bebek, sağlığına kavuşarak taburcu edildi.

“Kasık fıtığı olan çocuklar bize genelde kasıkta şişlik, üzerine bastırınca kaybolan kitle veya boğulmuş fıtık öyküsü ile başvurur.” diyen Doç. Dr. Hatice Sonay Yalçın Cömertaçıklamalarına şu şekilde devam etti:

Doğum Ağırlığı ile Kasık Fıtığı Görülme Sıklığı Birbiriyle İlişkilidir

Çocuklarda primer kasık fıtığı, tüm yenidoğanların yüzde 1 ila 5'inde ve erken doğanların yüzde 9 ila 11'inde görülür. Düşük ve çok düşük doğum ağırlıklı bebekler arasında, kasık fıtığı sıklığı doğum ağırlığına göre değişir; 500 ila 1000 gr doğan bebeklerde %30 ila 42, 1000 ila 1500 gr doğan bebeklerde %10, 1500 ila 2000 gr doğan bebeklerde ise: %3 olarak görülür.

Erken Doğum Fıtık Görülme Oranını Arttırıyor

Primer kasık fıtığının erkeklerde görülme sıklığı, kızlara göre üç ila dört kat daha fazladır. Erkeklerde de kızlarda da sağ tarafta daha sık görülür. Erkek çocuklarda görülme sıklığı, doğumdan sonraki ilk yılda en yüksektir ve doğumdan sonraki ilk ayda zirve yapar. Her iki tarafta fıtık görülme oranı, yaklaşık yüzde 10’dur. Erken doğan ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerde bu oran, yaklaşık yüzde 50'dir.

Düşük Doğum Ağırlıklı Bebeklerin Uyutulması ve Ameliyatları İçin Tecrübe ve Özel Eğitimler Gerekir

Kasık fıtığının kesin tedavisi ameliyattır. Ek olarak fıtık kesesi içeriğinin boğulmasını önlemek için hapsedilmiş fıtıklar mümkün olduğunca çabuk ameliyat yapılarak tedavi edilmelidir. Bu yüzden hastanın yaşı veya kilosundan ziyade tanı alan hastaların ameliyatları planlanıp yapılır. Bizim merkezimizde de özellikle yenidoğan dönemi de dâhil öncelikle bu kadar sık görülen kasık fıtığı onarımı yapılmaktadır.  

Bu operasyonlar gerek cerrahi gerekse anestezi açısından özellikli ameliyatlar olduğu için özel ve donanımlı bir ekip gerektirir. Düşük doğum ağırlıklı olan bu tür hastalarımızın gerek uyutulması gerekse de ameliyatları tecrübe ve özel eğitimler gerektirir. Bu yüzden bu kadar küçük bebeklerin fıtık ameliyatları her merkezde yapılamamaktadır. KTÜ Farabi Hastanesi’nde de 1 kg altında prematür kasık fıtığı ameliyatları özel ekibimimiz ile birlikte sıklıkla yapılmaktadır.

Kasık Fıtıkları Fazla Bekletilmeden Ameliyat Edilmelidir

Kasık fıtıkları, en erken ve uygun şartlarda ameliyat edilmelidir. Aksi takdirde fıtık kesesi içerisine en sık giren barsak segmentleri ya da kız bebeklerde yumurta (over) dokusu sıkışır. Yani dokuların kanlanmaları bozulur, gangrene gider ve bağırsağın sıkışan kısmı veya kız bebeklerin yumurtasının kaybı söz konusu olur. Bu yüzden kasık fıtıkları tanı aldıkları zaman fazla bekletilmeden ameliyat edilmelidir. Çok erken doğan prematür bebekler ise genellikle normal doğum hafta yaşına gelmeleri beklenip ameliyat edilir. Fakat sıkışma ihtimali olan dar kanallı prematür bebekler, farklı özel anestezi yöntemleri kullanılarak doğum haftaları beklenmeden ameliyata alınabilir.

Editör: TE Bilisim