Ancak akıllarda birçok soru işareti ve ibretlik tespitler kaldı. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın da katıldığı ve 2 gün süren oturumlarda öncelik olarak “bağımlılık ile mücadelede sporun gücü” konusu işlendi. Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim Kültür ve Araştırma Genel Müdürü Huzeyfe Yılmaz ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rüştü Güner’in vermiş olduğu seminerde ilginç bir detay ortaya çıktı. 

Özellikle de Huzeyfe Yılmaz’ın madde bağımlılığı Türkiye Haritası’nda en yüksek, çok yüksek, yüksek, az ve nadir diyerek kategorilendirilen sunumda Trabzon en yüksek riskli alanda yer aldı. Özellikle de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun uyuşturucuyla mücadele kapsamında vermiş olduğu mücadelenin ardından Spor Bakanı Bak’ın da üstüne basa basa vurguladığı bu illetten kurtulmanın yollarının gençliğin spor yapmasıyla giderebileceğinin ifadelerini kullanması dikkatlerden kaçmadı. 

Uyuşturucu kullanımının artmasının ardından çalışmalarını daha da derine indirmek istediğini ifade eden Huzeyfe Yılmaz, “Kanalizasyon projemiz var.. İsmi tuhaf olabilir ama bizler bu projeyi çok önemsiyor ve çok sıkı takip etmek istiyoruz. Kanalizasyonlardan hangi uyuşturucu maddenin hangi illerde hatta ilçe mahalle sokaklarda olduğunu belirten bir araştırma başlattık.  Bunu yaparken de hangi maddenin satıldığından kaynağına ulaşarak devlet olarak ne kadar ciddi olduğumuzu göstermek istiyoruz” ifadelerini kullandı. 

Seminer’de özellikle vurgulanan bir uyuşturucu maddesinin ülkemize 2011 yılında ilk kez girmesine rağmen 2017’de tüm ülkeye yayılmasının önüne geçilemediğinin özeleştirisi yapıldı. Büyük bir mücadele ortaya koymalarına rağmen kararlılıkla birçok projeyi hayata geçirerek sonuca gidilmesi için çalışmalara devam edildiği belirtilen seminerde madde bağımlılığın düşen yaş ortalamasını spor yapılarak giderilmesi gerektiğinin vurgusu yapıldı. 

Sporun gücünü kullanmalıyız 

Seminerin ilk konusu olan madde bağımlılığı konusunda konuşma yapan Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak özellikle de genç yaşta bu illete bulaşana kadar sorumluluğun kendisinde olduklarını bulaştıktan sonra Sağlık Bakanlığının devreye girdiğini belirtirken, “Çocukları yalnız bırakmamamız lazım. Bunun için de spor kulüplerine, okullarda sporlara ihtiyacımız var. Bizim bunları önlemek için sporun gücünü kullanmamız lazım. 

Bakanlık olarak amatör spor kulüplerine desteğe devam edeceklerini söyleyen Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, “Sokaklara basketbol sahası yapmaya devam edeceğiz. Her yere tesis yapmaya devam edeceğiz. Dünyada en fazla spor tesislerine yatırım yapan ülkelerin başında Türkiye geliyor. Bunların içini doldurmamız gerekiyor. Uyuşturucu ile mücadelede hep birlikte çalışalım” diyerek sözlerini tamamladı.
Ali Osman YÜRÜK
 
Editör: TE Bilisim