Sevgili okurlarım,
1978-1992 tarihleri arasında Trabzon’da gazetecilik yaptım. Trabzon ve Trabzonluların, gönlümdeki yeri hep özel olmuştur.
Trabzon’daki dostlarımla olan, yürekten dostluklarımı; taze duyulan bir heyecanla, hep muhafaza ederim. Cumartesi günü Trabzon’daydım.
 Mensubu olmaktan onur duyduğum Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nin Genel Kurulu toplantısına katıldık. Yıllardan beri görmediğim dostlarımı gördüm, hasret giderdik.
Trabzon’daki izlenimlerimi gelecek yazımda, geniş olarak yer vereceğim.
Bize ev sahipliği yapan öğretmenlerin öğretmeni, Osman Nuri Tonyalı’ya yürekten teşekkür ediyorum.
Uzun yıllar birlikte görev yaptığım, meslektaşım Salih Çamoğlu’na acil şifalar diliyorum.
***
Sevgili okurlarım, öncelikle şunu belirteyim. Ahmet Canım’i 20 yıldır görmedim, karşılaşmadım. Bir iki kez telefonla konuştum. Oğlu, Fatih, Ankara’ya defalarca gelmesine rağmen, sadece bir defa çayımı içti, hiçbir şey istemedi.
Buna rağmen Trabzon’daki dostlarımdan biride Ahmet Canım’dır. Değer katan üstün nitelikleri, Trabzon ekonomisine olan katkısı, seçkin işadamı kimliği, devlete olan bağlılığı her türlü takdirin üzerindedir. Yatırımları, baba denetiminde, babaları kadar duyarlı oğulları yürütüyorlar. Üstün nitelikleri babalarını aratmayacak niteliktedir.
Ahmet Canım, vermesini bilen, yemeği yenilen, dostlarıyla paylaşan, içinden geldiği gibi konuşan, Karadeniz’in tüm özelliklerini bünyesinde barındıran; güzel ve, başarılı bir insandır. Her yıl vergisini ödeyen namuslu işadamıdır.(Anavatan Partisi döneminde çok ortak anılarımız vardır).
Kalbinden rahatsızlık geçirdi. Geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Çok haksızlığa uğradı..Paralelciler öldürdüler, bugünküler gömmeye çalışıyorlar. Her şeye rağmen dimdik ayakta.
Şeyh Edibali’nin Osman Gazi’ye nasihatin da söylediği gibi” İnsani yaşat ki, devlet yaşasın ”Namuslu işadamını yaşat ki, devlet kazansın. İşadamı kazansın ki, devlete vergi ödesin. İş adamını batırırsan, devlet kimden vergi alacak? Gelen vuruyor, geçen vuruyor.
***
Trabzon’daki meslek büyüğüm, Hasan Kurt başta olmak üzere, ortak dostlarımız anlattı. Ahmet canım2009-2010 yılında; herkes biat ettiği, haşa taptığı dönemde Fetullah Gülen’i eleştirdi, yanlışlarını dile getirdi,
Vay sen misin eleştiren, laf söyleyen”. O günün Ali kıran baş kesenler, bugünün paralelcileri-çeteler, harekete geçti, düğmeye bastılar, imhaya başladılar.
Klasik vergi incelemesinden, iş yerleri denetimine kadar yapmadıkları şey kalmadı. Muhasebecisi, evrakları 15 gün gecikmeli teslim ettiği gerekçesi ile res’en 94 trilyon(eski para ile) vergi cezası kesildi, hacizler konuldu. Mallarına el konulmak istendi. Gazetelere ilanlar verilerek ”Vergi borçlusu” ilan edildi. İdare Mahkemeleri’nde ve Danıştay’da, aleyhine taraflı, resen kararlar verildi.Hukuk süreci devam ettiğini biliyorum. İnşallah haksızlık giderilir, adalet yerini bulur.
***
Trabzon’un önemli işadamlarından Ahmet Canım’in’, TOKİ tarafından hazırlanan 07.09.2011 tarihli ve 32 sayılı Beşirli-Kanuni kavşak proje, 25.10.2013 tarih ve75 sayılı projeyle değiştirilmiş, tadilat yapılmış, dolaysıyla mağduriyetine sebep olmuş, köprü kavşağı Canım ’in en güzel arsasının ortasından geçmiş. İstimlakler yapılmış.
Yabancı yatırımcılarla iş yapacağı arsasına el koydular, hiç ettiler, elinden aldılar. Trabzon’un en önemli iş adamını batırmak için el birliği yaptılar. Kimler yapıyor, neden yapıyor, kimler rant peşinden koşuyor bilen yok. Bu kin nefret niye?
Ahmet Canım, Trabzon İdare Mahkemesi’ne dava açmış. İdare Mahkemesi, 2014/119 esas nolu kararıyla “Yürütmeyi Durdurma” kararını vermiş. Üst mahkemeler de aynı doğrultuda karar vermiş. Yanı telafisiz imkânsız işleri yapmayın, vatandaşı mağdur etmeyin kararını vermişti. Son durumu bilmiyorum.
Karayolları Trabzon Bölge müdürü, bu proje yüzünden başı çok ağırabilir, başka söylentiler de var, haberi olsun. Mahkeme kararını, dinleyen yok, hukuksuzluğa “ dur” diyen yok. Adamın trilyonluk, deniz kenarındaki arsasının tam ortasından köprü geçirme yetkisini size kim veriyor? TOKİ’nin ilk projesini neden ve niçin, ne amaç için değiştirdiniz?
***
Maliye Bakanı Naci Ağbal, haksız vergi cezasına el koymalı,
 Ulaştırma Bakanı Binalı Yıldırım,Trabzon Kanuni kavşak projesindeki bu haksızlığa” dur” demeli
Trabzonlu Çalışma ve Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ve Trabzon siyasetçileri de, Trabzonlu işadamına sahip çıkmalı, hak ve hukukunu aramalıdır. Bu mesele sadece Ahmet Canım ’in meselesi değil, devleti yönetenlerin meselesidir.
Yazıktır, günahtır. Bir işadamına bu kadar çile çektirilmez, uğraşılmaz. Ben Ahmet Canım‘in yerinde olsam, bütün yatırımları durdurur, ne var ne yok satar, Avrupa’da yaşar, devlette vergi yerine hava alırdı.
Bu haksızlıkların takipçisi olacağım.