Ziyarette sorularımızı da cevaplayan Başkan Genç Büyükşehir Belediyesi’nin TİSKİ aracılığıyla yürüttüğü ve üst yapısını birlikte yüklendikleri 560 kilometrelik su ve 100 kilometrelik kanalizasyon şebekesi yenilema çalışmalarının tarihi bir hizmet olduğunu söyleyerek ‘meydan bölgesi, Beşirli, Kalkınma tamamlandığında hemen üst yapısına başlayacağız’ dedi.

FİLİSTİNE SAHİP ÇIKACAĞIZ

Kudüs’te 43 Filistinli çocuk ve İnsanın şehit edilmesi ile ilgili İsrail yönetimine sert bir şekilde kınayan Başkan Genç şunları söyledi: ‘2011 yılında Kudüs’e gittim orada Filistinli bir inşaat mühendisi ile konuştum. Şunu söyledi: ‘Her yıl Kudüs’e 250 bin Rus geliyor ama Türkiye’den ise 30 bin Türk. Bu topraklar sizin, daha fazla sahip çıkın. Sayın Cumhurbaşkaınız sahip çıkıyor. Bizde onun izindeyiz.’

‘BU TOPRAKLARIN SAHİBİ SİZLERSİNİZ’

TAKA: Filistin’de şehit sayısı 42’ye ulaştı. Neler söylersiniz?

“Bayram ziyaretimizdeyiz. Öncelikle TAKA ailemizin imtiyaz sahibinden, yöneticilere ve bütün çalışan arkadaşlarımızın bayramını kutluyoruz. TAKA ailesi olarak 20 yıldır, Trabzon’umuzun basın hayatında objektif ve habere erişim noktasında çok önemli bir katkı sağlıyorsunuz. Bundan dolayı size müteşekkiriz. Biz pandemi şartlarına nazaran bu zorluğu yaşarken ama güvenli bir ortamda bayramımıza bu heyecanı yaşamaya hazırlanırken maalesef şu anda katil İsrail devletinin, Filistin’de 1967’den beri hatta 1948’den beri başlayan oradaki Müslümanları yurtlarından ederek, onların hayatına kastederek bu zulüm aynı şiddetiyle devam ediyor. Tamamen masum ve bizim gibi Müslümanların, inananların ilk kıblesi olan, Kuran ayetiyle mübarek kılınan Mescidi Aksa’ya dönük bu saldırıyı şiddetle bir kez daha telin ediyoruz. Çalışma yaparken Atatürk’ün, Filistin ile ilgili sözlerini buldum. Gerek Abdülhamit Han döneminde gerek Mustafa Kemal Atatürk döneminde ve ondan sonraki her dönem de ve bugün de Cumhurbaşkanımızın varlığı, iradesiyle birlikte ne mutlu bize ki Türk milleti olarak Filistin’deki kardeşlerimizin yanındayız. Oradaki zulmü oradaki insanlık dışı uygulamalara itiraz ediyor bunu haykırıyoruz ama üzüntümüz şudur ki diğer Müslüman ülkelerden bu ses çıkmıyor. Maalesef Birleşmiş Milletler, birleşmemiş Müslümanlara galebe çalıyor. Geldiğimiz sürecin özeti bu. Birleşmiş Milletler tamamen büyük güçlerin hegemonyası altında, bu zulme sessiz kalıyor. Kendi kararlarını, İsrail’le ilgili kendi güvenlik konseyi kararlarını ifadan aciz bir Birleşmiş Milletler var. Sorun Birleşmiş Milletlerin, birleşmemiş Müslümanlar üzerindeki bu zulmü bu adaletsiz uygulamaları. Onun için birlik beraberliğe ihtiyaç var. Sonuna kadar bu zulme karşı duruşu bu haksızlığa karşı duruşu Cumhurbaşkanımızın önderliğinde haykırmaya devam edeceğiz. Hangi platform olursa olsun ülke olarak Filistin’in yanındayız. 2015 yılında Filistin’i ve Kudüs’ü ziyaret ettim. Orada 65 yaşlarında bir inşaat mühendisinin şu sözü benim hafızamdan hiç çıkmıyor. ‘Buraya gelin. Bu toprakları kaybeden biz değiliz. Bu toprakların sahibi sizlersiniz. Bu toprakları kaybeden de sizsiniz. Senede buraya 400 bin Rus gelirken 30 bin tane Türk gelmesinden üzüntü duyuyoruz. Buraya gelmeniz bile bize güç veriyor’ dedi. Bu sözleri hiç unutmuyorum. Onun için onlarla beraberiz. Onların yanındayız. Mübarek Ramazan Bayramı’nın arifesinde bunların meydana gelmesi, çok üzücü. O nedenle hüzünlü bir bayram arifesindeyiz. İnşallah o zulüm o kötü uygulamalar bu savaş sona erer ve Filistin halkı o kutsal topraklarda huzur içerisinde yaşamaya devam eder. Bunun için Türkiye olarak bütün platformlarda ne gerekiyorsa Cumhurbaşkanımız çok rafit bir diplomasi yürütüyor. Almanya, Rusya devlet başkanlarıyla; Ürdün, Arabistan, Malezya hepsiyle beraber kurulu bir diplomasi var inşallah onlarda neticesini alırız. Bu umut içerisindeyiz.”

BÜYÜK BİR YATIRIM

TAKA: Tünel Akvaryumun Kasım-Aralık gibi biteceği söyleniyor. Doğru mu?

Ahmet Metin Genç: İnşallah niyetimiz öyle. Büyükşehir Belediyemizle beraber şu anda şehrimizde önemli bir çalışma yürütüyoruz. O bizim çalışmamız ama bütün hemşerilerimizi ilgilendirdiği için bu 565 km’lik yer altı içme suyu şebeke çalışmasını şartnamesine uygun bir şekilde Büyükşehir Belediyemizle beraber yürütüyoruz. Bundan dolayı bu şehrin bir evladı olarak vatandaşımıza 40 yıllık eskiyen şebekelerin yenilenerek içme suyu şebeke yenileme çalışmalarının içinde bulunduğumdan dolayı mutluyum. Belediye başkanları yer altı çalışmalarını çok sevmezler. Biz o çalışmayı bu şehrin bir evladı olarak atmak zorundaydık. Biz neresindeyiz bu çalışmanın. Biliyorsunuz bu bir hibe projedir. Avrupa Birliği hibe projedir. Yalnız üst yapısını Büyükşehir Belediyemiz ve Ortahisar Belediyemiz olarak üstlendik. Üstlenmek zorundaydık. Şartnamede yoktu. O hibe kapsamında yoktu. Üstlenmeseydik bu para belki Kayseri’ye belki Gaziantep’e belki başka bir yere gidebilirdi. Bizim birincil görevimiz olmasa bile o sorumluluğun altına girdik inşallah şimdi hızlı bir şekilde özellikle Meydan bölgesindeki çalışma tamamlandıktan sonra 1 Nolu Beşirli, 2 Nolu Beşirli, Karşıyaka Mahallelerimiz tamamlandı. Kalkınma Mahallesi bölgemiz tamamlandı. Üniversite mahallesi olması sebebiyle biten mahallelerimizin hızlı bir şekilde üst yapı çalışmalarına Mayıs sonu itibarıyla başlıyoruz. Ortahisar ve Büyükşehir Belediyesi beraber bu çalışmayı yürütecek. Büyükşehir Belediyemizle birlikte iyi bir iş birliği halindeyiz. Bir protokolle birlikte hangimiz neyi yapacağımızı kayıt altına aldık. O dayanışmayla o birlik ve beraberlikle birlikte bu çalışmayı tamamlayacağız. Bu vesileyle sizlerinde müşade ettiği gibi 3-5 senedir bu çalışmayı beklediğinden dolayı dokunamadığımız deforme olmuş kaldırımlarımız yenileyeceğiz. Caddelerimizi ve sokaklarımızı pırıl pırıl bir şehir haline getireceğiz. Burada şükran ve saygıyla anmak istiyorum, Orhan Karakullukçu döneminde ciddi bir altyapı çalışmasıydı. O çalışmayla beraber de anılır. Artık o şebekeler kaldırmıyor. Onları yenilemek zorundaydık. Bu vesileyle şehrimizin yoğun yağmur dolayısıyla belirli noktalarda yağmur suyunun drenaj problemi vardı. Bu problemi de halletmiş olduk. Aynı zamanda 100 km’de kanalizasyon bu proje içerisinde. Önemli bir proje. Vatandaşımızın sabrına teşekkür ediyoruz. Onlar için bu çalışmaları yapıyoruz. Üst yapı çalışmaları da tamamlanınca çok daha güzle bir şehir görünümüne sahip olacağız. Bunun yanı sıra sorunuz üzerine bahsedeyim. 22 Eylül 2020 tarihinde yapım kısmını ihale ettiğimiz, Tünel Akvaryum. Tünel ve tünel kaplama görevini belediyemiz olarak biz yapmıştık. İnşallah önümüzdeki yıl hızlı bir şekilde 12 Ocak’ta yer teslimi yaptık. Hızlı bir şekilde çalışmaya başladık. Tahminimiz Eylül sonu Ekim gibi orayı hizmete alacağız. Onu da buradan beyan etmek istiyorum. Finans konusunda hiçbir sıkıntımız yok. İnşallah hizmete açacağız. Tünel içinde akvaryum olacağı için daha özel bir akvaryum olacak. "

Editör: TE Bilisim