Trabzon’un Pazarkapı Mahallesi’nde Selahattin Camii inşaatı tüm hızıyla devam ederken, caminin yapımını üstlenen Erdoğan Bayraktar, Trabzon’da bir buluşma gerçekleştirdi. Dernek tarafından organize edilen buluşmaya Erdoğan Bayraktar, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, 1461 Hekimoğlu FK Başkanı Celil Hekimoğlu, Trabzon İl Müftüsü Osman Aydın, Ortahisar İlçe Müftüsü Selami Bağcı ve çok sayıda davetli katıldı. Fiziki gerçekleşmesi yüzde 45 oranında tamamlanan cami inşaatının şehrin kalbindeki en önemli buluşma merkezlerinden biri olacağı ifade edildi.

MÜFTÜLÜK BİNASI TALEBİ

Trabzon İl Müftüsü Osman Aydın, programın başında yaptığı konuşmada böylesine önemli bir eseri böylesine güzel bir ibadethanenin şehre kazandırılmasına vesile olan Erdoğan Bayraktar’a teşekkür ederek, “Câmilerin yapımı, imar edilmesi ve namaz kılanlara hazır hâle getirilmesi, Allah Teâlâ'nın, karşılığında büyük sevaplar vâdettiği en fazîletli amellerdendir. Bu amel, sevâp ve ecri, insanın vefâtından sonra bile devam eden sadaka-i câriyedendir. Allah herkese böyle sevaplar kazanmayı nasip etsin” dedi.  Ortahisar İlçe Müftüsü Selami Bağcı da böyle büyük güzel ve özenle yapılan bir eserin konumu itibariyle şehirde bir buluşma noktası haline geleceğini, herkesin ibadetini yapıp eğitim alanları ile şehre fayda sağlayacak muhteşem bir külliye olacağını kaydederken, bu cami ve külliye projesinin bir tarafına Ortahisar İlçe Müftülüğü binasının yapılabilmesinin kendilerini çok mutlu edeceğini ifade etti. Hem Bayraktar hem de Genç bu fikre sıcak baktıklarını belirttiler.

HEKİMOĞLU’NDAN ÖVGÜ

1461 Trabzon FK Başkanı iş insanı Celil Hekimoğlu, enerjisinden hiç bir şey kaybetmeyerek görevde olduğu dönemlerdeki aynı heyecan ve çalışkanlıkla şehre çok önemli bir ibadethane kazandıran Erdoğan Bayraktar’ın şehre verdiği önemin değerin iyi anlaşılması gerektiğini belirterek, bölgenin en büyük ibadethanesi ve külliyesini Trabzon’a kazandırdığı için teşekkür etti.

AHMET METİN GENÇ:  ÜLKEMİZE HİZMETLERİ VAR

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, bu önemli eseri şehre kazandıran Erdoğan Bayraktar’a teşekkür ettiği konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Tabiri caizse koşa koşa buraya geldik. Hakikaten kıymetli bakanımızın riyasetinde, şehrimizde çok önemli bir eser ortaya çıktı. Camiler, ibadethaneler medeniyet sembolleridir. Avrupa’da şehirleri gezdiğimizde yaşam alanlarının veya önemli merkezlerin mutlaka bir büyük kiliseler etrafında teşekkül ettiğini görürsünüz. Bizde de böyledir. Esasında yaşam alanları, evvel emirde camilerin etrafında teşekkül eder. Ticaret hayatı, esnaf hayatı çünkü cami ismiyle müsemma toplanılan yer demektir. Ama bir taraftan sırf ibadethane amacıyla camiler, ecdadıdımız tarafından, günümüzde halkımızın da sahiplenmesiyle birlikte, bir taraftan da sembol eser olarak tarihe böyle bir mühür olarak görülen eserlerde vardır.”

TRABZON’UN AYASOFYASI 

İstanbul’da Ayasofya’ya baktığımızda 17. Yüzyılın Başlarında Sultan Ahmet, sırf Ayasofya’nın haşmetli görüntüsüne nazire yaparcasına, “Sultan Ahmet Camii” yapıldı. Bir meydan oluştu orada. Orada ilelebet ikisi de cami sıfatıyla da ki o da bu döneme nasip oldu. Fatih’in hükmü ve fermanının nihai tecellisi Cumhurbaşkanımızın riyasetinde bu döneme nasip oldu. Benzeri de burada da bir Ayasofya var. O da belki küçük bir Ayasofya. Ama hakikaten o Ayasofya da hükmünde olduğu gibi camiye dönüştü. Yalnız cami olarak yapılan Trabzon’umuzda bir mühür, sizin riyasetinizde yapılan bu eser oldu. Hakikaten bu şehrin evladı olarak heyecan duyduğum kadar, belediye başkanı olarak her tarafta havalimanından çıktığımızda, Kireçhane’den inerken, Akyazı’dan inerken o silüet bizi karşılıyor. Tam Trabzon’umuza bir mühür eser teşekkül etti. Kıymetli Büyükşehir Belediye Başkanımızla birlikte, şehrimizin yine ticari el sanatları, birçok iş ve işlemlerinin bir arada teşekkül edileceği üniteler yapılıyor. Pazarkapı bölgemiz, Meydan bölgemiz, Maraş Caddesi, Hızırbey Mahallemiz ile, Ortahisar Mahallemiz ile adeta bütünleşmiş bir şehircilik görüntüsü halini aldı. Bu cami onlara da vesile oldu. Oradaki yeni üniteleri, yeni yapılaşma, yeni yaşam alanlarını adeta tetikledi. Ona da sebebiyet verdi. Çok teşekkür ediyoruz. Bu şehre bu ülkeye siz bakanlığınız döneminde çok büyük hizmetler yaptınız, kısa zamanda da yaptınız. Çünkü sizin özelliğiniz pratik çözüm üretimidir. Onu çok iyi biliyoruz. Ama böyle bir eserle birlikte de anılmak, “Çok güzel bir anılmak” olacak. Bu da size nasip oldu. Allah razı olsun. Katık sağlayan herkesten Allan razı olsun.”

TRABZON BİLİNDİĞİNDEN DE ÖTE ÖNEMLİ BİR MEMLEKET 

Trabzon’a bölgenin en büyük şehir camisini kazandıran Erdoğan Bayraktar, Trabzon’un bu esere sahip çıkması gerektiğini ifade ederek, zahmet verip buluşmaya katılan herkese teşekkür etti. Trabzon’da bulunduğu dönemlerde bu tür buluşmaları gerçekleştirmeye devam edeceğini belirten Bayraktar, caminin en kısa sürede tamamlanması için var güçleriyle çalıştıklarını ifade ederek şunları söyledi: “Biz Trabzonluyuz. Bu cami ve külliye, Selahattinin Camisi, burada yapılıyor. Esas olan bunun vücuda gelmesi, ibadete açılması ve Müslümanlara hizmet vermesidir. Bunu kim yaparsa yapsın. Burada bu eser yeter ki vücut bulsun. Tabiki bittiği zaman esas bunun yürütme kanadını, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Müftülük yapacak. Bugün bu dernek olur, yarın dernek üyeleri değişir veya dernek tamamen değişir başka dernek olur. Ama müftülük her halükarda bunun sahibidir. Onun bilincinde olmak lazım. Buranın esas fikir babası, Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’dur. Buradaki arsayı, düşünen tasarlayan, bu işi teşvik eden, daha sonra hafriyatını da belediye olarak yapan kendisidir. Ben gıyabında kendisine yürekten teşekkür ediyorum. Allah onun da geçmişlerine gani gani rahmet eylesin. Yine aynı şekilde imar planlarında 5 binlik planlarını Büyükşehir, ilçe imar planlarını da sayın başkanımız yaptı. Burası belediye tahsisli yer oldu için ruhsatını yine büyükşehir belediyesi verdi” dedi.

TRABZON DÜNYA ŞEHİRLERİ ARASINDA 

Trabzon’un çok önemli bir merkez olduğunu özellikle vurgulayan Bayraktar, “Trabzon bilindiğinden de öte önemli bir memleket. Önemli bir vilayet. Önemli bir merkez. Trabzon’un nüfusundan çok daha fazla nüfuzu var. Dünyada araştırma yaptılar, Trabzon’un tanınırlığı ne kadar? İnanın dünya şehirleri arasına girdi. Hakikaten önemli bir şahsiyet olan Fatih Sultan Mehmet… Trabzon’u fethetmesinden daha önemlidir söylediği söz: “Biz Trabzon’u fethetmeden, İstanbul’un fethini tamamlamış olmayız.” Çok önemli bir sözdür. Ve Trabzon yıllarca Karadeniz’de, Türkiye’de bir merkez vilayet, eyalet merkezi ve Türkiye’ye devamlı güç veren, amiral gemiliği yapan bir vilayet olmuştur. Bugünkü konumu itibariyle 810 bin nüfusu var. Biz bunu yeterli bulmuyoruz. Bir vilayetin, şehrin ekonomik çarkının döndürülmesi için merkez ilçelerinin nüfusunun 850 bin civarında, toplam nüfusun da 1 milyon 200 bin ila 1 milyon 300 bin civarında olması lazım. 
Bizim Trabzon’dan ihracatımız 1.3 milyar civarında. Ama bu tamamen Trabzon’a ait değil. Fındıktan sonra en büyük ihracatı yapan firma Hekimoğlu. Hekimoğlu, sadece kendisi yapıyor bu büyük bir başarı ama fındık öyle değil. Bu fındıktan geldiği için Giresun’un fındığını, kısmen de Ordu’nun fındığını satarak bu ihracatı yapıyoruz. Soçi ile tekrar gemi seferleri konulacak zannediyorum. Hatta uçak seferleri de Trabzon, Batum, Soçi arasına konulmalı. Trabzon bu bakımdan önemli. Hakikaten biz istedik ki burada Selahattin Camisi olsun, merkez özeliği olsun, Trabzon’daki merkezi daha çok kuvvetlendirsin. Buradaki caminin altı yaklaşık 10 bin metrekare bir alana çıkıyor,  bin metrekaresi konferans salonu. Diğer kısımları değerlendireceğiz. Müftülükle beraber, belediyeler ile beraber… Diğer dini ihtiyaçlar bakımından, matematik, fizik kursu, kuran kursuna varıncaya kadar, şehri enterese eden bütün kısımları yapacağız. Eğitime çok önem vereceğiz. Kurslara çok önem vereceğiz. Caminin kendini çevirebilmesi için çevresinde dükkanlar olacak. Çok büyük ama o kadar da masrafları olacak. Onlar da iyi takip edilecek. Diyanet İşleri Başkanlığının genelgesine göre…”

TRABZON’UN AĞIRLIĞI VAR

Bayraktar, “Trabzon’un Türkiye’de ağırlığı da var. 4 bakanı var. Başka öne çıkan özellikleri de var ama yatırım bakımından, sanayi bakımından daha da öne çıkmalı… Arsin’deki Yatırım Adası da oluşur, yapılır inşallah. Üniversitenin içinde Teknokent geliştirilmeye çalışılıyor. Üretim merkezi yapılmaya çalışılıyor. Liman önemli konuma getirilmeye çalışılıyor. Havalimanına 2. pist genişliğinin arttırılması, boyunun uzatılması gerekiyor… Bizim Trabzon KTÜ, İstanbul, Ankara ve İzmir’den sonra ilk üniversite kurulan kentlerden birisi. Trabzon Üniversitesi ve Avrasya Üniversitesi kuruldu. Allah razı olsan Ömer Yıldız’dan, çok badireler atlattı ama şu an oturdu. Belki buraya bir vakıf üniversitesi daha olabilir. Bunların hepsini adım adım ki şehir hastanesi de yapılıyor. Bu da şehir için önemli. Trabzon’un ihracatını artıracak adımlar da bir taraftan atılmalı. Trabzon’un yüz ölçümü daha fazlaydı. Sonra bir kısım, çevre illere 4 bin 600 km kareye düştü. Tarım, hayvancılık yapamıyoruz. Aslında iklim iyidir. Hele Akçaabat, çok eskiden her şey yetişirdi. İnşallah bu kurumlar kazanılır. Bu bakımdan bu adımımızın öyle bir özelliği de var. Trabzon’a ivme kazandırmak, ağabey olma şehri özelliğini attırmak. Tek gayretimiz bu şehre bir şeyler kazandırmak. Allah’ın izniyle şehrimizin de sahip çıkmasıyla bunu hep birlikte başaracağız” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim