TRABZON
 
Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün yaktığı bağımsızlık ateşiyle kurulan Cumhuriyet’in 97. yıldönümü tüm yurtta olduğu gibi Trabzon’da da kutlandı. Cumhuriyet Bayramı törenleri, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu'nun valilik önünde tebrikleri kabul etmesiyle başladı. Kutlamalar, daha sonra valilik binası önündeki tören alanında devam etti.  Buradaki törene Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Trabzon Baro Başkanı Sibel Suiçmez, şehit yakınları, gaziler, sivil toplum örgütü kuruluşlarının başkan ve üyeleri, siyasi parti temsilcisi sınırlı sayıda kişi katıldı. Burada konuşan Vali İsmail Ustaoğlu, "Tarihi şan ve şerefle dolu aziz milletimizin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde verdiği İstiklal mücadelesiyle, eşsiz kahramanlıklarla, kanıyla, canıyla kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’mizin 97. yıl dönümü kutlu olsun. Cumhuriyetin asıl sahipleri olan tüm vatandaşlarımızın Cumhuriyet Bayramı’nı yürekten kutluyor, sizleri saygı ve muhabbetle selamlıyorum.



Kıymetli hemşerilerim, malumunuz olduğu üzere Türkiye Cumhuriyeti, bir dünya imparatorluğunun adeta küllerinden doğarak ayağa kalktığı bir devlettir. Her türlü badireye rağmen milletinden aldığı güçle, azim ve kararlılıkla kutlu yolculuğunu sürdüren, bir yandan da gelişerek büyüyen cumhuriyetimiz ne mutlu bizlere ki artık dünyanın sayılı devletlerinden biri haline gelmiştir.  Bir devrin hasta adamı, şimdilerde bölgesindeki istikrar için insiyatif kullanabilen dik duruşuyla, barışın güvencesi pozisyonu ve demokrasiye bağlı yapısıyla, ekonomide, siyasette, sanatta, sporda ve daha pek çok alanda attığı Türkiye Cumhuriyeti imzasıyla ne kadar diri olduğunu tüm dünyaya kanıtlamıştır. Gelişmekte olan devletlere, kurtuluş mücadelesi ve sonrasında kat ettiği yolculukla rol model olan cumhuriyetimizle, geldiği nokta itibarıyla ne kadar gurur duysak azdır. Bu topraklarda ziyadesiyle hissettiğimiz milli-manevi değerlerimize, birlik-beraberliğimize, ata mirası gelenek-göreneklerimize ve bizlere özgü tüm güzel hasletlere dört elle sarılıp sahip çıktığımız sürece Allah’ın izniyle bu devlet edebiyete kadar var olacaktır.” İfadelerini kullandı.


 
Vali Ustaoğlu, açıklamasında şunları kaydetti: “ Bizler, yüzyıllar boyunca Anadolu’da ve Rum elinde birlikte kardeşçe yaşadığımız, dinimizden, dilimizden veya kanımızdan olmayan milletleri de ‘bizden’ bildik. Türkiye Cumhuriyeti devleti, bugün gelinen noktada hiçbir vatandaşını ötekeleştirmeyen, kendisine gönülden bağlı her bir ferdini kucaklayan, farklılıkları zenginlik gören anlayışla yönetilmektedir. Dün olduğu gibi bugün de hain emeller peşinde koşanlara gereken zeminde gereken cevapların verileceğinden şüphemiz yoktur. Bu devlet, inandığı yolda Rabb’imizin yardımıyla ilerlemeye devam ediyor, edecek ve hak ettiği noktaya da yine Allah’ın izniyle, er ya da geç mutlaka ulaşacaktır.  Bu duygu ve düşüncelerle, bu toprakları bizlere vatan yapan, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, bağımsızlığımız uğrunda canlarını feda ederek şehadete eren tüm kahramanlarımızı bir kez daha rahmet ve minnetle, gazilerimizi ise şükranla anıyorum.  Cumhuriyetimizin 97. kuruluş yıl dönümünde tüm Trabzonluların ve Aziz milletimizin Cumhuriyet Bayramı’nı en içten dileklerimle bir kez daha kutluyor, saygı ve muhabbetlerimi sunuyorum.” Koronavirüs pandemisi ne yazık ki bu yılki kutlamalara da damga vurdu. Pandemi nedeniyle sınırlı sayıda katılımın gerçekleştiği törenlerde, geçit töreni düzenlenmedi
 
GÜMÜŞHANE
 
Gümüşhane’de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı 97.yıldönümünde düzenlenen törenlerle kutlanıyor.

Hükümet konağı girişinde Vali Kamuran Taşbilek’in tebrikleri kabul etmesinin ardından etkinlik Atatürk Anıtı önünde devam etti.

İstiklal Marşı’nın okunması ve saygı duruşunda bulunulmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajının okunduğu etkinlikte günün anlam ve önemiyle ilgili bir konuşma yapan Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek, Cumhuriyetin bütün imkansızlıklara rağmen topyekün büyük Türk milletinin fedakarlıklarıyla kurulduğunu belirterek, "Ülkesinin işgali karşısında tek vücut olan aziz milletimiz vermiş olduğu destansı mücadeleyle Gazi Mustafa Kemal önderliğinde Cumhuriyete uzanan şanlı bir yürüyüş başlatmıştır" dedi.



Türk milletinin sarsılmaz inançla başlattığı yürüyüşle hiçbir baskı ve dayatmaya boyun eğmeyeceğini bütün dünyaya haykırdığını dile getiren Vali Taşbilek, "Bu kahramanca haykırışın neticesinde kahramanlarımız tarafından bize aziz bir vatan ve Cumhuriyet hediye edildi. Cumhuriyet tutsak yaşamaktansa ölümü kendisine şeref sayan şahlanmış bir iradenin muhteşem eseridir. Cumhuriyet aziz milletimizin kardeşlik destanı, Anadolu'nun ebedi Türk yurdu olduğunu, bölünemeyeceğini, parçalanamayacağını haykıranların destanı, milletin varlığının ve onurunun adıdır" diye konuştu.

Tören Atatürk anıtı önünde hatıra fotoğrafı çekilmesiyle son bulurken, etkinlikler kapsamında akşam saatlerinde havai fişek gösterisi gerçekleştirilecek.
 
RİZE
 
29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 97. Yıldönümü kutlamaları, Atatürk Anıtında düzenlenen çelenk sunma töreniyle başladı. Törende; Rize Valiliği ve Belediye Başkanlığının çelenklerinin anıta sunulmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla çelenk sunma programı sona erdi. Kutlamalar dün Tebrigat Töreniyle devam etti.



GİRESUN

Giresun’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 97. yıl dönümü Giresun Valiliği önünde düzenlenen törenle kutlandı.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 97. yıl dönümü Giresun Valiliği önündeki Atatürk Anıtı'nın bulunduğu alanda kutlandı. Giresun Valisi Enver Ünlü, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Erhan Demir, Giresun Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Can ve İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş’ın katılımıyla düzenlenen tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhuriyet Bayramı mesajı okundu.
Giresun Valisi Enver Ünlü, günün anlam ve önemine dair yaptığı konuşmada, “Bugün geçmişimizden aldığımız güçle, ezelden ebede büyük umutlar ve emin adımlarla birlik ve beraberlik içerisinde yürürken, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Türk milletinin karakterine ve geleneklerine en uygun idare’ olarak ifade ettiği geleceğimizin teminatı, dirilişin sembolü Cumhuriyetimizin kuruluşunun 97. yılını kutlamanın haklı gururunu ve coşkusunu hep birlikte yaşıyoruz. Milletimizin gelişmesini ve kalkınmasını, birlik beraberlik ve kardeşliğini hedef alan iç ve dış mihraklar, binlerce yıllık güçlü devlet geleneğimiz ve medeniyet tasavvurumuz, güçlü toplum ve ordumuz ve yine milletimizin karakterin de mündemiç olan milli, manevi değerler ve üstün hasletler karşısında hiç şüphesiz ki başarılı olamayacak ve asil milletimiz güçlü adımlarla büyük hedeflerine doğru emin adımlarla yürümeye devam edecektir” dedi.

Konuşmaların ardından etkinlikler, Giresun Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri tarafından yapılan ‘Atatürk’ temalı resim sergisi ile devam etti. Giresun Belediyesi Bandosu tarafından çalınan marşlarla program sona erdi.



 
Editör: TE Bilisim