Trabzon Ortahisar Belediye Meclisi Temmuz ayı toplantıları bugün yapılan bileşimle devam etti.  Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç Başkanlığında toplanan belediye meclisinde Tünel Akvaryum Projesinin Yap İşlet Modeli ile 29 Yıla kadar yaptırılmasına ve tüm işlerinin yürütülmesi için Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç’e yetki verilmesi hususu müzakere edildi. 

 ZİYARETÇİ GARANTİSİ MADDEDEN ÇIKARILDI VE OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

İlk olarak Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen maddeye komisyon üyesi Oktay Söğüt şerh koydu.  CHP’li üye Söğüt’ün şerh koyması sonrasında Komisyon Maddeyle ilgili olumlu görüşünü oy çokluğu ile birlikte aldı. Mecliste tartışmalara neden olan madde bulunan  175 bin ziyaretçi garantili kısımın belediyeye büyük yük altına sokacağı ifade edildi. Maddede ki bu kısım Başkan Ahmet Metin Genç tarafından haklı bulunarak maddeden çıkarıldı. Ziyaretçi garanti kısmı içeriğinden çıkarılan madde, belediye meclisinde oy birliği ile kabul edildi.  

ETÜT ÇALIŞMA VA PLAN OLMADAN GÖRÜŞTÜK 

Maddeyle ilgili yapılan tartışmalarda ise ilk olarak komisyonda şerh koyan CHP’li üye Oktay Söğüt, çekincelerini belirtti. Söğüt, “Yapım aşaması çok sık kamuoyuyla paylaşıldı ancak işletme aşaması kamuoyuyla sık bir şekilde paylaşılmadı. Aceleyle geçiştirilmesi birinci itirazım. Maddi açıdan bayağa büyük bir meblağ içeren bu konuyu etüt çalışma ve plan olmadan görüştük. Önümüzde tek sayfa başkanlık makamından gelen yazı koyuldu. Müdür bey sözlü olarak sorularımızı cevaplasada hiç bir bilgiye sahip olmadan karar vermek ikinci itirazım. 29 yıl boyunca 175 bin ziyaretçi sayısının ne kadar altına düşerse bu paranın Trabzon’un cebinden çıkacak” dedi.  CHP Grup Başkan Vekili Turgay Şahin ise, “Bu başladığından beri sorduk, sorguladık. Her sorduğumda, “Henüz karar vermedik işletilmesi konusunda iki seçeceğimiz var. Bunlardan bir tanesi belediye tarafından kendimiz işleteceğiz, ya da bedel karşılığında özel sektöre verceğiz” Şimdi tamamen farklı bir işle karşılaştık. Komisyonun öyle bir yetkisi yok.  Böyle önemli bir iş. 30 trilyonluk yatırımda meclisin haberi yok. 

TRABZON’UN İNSANINI BU KADAR BORCA SOKAMAZSINIZ

Bu belediyeye 500 milyon çok para. 30 sene sonra burada ki meclis üyelerinin hiç biri belki de hayatta olmayacak. Trabzon’un insanını bu kadar borca sokamazsınız. Bunun örnekleri de var. Rakam ortada, ama diyeceksiniz ki ne yapalım? Ortada bir cenaze var, kalkması lazım. Şunu yapalım meclis olarak. Aylık 1 lira veya 100 lirayla ihaleye çıkalım. Diyelim ki buranın inşaatını yaptık, belediyenin mülkü, aylık 100 lira. Senede bin 100 lira.. Yapan adam, alacak olan ihalede ki firma 29 yıllığına çalıştırsın. Şartnameye şunu koyalım. Bilet fiyatını biz belirleyelim. İçerisine koyulacak balık türü ve cinsini biz belirleyelim.  Adam aldı içerisine hamsi istavrit koydu. Halbuki pahalı balıklar var.. Bunun içerisine koyulacak balçığın türlerinin ve cins çeşitinin bilinmesi lazım. Acele etmeyin… 500 milyon az para değil. Bugün ki fiyatlarla diyorum, enflasyonu katmıyorum. 175 bin rakamını kim bulmuşsa çok büyük rakam.. Trabzon’da en fazla ziyaret edilen yer Atatürk Köşkü.. 200 bin kişi girmiş. 5 lira.. Senin Akvaryumu’nu 80 lira 100 liraya 50 bin kişi girmez. Burada 125 bin açığımız olur” dedi.  

ZİYARETÇİ GARANTİSİNİ BENDE OLUMLU GÖRMÜYORUM 

İYİ Parti Grup Başkan Vekili Davut Çakıroğlu ise, “Her şey, geçiş sayılı, yap işlet modeline dönüştü. Burayı alacak olan kişi böyle bir müşteri garantisi aldıktan sonra ve fiyatı da belirlendikten sonra onun da gönlü ister ki kimse gelmesin zaten garanti altına alınmış. Avrupa’da böyle yerler var.  İşletmesi maliyetli işler. Turgay abi espri yaptı her halde, Hamsi İstavrit. Akvaryum balığının cinsiyeti farklı. 12 milyonunu belediye bütçesinden karşıladık. Bundan sonra ki süreçte buraya harcanacak rakam belli değil. Alacak olan yatırımcı kişi buraya ne kadar para harcayacakta 29 yıl belediye tarafıdan rakamın belirlenmesi neye göre yapılacak. Meclisin buranın müşteri garantili, ziyaretçi garantili adına ne dersek diyelim, bir işletmeciye devri noktasının doğru olduğunu bende düşünmüyorum. Belediyenin gelir kalemini tek bir kalemde bir yere aktarmamıza sebep olacak. Bu garantili işlerin ben çok toplum için, hemşerilerimiz için faydalı işler olduğunu düşünmüyorum. Biraz daha bunları yapabiliyorsak, kendi kabiliyetlerimizle yapmalıyız. Bu projeyi bize getiren firma müşavirlik hizmeti vardır. Bunlar ne öngörmüşler” diye konuştu. 
 

Editör: TE Bilisim