‘Komşumuz İran’da korona virüsü vakası tespiti ile ilgili gelen ölüm haberleri sonucu devletimiz gerekli tedbirleri almış, İran ile aramızdaki tüm gümrük kapılarından ülkemize girişi geçici bir süreyle durdurmuştur. Bununla birlikte havayolu, karayolu ve demir yolu ulaşımını da geçici bir süre ile ara vermiştir. Kendi halkının sağlığını düşünerek bu hamleyi yapan devletimizin, başı her dara düşenin yanında olduğu gibi tüm desteği ile İran hükümetinin de yanında olacağından hiç şüphemiz yoktur.  Bir şüphemiz olmayan konu da bu olayın soğuk savaşın bir yöntemi olduğudur.

Bildiğiniz üzere Geçtiğimiz yıllarda domuz gribi, kuş gribi, sars virüsü gibi vakalar ile bu savaşın örneklerini çok yaşamıştık. Bu tür vakalarda insanlar hayatlarını kaybetmiş, belirli ilaç firmaları sermayelerini artırmış, belirli ülkelerin ekonomileri de dip yapmıştı. Yaşanan bu algı operasyonu ülkemiz turizm geleceğini iki açıdan olumsuz etkileyebilir. Birincisi en acısız ve en kabul edilebilir olanı. Çin nüfusu yaklaşık bir buçuk milyar. İstatistiklere göre bu nüfusun %10’luk dilimi turizm hareketliliğine katılıyor. Yani bu demek ki her yıl 150 milyon Çinli, turist olarak geziyor. Euromonitor International’ın yaptığı araştırmaya göre bol bol seyahat eden Çinlilerin en çok ziyaret ettiği ülkeler arasında Hong kong, Singapur, Malezya gibi Asya ülkelerin yanı sıra; Amerika, Almanya, Fransa, Rusya, İsviçre, İtalya, İngiltere gibi ülkeler de yer almaktadır. Yani bu ülkeler an itibari ile yüz elli milyon turistten mahrum kaldılar. Bu ülkeler yaşanan kayıpların etkisini azaltmak için ülkemizin hedef pazarlarındaki ülkelere yöneldiklerinde, yükselişte olan turist sayısı eğrimizin düz bir hale geleceği hatta aşağı yönlü hareket edeceği kaçınılmaz bir gerçektir.

İkincisi ve tehlikelisi bu algı operasyonunun ülkemize sıçramasıdır. Bu operasyon ülkemize sıçradığında, Sınırlar bize de kapanacak, ülkemize uçuşlar yasaklanacak, turist gelişleri duracak, Ege ve Akdeniz bölgesindeki şehirler başta olmak üzere tüm geleceğini turizme odaklamış birçok şehir kıyameti yaşayacaktır. Eğer bu düşündüğümüz gibi bir algı operasyonu ve ticari bir savaş ise, algı operasyonunu bizim üzerimizde denemeyeceklerini düşünmek çok iyimser bir tutum olur. 

Peki bu kriz nasıl fırsata döner?

Çin’de ortaya çıkan koronavirüs Asya ülkeleri, Amerika, Almanya, Fransa, İngiltere, italya gibi 19 farklı ülkede de görülmüştür.  Dünya turizm örgütünün verilerine göre Çin, Hong Kong, Tayland, Malezya başta olmak üzere Asya ülkelerini ziyaret eden turist sayısı yaklaşık üç yüz milyondur. 2020 yılı için Çin, Tayland, Malezya gibi Asya ülkelerini ve virüsten etkilenen diğer ülkeleri tatil planlarına alan turistlerin büyük bir çoğunluğu tur planlarını iptal edeceklerdir. Yani üç yüz milyon kişiden fazla sayıdaki turist ülkemiz için potansiyel turist halini alacaktır. Bu savaştan başarılı çıkmayı başardığımızda 2020 yılı Türkiye’nin turizmdeki altın yılı olacaktır.”
 

Editör: TE Bilisim