Trabzon Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Sırrı Eren, çalışmaya yönelik açıklamalarda bulundu. 

Eren, “Trabzon Sanayici ve İş İnsanları Derneği olarak Nisan 2014 tarihinde turizmde yapılması gerekenler ile ilgili bir çalışma yayımlamış, gördüğümüz temel eksiklikleri kamuoyu ile paylaşmıştık. Geçen altı yıllık süreçte şehrimizde Valiliğimiz ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz öncülüğünde turizm adına önemli çalışmalara imza atılmış, pek çok noktada olumlu gelişmeler yaşanmıştır. Özellikle körfez ülkelerinden gelen turist sayısındaki artış ile birlikte şehrimiz önemli bir turizm şehrine dönüşmüş, zaman içerisinde yatak kapasitesi yükselmiş, bu sektörden ticari kazanım sağlayan kişi sayısı oldukça artmıştır. Trabzon Sanayici ve İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu olarak yapmış olduğumuz çalışmaya başlarken düşüncemiz, 2014 yılında yaptığımız çalışmayı güncel eksiklikler ve üyelerimizin fikirleri doğrultusunda geliştirerek kamuoyu ile paylaşmaktı.” dedi. 

KISA VE ORTYA VADELİ TURİZM ÇALIŞMASI YAPIYORUZ

Başkan Eren, açıklamasında koronavirüsün turizme etkisine vurgu yaptı. Başkan Eren, “Çin’in Wuhan şehrinden başlayarak tüm dünyaya yayılan Covid-19 virüsü, eldeki tüm veri leri değiştirdiği gibi bizleri de uzun vadeli değerlendirmelerden ziyade kısa ve orta vadeli bir turizm çalışması açıklamaya yönlendirdi. Elbette ki bir turizm şehrinden bahsedebilmek için öncelikle bu sektörün paydaşlarını salgın sonrası ayakta tutabilmek gerekmektedir. Bu sebeple turizm sektörünü ayakta tutacak destek beklentilerimize ve çözüm önerilerimize de çalışmamızın içerisinde yer verdik.” İfadelerini kullandı.

TURİZME YÖNELİK ARAŞTIRMA MERKEZİ KURULSUN

Önerileri sıralayan Eren, “Üyelerimizden gelen görüş ve öneriler doğrultusunda turizmde tespit ettiğimiz eksiklikleri kamuoyu ile paylaşırken şu noktalara vurgu yapmak istiyoruz:

Öncelikle,  Sayın Valimizin önderliğinde, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün koordinesinde, hem çözüme ulaştırılan sorunların sivil toplum kuruluşları ile paylaşılacağı hem de sivil toplum kuruluşlarının görüşlerinin ilgili kurumlara iletilmesine fırsat verecek, aksama olmaksızın düzenli aralıklarla toplanacak, sivil toplum ağırlıklı, geniş katılımlı bir meclis talebimizdir. Katılımcıları kurumlardan isim istenilerek oluşturulacak, kendi içerisinden bir yürütme kurulu olacak böyle bir kurulun ( konsey, meclis, platform...) varlığı, turizmde koordinasyonu sağlarken, bilgi kirliliğinin de önüne geçecek ve ortak aklın işletilmesini sağlayacaktır. Diğer bir önerimiz ise geleceğe yönelik turizm planlarını oluşturacak, tarihi geçmişi ve toplumun bilgi sahibi olmadığı sanat eserleri ve kültür insanlarını ortaya çıkartacak, şehrin kültürel ve sanatsal geçmişinin arşivlenmesini sağlayacak, üniversiteler işbirliği ile turizme yönelik bilimsel araştırmaların yapılması noktalarında faaliyet gösterecek bir “Turizme Yönelik Araştırma Merkezi”nin kurulmasıdır. Ayrıca kültürel ve sanatsal aktivitelerin artması, fındık ve balık festivalleri düzenlenmesi, müze sayısının artması, şehir yaşantısında sosyal politikalar üretecek, şehir tarihine ait yazılı çalışmaların basımına katkı sunacak, görsel zenginliği ve kent estetiğini artırıcı faaliyetlere katkı verecek bir Kentsel Gelişim Vakfı’nın kurulması da önerilerimiz arasındadır.” şeklinde konuştu. 
 
Editör: TE Bilisim