Rize’nin bal üreticiliği potansiyeline dikkat çeken Karali, arıların insanlık ve dünya için taşıdıkları önemin hatırlanması ve farkındalık oluşturulması açısından günün önemli olduğunu kaydetti. Dünya Çay Günü’nün de oldukça önemli olduğunu ifade eden Mevlana Karali, Doğu Karadeniz Havzası’nda dünyanın en doğal ve sağlıklı çayının üretildiğine vurgu yaptı. Organik üretimin Karadeniz Bölgesi’nde çok büyük maliyetler getirmeden yapılabileceğini söyleyen Karali, “Dünyada çay üretimi yapılan ülkelerde çaylık alanlarda sıcak iklim kuşağı nedeniyle zirai ilaçlama yapılmaktadır. 

Ancak dünyanın en kuzey iklim kuşağında çay üretimi yapılan Türkiye’de böyle bir uygulamaya gerek yok. Dolayısıyla bu durum çayımızın ne kadar sağlıklı ve doğal koşullarda üretildiğini ortaya koyuyor. Dünya Çay Günü, Türkiye’nin çay üretim alanlarının bu özelliğinin ortaya konulması için bir fırsattır. Türkiye yılda kişi başı en çok çay tüketen ülkeler sıralamasında dünyada ilk sırada yer alıyor.  Çay ülkemizde dostluğun ve muhabbetin yegane unsuru. Dolayısıyla Dünya Çay Günü de bu anlamda ülkemiz için önemli bir gündür. Bu vesile ile üretici, sanayici ve tüketicilerimizin Dünya Çay Günü’nü kutlarım” dedi.
Alihan TELATAR 
 

Editör: TE Bilisim