Sol Parti Trabzon il yönetimi yazılı açıklama yaparak fındıkla ilgili önemli mesajlar verdi: ‘Fındık hasadına az bir zaman kaldı; Yetkililerden ne rekolte ne maliyet nede fiyat açıklaması yapıldı.TMO üzerindende bir fındık alım açıklaması yok. Üretici çaresizlik içinde.Geçen yıl 25 TL’yi bulan fındık şuan 19-22  TL arasında işlem görüyor.

Yetkililerden ilgililerden ses yok

500 bin çiftçi ile 760 bin hektar alanda yapılan fındık üretimi doğrudan ve dolaylı olarak 5 milyon vatandaşımızı ilgilendirmektedir. Düzceden Samsun'a Giresun'dan Trabzon’a oradan da Artvin’e kadar geniş bir alanı etkileyen üretimi ile Karadeniz çiftçisinin geçim kaynağı olan 2,5 milyar dolarlık ihracat gelirine sahip  fındık kaderine terkedildi.

Fındık; meyvesi, yağı, kabuğu, yaprağı ve züyufu ile çok çeşitli alanlarda kullanılabilen dünya üretiminin ve ticaretinin %70 inin  ülkemiz tarafından yapılan adına türküler yazılan çikolatanın olmazsa olmazı ülkemiz için çok önemli ve ekonomik değeri olan ve Cumhuriyetin ilk döneminde 1. Milli Fındık Kongresinde İlk Milli  ürün olarak ilan edilen çok önemli birtarım ürünüdür.“Yerli ve Millilikten bahsedenler nerede niçin çiftçinin yanında değil.NedenFerrora ve diğer kapitalist tekellerin yanında duruyorlar!”

Salgın döneminin ve ekonominin kötü yönetilmesi,ülkenin kaynaklarının satılıp yandaşlara ve uluslararası tekellere teslim edilmesi vemilyarlarca dolar borç ile  ülke ekonomisini iflas noktasına getiren AKP iktidarı,Hukuk, insan hakları, çevre, eğitim ve sağlıkta çöküş yaşattığı gibi, tarım politikalarındada iflas etmiştir. Bizzat sahadan aldığımız bilgilerde son bir yılda gübre ilaç mazot fiyatlarının iki kat artışı fındıkta maliyeti ikiye katlamış durumdadır. Üretici fındık tarımından istediği geliri elde edemediği ürününden alın terini çıkaramadığından zarar ettiği için üretimden kopmakta, fındık bahçesine inmemekte, gübreleme budama ilaçlama işlemlerini yapmamaktadır. Bu durum üretim de verim ve kalite kaybına neden olmaktadır. Dolayısıyla çiftçinin yaşam standardı açlık seviyesine düşmüştür. SOL Parti Trabzon İl örgütüolarak; Bütün ilgililere veiktidara acil çağrımızdır. Yapılması gereken; acilen rekoltenin belirlenmesi ve maliyetüzerinden  çiftçiyi memnun edecek  hakkettiği geliri  elde edeceği en az33-35 TL fındık fiyatının  açıklanması ve piyasaları düzenleyecek fiyatların serbest piyasanın insafına bırakılmayacak biçimde,  TMO tarafından fındık alımınabaşlanacağının ilan edilmesidir. Aksi takdirde üretici bu ekonomik koşullarda mağdur olup zarar edecektir. Üretimden kopacak,fındık bahçesine inmeyecek, kaybeden çiftçi ve ülke olacaktır. Kazanan başta Ferrora olmak üzere yabancı tekelci firmalar olacaktır..Fındık üreticileri, ürünlerine sahip çıkarak mücadeleyi büyütürse bu sömürü düzeninden çıkabilirler. Bizler her koşulda fındık üreticisi ile beraber olacağız.’

Editör: TE Bilisim