Yanıkoğlu, yaptığı açıklamada, piyasada geçen aylarda oluşan panik havası nedeniyle 8 liraya kadar inen fındık fiyatının, bugünlerde yeniden 10 lira seviyesinin üzerine çıktığını belirtti.

Piyasanın durağan bir politika izlediğini dile getiren Yanıkoğlu, "Bugünlerde 50 randıman fındık fiyatı 10-10,50 lira arasında. 54 randıman fındık ise 11 liradan işlem görüyor. Bir süredir piyasa bu fiyat aralığında seyrediyor. Bu da piyasanın ateşinin söndüğünü ve fiyatın 10 lira üzerinde sabitlendiğini gösteriyor. İlerleyen günlerde pazarın durumunun ne olacağını şimdiden söylemek zor ama tahminimiz bir süre daha 10-11 lira aralığında fiyat politikasının izleneceği yönünde" dedi.

'Üreticiler piyasayı iyi takip etsin'

Yanıkoğlu, üreticilerin halen elinde fındık bulunduğuna işaret ederek, "Bazı üreticilerimiz mevcut fiyatları beğenmediği için pazara ürün indirmiyor, beklemeye devam ediyor. Akıllarında bir fiyat var. 

Üreticilerimize tavsiyemiz piyasayı iyi takip etsinler ve akıllarındaki fiyat aralığına gelindiğinde satmayı tercih etsinler" diye konuştu.

Gelecek ay içerisinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı koordinesinde 2016 ürünü fındık rekoltesinin tespit çalışmalarına başlanacağını, ortaya çıkacak rakamın gelecek sezon fiyatının belirlenmesinde en önemli etken olacağını kaydeden Yanıkoğlu, "Türkiye'de artık fındık rekoltesi Bakanlık koordinesinde belirlenecek. Çotanak sayımına göre tespit çalışmaları da önümüzdeki ay içerisinde tamamlanacak. 

Bizim gözlemlerimiz gelecek sezon fındık rekoltesinin düşük gerçekleşeceği yönünde. Tabii bu sonuç yapılacak kesin tespitlerin ardından netleşecek. Ortaya çıkacak sonuç 2016 ürünü fındık fiyatını da doğrudan etkileyecektir ama şimdiden bununla ilgili bir şey söylemek doğru olmaz. Bekleyip göreceğiz." değerlendirmesinde bulundu.
 

Editör: TE Bilisim