Yeni projelerinin olduğunu ifade eden Mustafa Bekâr ilerleyen dönemde üreticilere seminerler vereceklerini, projesi olan her çiftçiye devletin desteği olacağını belirtti. Bekâr fındığın emanete verilmesi ile ilgili üreticiyi uyardı. Fiyatın yükselmesi için kurallara uyulması gerektiğini ifade etti. Bekâr “İhtiyacınız kadar fındık satın, kesinlikle emanete fındık vermeyin. Fındık fiyatların yükselmesini istiyorsanız bu kurallara uyacaksınız. Sürekli tüccara yüklenmekte doğru değil böyle bir anlayışımızda Ziraat Odaları olarak yok” dedi.

Vatandaşı Uyarıyoruz Emanete Fındık Vermeyin

Fındık Karadeniz’de her gün gündem. Vatandaşı sürekli uyarıyoruz emanete fındığınızı vermeyin. İhtiyacınız olmadıkça fındığı satmayın. Ziraat odalarını eleştiriyorlar. Satmayın fiyatlar artacak. Öyle bir şey yok emanete vermeyin sürekli söylediğimiz şey bu. Bunu özellikle üzerine basa basa söylüyoruz. Bunun artık net bilinmesi lazım. Onun için emanete vermeyin dışında fındığınızı satmayın diye bir şey söylemiyoruz. 15 lira gayet güzel bir fiyat şuan da fiyat 13 lira. Bu gün bu işin alım satımını yapan tekelleşmeye sebep olan büyük tüccarlardan taban fiyatını beklemek biraz garip olur. Bunların böyle bir niyeti yok. Yani bir taban fiyatı belirleyelim. Onun için o konuya girmiyorlar. Ancak devlet eli ile buna bir taban fiyat koyulursa olur. Bu ancak devletin teminatı altında bu yapılır. Bu fındık baronları fındık tüccarları bu işi yapmaz. Artık serbest piyasanın koşullarını da kaldırdılar. 

300 Ton Biriken Fındık Var Emanette

Eskiden 300- 400 tane tüccar vardı. Şimdi 10 tane 20 tane. Şimdi nasıl bu şekilde rekabet sağlanacak. Tek ele döndü bu sefer arada ki işleyiş ortadan kaldırıldı. Tüccarlar ortadan kalktı. Şu dönemde bayramın oluşu, okulların başlaması ve dışarıdan gelen insanlardan dolayı çok fındık piyasaya indi. Bu tüccarlarda şuan da fındığı satamıyorlar. Geçen dönemde emanete fındığını verenler parasını alamadılar. İstenilen fiyattan da tüccar bu fındığa vermiyor. Vatandaşın fındığını almasını bekliyorlar. 300 yüz ton gibi biriken bir fındık var. Bu fındık bu şekilde duruyor. Geçen yıl paralar ödenseydi bu fındığın bilerek parası ödenmiyor çünkü fındığı çok düşüğe almış dolayısı ile bu bekleme fındığın fiyatını düşürüyor.  Eğer bu durum olmasaydı fındığın şuan da ki fiyatı 17 Lira civarında olacaktı. Bizim tahminlerimiz ve hesaplarımız bu yönde.  Bu okul döneminde fındık emanete verilmedi satıldı. İhtiyacınız kadar fındık satın, kesinlikle emanete fındık vermeyin. Fındık fiyatların yükselmesini istiyorsanız bu kurallara uyacaksınız.

Tüccara Yüklenmek Doğru Değil

 Sürekli tüccara yüklenmekte doğru değil böyle bir anlayışımızda Ziraat Odaları olarak yok. Elbette ki Tüccar alacak satacak ki bu fındığın bir değeri olsun. Alınıp satılmayan bir malın hiçbir değeri olmaz. Dolayısıyla tüccarlara yüklenmek doğru değil.  Yapılması gereken herkes kazansın. Üretici fındığı çok zahmetli ve yüksek fiyata mal ediyor. Dolayısıyla bu zahmetinin karşılığını alabilmesi için fiyat olması gerekiyor. Beş lira ile yedi lira ile bu zahmetin karşılığı alınmaz. Biz bunları gördük. Fındık on beş lira olduğu zaman fiyat normaldir. Vatandaş satabilir fındığın 17 lira 20 lira olmasını beklemek doğru değil. Ziraat Odaları böyle bir şeyi asla söylemez sadece emanete vermeyin der.
 
Taban Fiyatı Olması Gerekiyor

Eskimiş fındık alanlarını söküp yeni dikimler yapılması bu da fındığın kalitesini ve verimine yükseltecektir. Fındıkta ki rekolteyi de yükseltecektir. Fındık ne kadar bakımlı ne kadar standartlara uygun şekilde yetiştirilirse alınacak verim o kadar kaliteli ve rekoltesi yüksek olur bunların yapılması ile daha çok rağbet görecektir. Tüccar ile üreticiler arasında ki bu fiyatın oynaması bu istikrarı bozuyor. Taban fiyat olsa taban fiyatın altına asla kimse inemez. Arz ve talebe göre yükselir. Bizim projelerimiz elbette olacaktır. Sürekli fındık konusunda beyanat verip bu şekilde fındığın satışı ve alınması konusunda değil başka görevleri de vardır. Üreticiyi doğru bilgilendirmek lazım. Biz bunları yapacağız. Başka meyve ve sebzeler var. Tedbirler alınması gerekiyor. 

Üreticiye Seminer Vereceğiz

Ziraat odaları koordinasyon toplantısı yaptık bu toplantıda bir öneri getirdik. Tek tek ziraat odalarının ürün yetiştirecek çiftçilerimize ayrı ayrı yardım etmesi mümkün değil. Çünkü gelirler kısıtlı. Ancak tüm ziraat odaları birleşerek örnek bir bahçe bizim katkılarımızla yapabiliriz. Yapabilirsek bu alanda ciddi bir şeyler yapmak istiyoruz. Pilot bir köy seçilir orada bir vatandaşımızın sökülmesi gereken fındıkları sökülür ve orada 200 ocak fındık dikilir. Halkı teşvik etmiş oluruz devlette teşvik veriyor. Devlet bu işi yapacak olanlara kredi veriyor. Bizim de ziraat odaları olarak bu konuda bilgilendirmeyi yapmamız gerekiyor. Devlet hangi konularda kredi veriyor çoğu kişi bunu bilmiyor. Her ay 3 ye da 4 köyde seminer vermeyi planlıyoruz. Üreticiyi davet edip hastalıklarla ilgili, dikimlerle, yetiştirmeyle, hasatla, depolanma ve çuvallama ile ilgili seminer vermeyi planlıyoruz. Bunları sürekli üreticilere vermek lazım. 

Projeyi Yapan Desteği Alıyor

Her dönem olduğu gibi bu dönemde de Doğu Anadolu Bölgesinden bu bölgeye kurbanlıklar geldi. Kurbanlıklar yetti fazla bile geldi. İhtiyacı çiftçinin elinde ki hayvanlar karşıladı. Hayvan yetiştiriciliği kısmen de olsa Trabzon’da arttı. Bu işe gönül vermiş insanlar hayvancılığı yapıyor. Devlette destek veriyor kredi veriyor. Sen projeyi yapıyorsun devlet desteği veriyor. Arıcılık, büyük baş ve küçükbaş hayvancılıkla ilgili destek veriyor. Çiftçi ne yapmak istiyorsa o alanda destek alıyor.

Soylu Büyük Bir Değer

Bakanımız Sayın Süleyman Soylu Trabzon için çok büyük bir değer. Siyasetin içinden gelen bir insan. Biz Ziraat Odaları olarak böyle değerli insanların Türkiye siyasetinde aktif rol almaları büyük bir kazanç olarak görüyoruz. Özellikle cesaretliği ile hatipliği ile iş becerisi ve bitiriciliği ile çok değerli bir insan. İçişleri Bakanlığına getirilmesi çok isabetli bir karar. O görevi kendisinin hakkı ile yapacağına eminiz. Ona çok güveniyoruz. 

SONAY ÇALUK
 

Editör: TE Bilisim