Kozoğlu açıklamasında; “Maliyetin altında TMO’nun açıkladığı fındık fiyatından mağdur olan ve serbest piyasada bunu fırsat bilen Tüccarların da fındık fiyatını çok düşük seviyelere indirmesi üreticilerimizi mağdur etmiştir. Üreticilerimiz bu fındık fiyatları ne olacak perişan olduk feryadına kim çare olacak. Fındıktaki bu mağduriyetin giderilmesi için yetkililerin bu olaya el koyması, çare üretmesini bekliyoruz” dedi. 

Üretici Önümüzü Kesiyor

Kozoğlu açıklamasında şunları kaydetti; “Cuma günü cami çıkışında üreticilerimiz bu fındık işi ne olacak diye önümüzü kesiyor. Bizler Ziraat Odası Başkanı olarak her platformda bu konuyu dile getiriyoruz. Gerekli yerlere ulaştırıyoruz ve ulaştırmaya çalışıyoruz. Gerek basın yoluyla gerekse Sosyal medya üzerinden yapılan bu feryadlara yani çiftçinin feryadına yetkililerin çare bulmasını bir an önce bekliyoruz. Fındık fiyatlarından karadenizde halkın %80’i memnun olduğunu iddia etmek doğru değildir. Bu bilgiyi kimden aldınız veya size bu bilgiyi kim verdi. Böyle birşey var mı ? Fındık serbes piyasada5,5- 6-7 lira civarında seyrederken siz halkın yüzde sekseni fiyatlarda memnun diye açıklama yaparsanız bu haberin kaynağına, bilgisine bakmak lazım.Mailyeti 9,50 Lira olan bir ürüne 10 Lira fiyat verirseniz. Piyasadaki alıcılar bundan cesaretlenerek fiyatları aşağıya çekmişlerdir. Bu mağduriyetin giderilmesi için kim çare üretecekse bir an önce devreye girmelidir. Vatandaş kan ağlarken buna çare bulunmadığı zaman kusuru başka yerlerde aramak doğru değildir.” 

 Yapılması Gerekenleri Sıraladı

Kozoğlu fındıkla ilgili  mağduriyetin giderilmesi için neler yapılması gerektiğini şu şekilde sıraladı; “Fındıktaki bu mağduriyetin giderilmesi için ; 

1-    Fındık fiyatlarının Levant ta 12,50 TL, Giresun Kalitede 13,00 TL Fiyata çıkarılarak bu feryadın önüne geçilmelidir.
2-    TMO’nun uyguladığı Nem oranı yüzde 6 dan 57’ye çıkarılması gerekmektedir.
3-    TMO’nun dekardan almış olduğu Fındık miktarı 130 kg dan 150 kilograma çıkarılmalıdır.
4-    TMO Fındık alımlarında Çürük ve bozuk fındık oranı yüzde 4’den yukarısını almamaktadır. Bu çürük ve bozuk iç fındık oranının yüzde 5’e çıkarılması,
5-    TMO Sağlam iç fındık oranı yüzde 40’dan aşağı da olan fındıkları almamaktadır. Özellikle bu yıl ( yani 2017 yılında)  yazın havaların kurak gitmesi ve topraklarımızın derinliğinin az olması dolayısıyla kuraktan etkilenme oranı yüksektir. Tabi TMO İç oranı yüzde 40’ın altında olan fındıkları almadığından piyasada fındık alan Manav ve Tüccarlar bu fındıkları 5-6 lira arasında almakta ve üreticilerimiz büyük mağduriyet yaşamaktadırlar.”TMO” nun fındık alımlarında yüzde 40 olan sağlam iç fındık oranını yüzde 35’e düşürerek alım yapması halinde bu mağduriyet ortadan kalkacaktır.”   
Sonay ÇALUK
Editör: TE Bilisim