Güveç Köyü merkez Yeni Mahalle Camii'nde de levha asılarak duyurulan 16. 1. 2017 tarih ve 1 No'lu muhtarlık kararı ile merkez camii kabristanlığında  mezarlık çevrilmesine yasak geldi. Yasak sadece caminin önündeki bulunan mezarlıkla da  sınırlı kalmadı. Güveç Köyü'nün Köyiçi Mahallesi'nde de geçerli olan yasakla, mezarlıkta  defnedilen ölünün etrafını mermer ya da başka şeylerle yaparak  işgaliye yapmak yasaklandı.  Köyde uzun süredir muhtarlık koltuğunda bulunan Bahri Özkaya, yasakla ilgili sadece gazetemize konuştu.

DİNEN DE DOĞRU DEĞİL, VİCDANEN DE

Köylü vatandaşlarla bir araya gelerek aldıkları kararların köy menfaatine olduğunu belirten Muhtar Özkaya, " Hiçbir muhtar kendi çıkarı üzerine kararlar almaz.Aldığı kararlar köyünün menfaatinedir. Biz bunu hesaplamış böyle bir karar almışsak, sorumluluk dahilimizdeki halkımızın çıkarı içindir" dedi. Mezarlık çevirmenin geçmişe dönük sıkıntılarını yaşadıklarını belirten muhtar Özkaya konu hakkındaki görüşlerini şöyle devam ettirdi: " Köyümüzün merkezi noktasında bulunan mezarlıklarda şimdilik veya ileriye dönük sıkıntılar yaşamamak için bir dizi önlemler almak zorundaydık. Buradan herkes kendisine bir yer tayin ettiğinde belkide ölümüzü koyacak yerimiz olmaz. O yüzden hiçbir köyde,  hiçbir mahallede uygulanmayan bir karara imza attık. Halkımızda buna rıza gösterdi. 16. 1. 2017 tarih ve 1 No'lu muhtarlık kararı ile  köyümüzdeki mezarlıklarda  etrafına çevirerek mermerden  alanlar oluşturmak, mezar üzeri yapmak veya  her ölü için kapsayıcı yerleri işgal etmeyi nihai bir kararla yasakladık. Dinde bile doğru olmayan bu durumu halkımıza en kibar dille anlattık. Anlayış gösteren veya gösterilen herkese teşekkür ediyoruz" ifadelerine yer verdi.

ÇOĞUNLUK KARARI OLUMLU KARŞILADI

Yenimahalle Mahallesi ile Köyiçi Mahallesi halkı muhtarın bu kararı olumlu karşıladı.  Mezarlık çevirmesinin yasak olduğu mahallede şimdi mezarların olduğunu anlamak biraz zor. Kural çiğnemeyen  halk bu manada tebrik ve takdir alırken,  bazı cenaze sahiplerinin  defnettikleri ölülerinin mezarlarına  birer veya ikişer adet mermer kitabe  yaptırmakla kaldıkları görüldü. Son olarak İslam dininde ölen biri müslümanın yerine bir başka mü'min konulabiliyor.

SEDAT KARAKAYA

Editör: TE Bilisim