Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, oturumun başında ilk olarak heyelan ve su taşkınları olaylarının yaşandığı Beşikdüzü ilçesinde sürdürülen çalışmalarla ilgili olarak Meclis üyelerini bilgilendirdi. Çalışmaların Büyükşehir Belediyesi tarafından 415 personel ve 112 iş makinesiyle 24 saat esaslı olarak sürdürüldüğünü kaydeden Gümrükçüoğlu, konuyla ilgili olarak ayrıntılı açıklamalarda bulundu. 

Başkan Gümrükçüoğlu’nun değerlendirmelerinin ardından Plan ve Bütçe Komisyonu ile İmar ve Bayındırlık Komisyonu’ndan Meclis gündemine gelen müzakereler görüşülerek karara bağlandı.

Tarihi Karagöz Meydanı Yeniden Şehre Kazandırılıyor 

Bu kapsamda Ortahisar ilçesinde eski Karagöz Meydanı olarak bilinen Cudibey İlkokulu ile Öğretmenevi arasındaki alanın kentsel alt meydan olarak yeniden düzenlenmesi için sürdürülen çalışmalar kapsamında bugünkü önemli bir karara imza atıldı. Buna göre okul ve öğretmen evinin Hacıkasım bölgesinde yeniden yapılması için Trabzon Büyükşehir Belediye Belediyesi ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) arasındaki ilgili protokol çerçevesinde devir işlemleri ile ilgili müzakere oy birliği ile kabul edildi. 

Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Başkan Gümrükçüoğlu, Trabzon’un tarihine sahip çıkılması açısında dev bir çalışmaya imza atmakta olduklarını kaydederken, “Eski Karagöz Meydanı olarak bilinen alanı yeniden bir meydan olarak, bir kentsel alt meydan olarak şehrimize kazandırmak istiyoruz. 

Bu alanda bulunan okulumuz ve öğretmen evi TOKİ ile yapılan protokol çerçevesinde Hacıkasım’da TOKİ’ye ait alanda Belediyemiz tarafından yeniden inşa edilerek Milli Eğitim Bakanlığımıza devredilecektir. Böylece mevcut olan okul ve öğretmen evini devralacağız. Kentsel alt meydan olarak planladığımız alan 7,5 dönümdür” dedi.

Raylı Sistem Güzergâhına İlişkin Depo Yerleri Belirlendi 

Büyükşehir Belediye Meclisinde raylı sistem için de dev bir adım atıldı. Raylı sistem güzergâhına ilişkin depo yerleri ile ilgili müzakere Mecliste görüşülerek oybirliği ile kabul edildi. İlk etapta Akçaabat ve Kaşüstü arasında yapılması planlanan raylı sistem için proje ihalesine çıkacaklarını ifade eden Başkan Gümrükçüoğlu, “Raylı sistemin birinci adımı dünkü Meclis toplantımızda atıldı. 

Bugünde konuyla ilgili önemli bir karara imza attık. Bu kararımızı Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza sunacağız. Proje ihalesini bu yıl sonuna kadar yaptıktan sonra önümüzdeki yılın ortasında projeyi elimize almayı planlıyoruz. Sonrasında yapımına başladığımızda raylı sistemi bakalım 2019’a yetiştirebilir miyiz?” diye konuştu.

Teleferiğin Güzergahı Onaylandı  

Büyükşehir Belediye Meclisinde alınan bir başka önemli karar ise Sahil ile Botanik Park (Çamoba) arasında teleferik güzergâhının belirlenmesi oldu. Konuyla ilgili müzakere oy birliyle kabul edilirken Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu, “Bu bir süreç, en iyi proje Sahil ile Botanik Park arasında olur diye karar verildi. Daha ileri ki yıllarda Botanik Park’tan Boztepe’ye doğru da teleferik çalışması düşünülebilir. Teleferiğin uzunluğu 3 bin metre ve ulaşım için de kullanılacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. 

Kadınlar Hali Modern Bir Şekilde Yeniden İnşa Edilecek 

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinde ayrıca Ortahisar ilçesi Tabakhane Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında kentsel sit alanı içerisinde bulunan Kadınlar Halinin yıkılarak yeniden yapılmasına ilişkin plan değişiklikleri görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. 
 

Editör: TE Bilisim