Kaya, “ Karadeniz kıyılarımızda yer kazanmak amacıyla yapılan ve bitmek bilmeyen deniz dolgularından biri de Beşirli-Toklu sahilimizde yapılmaktadır. Elbette deniz kıyılarında halkın gezebileceği, dinlenip eğlenebileceği, denizle buluşacağı alanlar için düzenleme çalışmaları gereklidir ve yapılmalıdır. Ancak bu çalışmalar akla, bilime, yasa ve yönetmeliklere uygun biçimde yapılmalı ve rant için birer örtü olmamalıdır” dedi. 

Açıklamalara Vurgu Yaptı

Kaya açıklamasında TMMOB İnşaat ve Ziraat Mühendisleri tarafından yapılan açıklamalara vurgu yaparak, “Trabzon sahilinde inşasına devam edilen deniz dolgusunda tarım topraklarının dolgu malzemesi olarak kullanıldığı şeklindeki Ziraat Mühendisleri Odası'nın açıklamasının ardından Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nce, bu iddianın doğru olmadığı öne sürülmüştü. Ancak hemen arkasından İnşaat Mühendisleri Odası tarafından yapılan ve yasal düzenlemeleri de içeren açıklamadan; deniz dolgularında hem verimli tarım topraklarının kullanılarak heba edilmekte olduğunu, hem de işlemlerin tamamen yasalara ve yönetmeliklere aykırı biçimde gerçekleştirildiğini öğrendik” ifadelerini kullandı. 

“Uyarıyoruz”

Dolgu, su emme ve çözünme değerleri düşük olan, kati surette kirletici madde içermeyen, deniz suyunda çözünmeyen malzemeler kullanılarak yapılmalıdır. Aksi takdirde dolgu alanı zemininde, yapım veya kullanım aşamalarında çökmelerin oluşması kaçınılmazdır! Uzman değerlendirmesine göre bu açıdan yapılan dolgu imalatı hatalıdır ve ileride istenmeyen durumların ortaya çıkmasına sebebiyet verebilecek niteliktedir. Yani Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve yüklenici, açıkça yasaları ve yönetmelikleri çiğneyerek suç işlemektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı’nı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı ve İçişleri Bakanlığı’nı işlenen bu suça ve yasadışı uygulamalara karşı göreve çağırıyorum.
 

Editör: TE Bilisim