“Ombudsman Halkla Buluşuyor” programlarının yedincisi Mersin’de düzenlendi. Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Kamu Denetçileri Yahya Akman, Arif Dülger, Saadettin Kalkan ve Celile Özlem Tunçak’tan oluşan heyet ilin mülki amirleriyle görüştükten sonra muhtarlar, STK temsilcileri ve halka bir araya gelerek Mersin’in sorunlarını dinlediler.

Ombudsman Malkoç ve KDK heyeti Mersin Valisi Ali İhsan Su’yu makamında ziyaret ettiler. Ziyarette basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başdenetçi, Türkiye’nin düzensiz göçmenlere sınır kapılarını açmasının ardından mültecilerin Yunanistan sınırında yaşadığı kötü muameleyi görmek için gittiği Edirne’de karşılaştığı manzaraları yorumladı: “Yunanistan’a geçiş konusunda yaşanan sıkıntıları yerinde görmek için Edirne’ye gittik. Pazarkule sınır kapısında bir yoğunluk var. Yunan güvenlik kuvvetleri üç sığınmacıyı öldürdü, biz oradayken tespit edebildiğimiz kadar 20 tane yaralı vardı. Çocukları yaralıyorlar, çocukların biberonlarını alıyorlar. Üzerlerindeki giysileri, cep telefonlarını, paralarını gasp edip iç çamaşırlarıyla onları Türkiye'ye gönderiyorlar. Sınırdaki köylülere silah dağıtılıyor sığınmacılara karşı kullanılması için. Bu uluslararası hukukta suçtur. Biz bu muameleleri kayıt altına aldık. Barolar Birliğimiz ve savcılarımızın da gerekli tedbirleri aldıklarını mutlulukla gördük. Süreçte Avrupa Birliği de Yunanistan’ın suç ortağı gibi davranmaktadır. Dünyadaki vicdan sahibi tüm insanlara bu durumu raporlaştırarak sunacağız ki bu suçun bedeli ödensin.

Ombudsman: Türkiye Millet Olarak Çok Güçlüdür

Avrupa, Amerika ve Rusya'nın Türkiye'ye karşı yanlış davranışlarının çok üzücü olduğunu kaydeden Malkoç, "Bazen haklarımızı çiğniyorlar ama Türkiye millet olarak çok güçlüdür. Devlet olarak son 200 yılın en iyi dönemindedir. Bunların hepsinin hukuki sonuçları olacak. Ama şunu memnuniyetle ifade edeyim ki, Edirne'de de gördüğümüz, Ankara'da da gördüğümüz; bu coğrafyada bin yıldan beri olan bu millet, bu devlet, tecrübesiyle gerekeni yapıyor. Gereken hukuki çalışmalar da yapılıyor. Görecekseniz, Yunanlılar da yargılanacak; onların suç ortağı niteliğinde olanlar da önümüzdeki yıllarda yargılanacak. En azından insan haklarını savunanlar, bizim gibi Kamu Denetçiliği Kurumu gibi kurumlar bunların takipçisi olacak" ifadelerini kullandı.

Malkoç ve KDK heyeti valilik ziyaretlerinin ardından Mersin Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Ercan ve Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz’la bir araya geldiler. Görüşmelerde Başdenetçi genç avukatlarla da sohbet ederek deneyimlerini aktardı.


Başdenetçi: KDK Bir Hak Arama Kurumudur Ve Hak Arama Kültürünün Yaygınlaşması İçin Çalışıyor

Başdenetçi bir otelde düzenlenen “Ombudsman Halkla Buluşuyor” programında muhtarlar ve STK temsilcilerine bir konuşma yaptı. Malkoç konuşmasında Kamu Denetçiliği Kurumu’nun (KDK) hak arama kurumu olduğunu ve hak arama kültürünün yaygınlaşması için çalıştığını belirterek: “2020 yılında kurum olarak iyi yönetim ilkeleri, eşitlik, adalet, şeffaflık, nezaket gibi kavramlar üzerine yoğunlaşacağız. Bunları yaygınlaştırmaya, yerleştirmeye çalışıyoruz. İnsan hakları Türkiye'de daha köklü olsun diye çaba gösteriyoruz, hukukun üstünlüğünü sağlamaya çalışıyoruz. Türkiye'de anayasada ve yasadaki verilen haklar, dünyanın birçok ülkesinden, Avrupa'nın birçok ülkesinden daha fazla. Problemimiz, uygulamadan kaynaklanıyor. Parlamentoda Anayasayı, kanunu değiştiriyorsun ama bazen uygulamada anlayışı yenilemek zor oluyor. İşte o noktada da bizim katkımız oluyor. Demokrasi kültürünün yaygınlaşmasında, idarenin şeffaf olmasında katkı sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

Başdenetçi: “Adalet, ekmek, su gibidir, onsuz yaşanmaz”

Ombudsmanlığın idareyle millet arasında bir arabulucu olduğunun altını çizen Malkoç: “Ombudsmanlık yeni bir kurum olmasına rağmen kökleri çok eskidir. Kamu Denetçiliği Kurumu'nun birkaç temeli var. Bunlardan ilki adalettir. Malum adalet mülkün temelidir. Herkes adalet ister. Adalete erişmenin meşakkatli olduğunu da hepimiz iyi biliyoruz. Tüm dünyada böyle. Adalet, ekmek, su gibidir. Onsuz yaşanmaz. İnsanoğlu onsuz olamaz. Kamu hizmetlerinde eksiklikler olduğunda adaleti tesis etmede Kamu Denetçiliği Kurumu yedi yıldır önemli bir görevi yerine getirmektedir. Adalete erişimde kolay başvuru, ücretsiz hizmet ve kararın kısa zamanda çıkması en önemli başlıklardır. Kamu Denetçiliği Kurumu olarak yasalar çerçevesinde bunu sağlıyoruz. Bize çok kolay başvurabiliyor, ister mektup yazın, ister mail atın. Bize yapılan başvuruları yüzde 80'i elektronik ortamda geliyor. Hangi kurum olması önemli değil yeter ki derdinizi şikâyetinizi anlatın. Eskiden arzuhalciler vardı. Arzuhalinizi bize iletin, isminiz, kimlik numaranız, imzanız olsun belediyeyi mi, valiliği mi bakanlığı mı şikayet ediyorsunuz, biz onu anlıyoruz. İkincisi mahkemeye gidildiğinde harç, pul, bilirkişi parası alınacak. Ama Kamu Denetçiliği Kurumu'na başvuru bedava. Kararın hızlı çıkması da önemli. Mahkemelerin yükü bir hayli fazla. Kamu Denetçiliği Kurumu'na müracaat edildiğinde en geç altı ay içinde yanıt alıyorsunuz. Size haksızlık yapıldığına inanıyorsanız bize müracaat edebilirsiniz” ifadelerine ye verdi.


Vali Su: “Tüm kamu personeli aslında vatandaşa hizmet için var; caka satmak, hava basmak için değil”

Mersin Valisi Ali İhsan Su programda yaptığı konuşmada idarelerin yetkilerini yanlış kullanmamaları için bir takım mekanizmalar üretildiğini söyledi ve ekledi: “Ombudsman da bu mekanizmaların bir örneğidir. Tarihten günümüze biz, ‘insanı yaşat ki devlet yaşasın’ ilkesinin savunucularıyız. Hizmet için görev yapacağız, ‘her yetkili görevini vatandaşa hizmet için yapmalıdır’ düşüncesiyle hareket ediyoruz. Biz millete efendi olmak için değil, hizmetkâr olmak için geldik varız. Tüm kamu personeli aslında vatandaşa hizmet için var; caka satmak, hava basmak için değil. Hepimiz vatandaşın işini görmek için varız, başta ben ilin valisi olarak. Ama herkes dört dörtlük değil. Bunu sağlamak kolay değil. İdareciler bunu sağlamak için eğitimler yapıyor, gayret ediyor ama tüm bunlara rağmen yine de yanlış yapanlar çıkabiliyor. Peki, bunları ne yapacağız? Bir taraftan idare kendi içinde bunları denetliyor, gereğini yapıyor ama bazen siz de bilemiyorsunuz, bir memur bir vatandaşa kötü davranabiliyor. Tüm bunlarla ilgili olarak vatandaşın kamudan aldığı hizmetlerle ilgili varsa şikâyetleri, talepleri, ihtiyaçları bunları Ombudsmanlık müessesesi hizmeti ile hükümetimiz talepleri yerine getirme noktasında adım attı ve şu anda da güzel işliyor. İnanıyorum ki, bu müessese ile birçok konu belki adliyeye intikal etmeden daha kısa sürede, hızlı bir şekilde çözüme ulaştırabilecek. İdare de daha iyi çalışacak, personelin daha kaliteli çalışmasını sağlayacak. Bu anlamda vatandaş ile idare arasında çok ciddi bir köprü görevini görmüş olacaktır” dedi.

Seçer: “KDK önemli bir yapı”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer kamu görevlilerin işlerini yaparken insan haklarına saygılı ve kurallar çerçevesinde yapmak istediklerini ancak bazı zorluklar yaşanabildiğini söyledi ve: “Gönül ister ki vatandaşımız kamu görevlilerinden ürkmesin. Bize gelen şikâyetleri etik kurulumuzda değerlendiriyoruz. Çalışanlarımızı, vatandaşımıza nasıl davranacakları konusunda eğitiyoruz. Türkiye’nin her anlamda özellikle hukuk devleti anlayışında sevk ve idare edilebiliyor olması, demokrasinin işler halde olması isteğimizdir. Bunlar gerçekleştiğinde ülke kaynakları efektif kullanılıyor, bilim öncelendiğinde, eğittiğiniz bilim insanları önemli işler yapıyor. KDK önemli bir yapı, Başdenetçimiz de çok değerli bir siyasetçi, bilge denebilecek bir şahsiyet. Umut ediyorum bu kurum Türkiye’nin, az önce bahsettiğimiz normlarda bir ülke haline gelmesine yardımcı olacaktır” diyerek sözlerini sonlandırdı.
KDK’ya başvurma süreci ve başvuru koşulları konusunda farkındalığın arttırılmasının hedeflendiği etkinlikte, ‘serbest kürsü’ aracılığıyla katılımcıların soruları yanıtlandı.
Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ve KDK heyeti Ombudsman Halkla Buluşuyor programının ardından Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer'i makamında ziyaret ederek görüş alışverişinde bulundu. Daha sonra Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı’yla görüşen Başdenetçi üniversitedeki çalışmalar hakkında bilgi aldı. KDK Heyeti ve Başdenetçi ildeki STK temsilcileriyle görüşerek fikir teatisinde bulundu. Malkoç, Mersin'in Türkiye'nin önemli kentlerinden olduğunu belirterek, düzenlenen programların oldukça verimli geçtiğini kaydetti.
 
 
Editör: TE Bilisim