Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, 1 Eylül’de denizlerde av yasağının sona ermesi dolasıyla gece saatlerinde balıkçılarla birlikte denize açıldı. Balıkçılığın, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde önemli bir geçim kaynağı ve ekonomik bir değer olduğunu belirten Başkan Genç, “Karadeniz denince akla ilk gelen unsurların başında balıkçılık geliyor. Yüzyıllardan beri balıkçılık ve deniz ürünleri sektörü bütün dünyada olduğu gibi bölgemizde de çok önemli bir geçim kaynağı ve büyük bir ekonomik değer. Balıkçılık adeta Karadeniz ile özdeşmiş durumda. Bu anlamda Karadeniz çok eski çağlardan beri bölge insanlarının sofralarını sağlıklı ve protein değeri yüksek deniz ürünleriyle süslüyor. Son derece besleyici olan deniz ürünlerinin tüketilmesi vatandaşlarımızın dengeli ve sağlıklı beslenmesi açısından çok çok önemli. Bolluk ve bereketini hiçbir zaman bizden esirgemeyen sofralarımızı çok lezzetli ürünleriyle süslememize vesile olan Karadeniz’in değerini bilmeliyiz.” dedi. 

“KİRLENME VE AŞIRI AVLANMA ÖNLENMELİ”

Karadeniz’deki aşırı kirlenme ve aşırı avlanmanın balıkçılığı tehdit ettiğini belirten Başkan Genç, bu iki olumsuz unsurun önlenmesi gerektiğini kaydederek şunları aktardı: “Son yıllarda aşırı kirlenmeden ve aşırı avlanmadan dolayı maalesef bütün dünya denizlerinde olduğu gibi Karadeniz’de de balık türleri ve miktarı son derece azaldı. Konunun uzmanı olan bilim adamları aşırı avlanma ve kirlilik nedeniyle Karadeniz’de geçmiş dönemlerde 300’ü bulan balık türünün, bugünlerde 15-20’ye kadar indiğini ifade ediyor. Büyüklerimizin gözlerinin içi gülerek anlattığı; yarım asır önce balıkların sürüler halinde sahile vurarak kovalarla balık toplandığı dönemlerden eser kalmadı. 

Bundan dolayı Karadeniz’de kirlenmeye neden olan hiçbir fiile izin verilmemeli ve gerekli müeyyideler ivedilikle uygulanmalıdır. Bunun yanında Karadeniz’in potansiyelinin üstünde olan aşırı avlanmaya da asla müsaade edilmemeli, av yasakları ciddiyetle uygulanmalı. Yüzyıllardır cömertliğiyle, bereketiyle ve nimetleriyle bizleri sağlıklı ve besleyici deniz ürünleriyle besleyen Karadeniz’i en doğal haliyle ve en temiz bir şekilde gelecek nesillere bırakmak bütün insanların özellikle de bölge insanının görevi ve sorumluluğu olmalıdır. Denizlerde av yasağının kalkacağı 1 Eylül itibarıyla balıkçılarımız ‘vira bismillah’ diyerek denize açılacak ve kısmetlerini arayacak. Bu vesilelerle bütün balıkçılarımıza bol bereketli, bol kazançlı ve hayırlı bir sezon diliyorum.”
 

Editör: TE Bilisim