COVID-19'a neden olan virüs, genellikle enfekte kişinin öksürmesi, hapşırması veya nefes vermesi sonucu oluşan damlacıklar yoluyla bulaşır. Bu damlacıklar çok ağır olduğundan havada asılı kalamaz ve hemen yere ya da yüzeylere düşer. COVID-19 ile enfekte birinin yakınındayken virüsü solursanız veya virüsün bulaştığı bir yüzeye dokunduktan sonra gözlerinize, burnunuza veya ağzınıza dokunursanız enfekte olabilirsiniz. Son zamanlarda artış gösteren vakalar nedeniyle alınan tedbirlerin yeterli olup olmadığı ve kurallara uyulup uyulmadığı yönünde sözü halkımıza verdik.


 
 İÇ İÇE OTURUYORLAR

İsmail ELDEL:  “Vakaların artması neden kaynaklanıyor? Sosyal mesafe kuralına uymuyorlar. Bazen ben görüyorum. Meydan’da gezdiğim zaman kafelerde herkes iç içe oturuyorlar. Güvenlik önlemleri az değil. Mesafeyi koruduktan ve hijyene dikkat ettikten sonra herhangi bir şey olacağını düşünmüyorum. Virüs insana temas ve nefes yoluyla bulaşıyor. Bunlara dikkat ettiğimiz sürece bir sorun olmaz. Buradan da anlıyoruz ki insanlarla sosyal mesafeyi korumamız gerekiyor.”



ELİNDEN GELEN TÜM ÇABAYI GÖSTERİYOR

Erdal ALTIN:Devletimiz gayet güzel önlemler alarak elinden gelen tüm çabayı gösteriyor. Gerisi takdiri ilahi. Bu durumda devletimize bir suç bulmuyorum. Çünkü önlemler almış, kurallar koymuş. Dünyadaki diğer ülkelere göre Türkiye’nin durumu iyi gözüküyor. Diğer ülkelerle kıyaslandığında çok iyi durumdayız. Umarım ilerleyen günlerde vaka sayısı azalır.”



DOLMUŞLARDA MESAFE KURALI GERİ GELMELİ

Muzaffer YILMAZ: “Bence hafta sonları sokağa çıkma yasağı tekrar uygulanmalı. Çünkü bu vaka artışı böyle devam edecek. Gurbette gelenler vaka sayısını daha da arttırdı. Onlar gelmeden önce Trabzon çok temiz bir yerdi. Bizim akrabalarımız da temiz bir şekilde geldi. Benim görüşüm sokağa çıkma yasağını tekrar uygulanması yönündedir. Bahçecik dolmuş durağı şoförlerinin bir kısmında virüs çıktı. Dolmuşlar yine mesafeli yolcu alma kuralına getirmeleri gerekiyor. Çünkü şoförler, virüsü yolculardan aldı. Yaşlı grubu zaten eve kapanmış. Sokağa çıkma yasağı getirildiğinde yine onlar haftasonu çıkmalıdırlar. Kısaca ben önlemleri yetersiz görüyorum. İstanbul’un Mahmutpaşası olarak geçen Kemeraltı çarşısı saat 2’den sonra çok kalabalıklaşır. Her gün iki görevli molozdan başlayarak Kemeraltı’ ndan uzun sokağa kadar denetlemelidir. Geçen hafta sadece bir kez geldiler o kadar. Sonumuzun iyi olmasını umut ediyorum. Sadece ülke olarak değil dünya olarak rahat değiliz. Elimden geldiğince dikkat etmeliyiz. Ben sokağa çıktığımda maskemi takıyorum. Esnaf da maske olayına duyarlı ama sokaktaki insanlara maskesini takmasını söylediğimizde seni ilgilendirmez, olacaksam ben hasta olacağım gibi söylemlerle karşılaşıyoruz. Hükümetimiz ve iç işleri bakanımız daha disiplinli olmalıdır.”



TEDBİRLERE UYMA KONUSUNDA YETERSİZİZ

Numan BERBER:Halk olarak biraz daha bilinçli olmamız lazım. Tedbirlerimiz yeterli ama tedbirlere uyma konusunda yetersiziz. Sosyal mesafe ve maske takma kuralına uymalıdır. İhtiyaç dışı insanların dışarı çıkmaması durumunda vaka sayılarını düşürebiliriz. Düğün salonlarının ve eğlence merkezlerinin açılması vaka artışını tetikliyor.”



HİÇ MASKE TAKMIYORLAR

Şeref AKBAL:İnsanlar hiç maske takmıyorlar. Trabzon’un en kalabalık yeri olan meydan’da insanlar maskesiz geziyor. Hiç umursamıyorlar ve sosyal mesafe kuralına uymuyorlar.”

MAL YERİNE GELİR, CAN GELMEZ

Sezer ÇETİN: “Hiç kimse kurallara uymuyor. Ayrıca tedbirler yetersiz. Sokağa çıkma yasağının gelmesi gerekiyor. Mal, mülk yerine gelir ama can gelmez. O yüzden tedbirlerin arttırılması gerekiyor. Devletimizin bir ay kimseyi sokağa çıkarmaması gerekiyor. Kimse açlıktan ölmez.”



TEDBİRLER YETERLİ DEĞİL

Birsen KUDUBAN: “Tedbirler tabii ki de yeterli değil. Bu kadar vaka artışı olduğuna göre tedbirler yetersiz kalıyor. Ben içinde olduğumuz bu duruma hem inanıyorum hem inanmıyorum. Evet bir şey var ama o nedir? Benim merak ettiğim başka bir durum var. Her sene bazı zamanlar sıtma, yüksek ateş vb. şikayetlerden dolayı hastanelerin acilleri doluyordu. Şimdi ise hastaneye her giden virüsten dolayı gidiyor. Diğer hastalarımız ya da hasta olmamıza sebebiyet veren durumlara ne oldu? Bir hastalık var ama acaba bize aktarıldığı gibi mi?”  



KADINLAR DAHA DİKKATLİ
 
Bülent ALADAĞ: “Düğünlerin zamanından beri yapılmaması gerekiyor. Piyasa hareketlensin diye şartlara göre uyuyoruz diyerek yapılıyor. Maske ve hijyen kuralına uyulmuyor. Kadınlar bu duruma karşı daha duyarlı ve erkeklere göre daha çok dikkat ediyor.”

ÖNLEMLER YETERSİZ

Ömer KARAÇENGEL: “Hijyene dikkat edeceğiz. Ellerimizi yıkayacağız. Vakalar arttığına göre demek ki önlemler yeterli olmuyor. İnsanlar hijyene dikkat etmiyor, maske takmıyor, sosyal mesafe kuralına uymuyor. İnsanlar böyle davrandıkça vakaların artması olası bir durum.”


 
DEVLETTEN BEKLEMEYELİM

Hasan BAŞER: “Ölüm oranlarının ne kadar doğru olduğu tartışılır. İnanmıyorum çünkü gazetecilerin çoğu siyasallaştı. Hükümeti eleştirmek için şişirip duruyorlar. Önlemleri biz alacağız devletten beklemeyeceğiz. Devletin aldığı önlemler yeterli ama biz uymadıktan sonra hiçbir önemi olmaz.”