T&T&T...

Bu 3T çok önemlidir bizler için...!

Bu 3T'nin ne anlama geldiğini tahmin edebileceğinizi düşünüyoruz.  ‘Trabzon; Türkiye'nin Teminatıdır " dersek şayet yeterince açıklayıcı olur kanaatindeyiz.

Trabzon'dan asla ve kat'a vatan haini çıkmaz. Sağdan sol cenaha ve liberal yapıya kadar bu kapsam geçerlidir.

İster kabul edersiniz isterseniz etmezseniz ama Trabzon; CHP'nin en önemli ve sağlam kalelerinden biriydi.

Gazi Mustafa Kemâl Atatürk'ün devletçiliğiyle bütün ulusu kapsayan ve insan ayırmayan politikalarının devamını sağlamak ve hayata entegre etmek ise rahmetli Bülent Ecevit'e nasip olmuştu.

Kara Oğlan'ın cesur, gözükara, edebi, yazar, şair, gazeteci, bolca okuyan, demokrat, devletçi tarzı ve kimliği ile Kıbrıs barış harekâtında gösterdiği o tarihe not düşülecek başarısı sayesinde bütün Türkiye'de karşılığını bulması ve "DEMOKRATİK SOLUN" ciddi manâda Türk literatürüne girmesini sağladığını unutmamak gerekir.

Zira Gazi'nin ve rahmetli Ecevit'in ortak ideali ve başarısı; bütün ulusta sol, sağ ve liberal tandansta olan her güruhtan müspet bir karşılık görmelerinde gizliydi.

Artı parantez; 74 Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında Üst Teğmen olan pederimizin de rahmetli Karaoğlan'a oy vermişliği vardır. Toprağı bol olsun inşallah...!

Hattâ Sn. Atay Aktuğ'un belediye reisliğini ifa ettiği süre zarfına kadar; Trabzon'un CHP'nin en kilit kalelerinden biri olduğunu söylemek dahi içten bile değildir.

Peki nedir Trabzon'un CHP'lisini diğer CHP'lilerden farklı kılan unsurlar? Gelin birlikte bunları irdelemeye çalışalım...!

Birincisi; bu tamamen Trabzon insanının nevi şahsına münhasır kişiliğinden kaynaklanmaktadır. Yani Trabzon'un sağcısı da, solcusu da, liberali de aynı tavanın balığıdır. Teptikleri horon, baktıkları taraf, gittikleri istikamet, geldikleri yer ve hayata bakışları ile kültürleri, ananeleri ve fıtratları aynıdır!!!

Trabzon CHP insanı profilinin bir diğer ayrıcalığı ve farkı da; yüzyıllardır değişmeden devam eden bir kültürdür ki o da; abdestsiz dolaşmamaları, dinlerine ve inançlarına sıkı sıkıya bağlı olmaları, 5 vakit namazı günlük sıradan bir görev atfetmeleri ile gelenek, görenek ve Ata mirasını bugüne değin bozmadan canlı tutabilmelerinde gizlidir.

Örneğin etnik kökenli olan bazı demokratik sol guruplar; diğer guruplara pek fazla yaşam hakkı ile ifade hürriyeti hakkı tanımazken; Trabzon CHP insanının muhtevatında bu ayrımcılık, ötekileştirme, basitlik, tahammülsüzlük ve anti demokratiklik bulunmaz.

Çünkü bu insanlar nesillerdir bir arada, bozulmadan, ayrışmadan ve ayrıştırmadan, kavgasız ve gürültüsüz bir şekilde hayatlarını sürdüregelmişlerdir.

En basiti hepimizin eş, dost ve akrabalarının içinde; Demokrat Hasan, Sosyal Demokrat Deniz, Ülkücü Kürşat, Liberal Yusuf, Sağcı Memed ile bilumum tandansta, meşrebte ve fıtratta birçok tanıdığımız ve sevdiğimiz olduğu gibi; nesiller boyunca bu mirası Ata'dan Dede'ye; Dede'den Baba'ya ve Baba'dan Oğul'a taşıyacak kadar gerçek, sadık, yalansız, dolansız, riyasız ve çıkarsızdır Trabzon'un CHP'lisi...!!!

Bu su götürmez derecede aşikâr bir gerçeklik olup; nesillerdir bir ahenk içerisinde her siyasi görüşten cenah ile ticaretlerini yapmakta, kız alıp vermekte, Günlük-Cuma-Bayram ve Cenaze namazlarında aynı safta omuz omuza yer almakta, dertte-sıkıntıda-hüzünde ve kederde de, sevinç ile neşede de bu duyguları; siyasi görüş yaftasına takılmadan paylaşmakta ve hattâ yaşamı paylaşmaktadırlar.

O yüzden Trabzon; güvenli ve güvende hissedebilme açısından, bütün herkesin vatanperverlik şemsiyesi altında birleştiği ve birçok cemiyet, kültür, siyaset, spor, iş, entellektüel kimlikli insanın ve topyekün bütün Trabzon'un aynı çatı altında bulunabildiği ayrıcalıklı bir yer olma özelliğini de taşımaktadır...!!!

Akıllara hemen şu soru geliveriyor elbet akabinde??? Madem Trabzon CHP'nin su götürmez en önemli kalelerinden biri idi de; ne oldu da bu profil tersine döndü???

Unutmamamız gerekir ki bunun en önemli etkenlerinden biri; hepimizin malumu olduğu üzere Trabzon dışına hızlı bir beyin göçü...

Ayrıca siyasi açıdan değerlendirirsek ise; Ecevit'li yılların devletçi, insan ayırmayan, birleştirici, bütünleştirici, sağ-sol ayrımı yapmadan her kesime kucak açan, ötekileştirmeden ve sözleri balyoz etkisinde olan birçok Trabzon'lu gerçek sosyal demokrat kimliği muhtevatında barındırması idi elbette...!

Örnek Şekil 1A: Trabzonspor Başkanlarından Sadri Şener'in kıymetli babaları; gerçek bir sosyal demokrat olan rahmetli Ecevit döneminin adalet bakanlarından Prof. Dr. Hikmet Sami Türk; aile geleneği olarak nesillerdir bozulmadan ve şaşmadan yüzünü hep CHP'ye dönen safkan sosyal demokratlar vb. çokça arttırabileceğimiz örneklemeler mevcut.

Eskilerin insanının sağcısı da solcusu da bambaşkaydı. Bir ideal uğruna, tamamen ve  %100 vatan sevdası odaklı, emperyal bir gücün boyunduruğuna girmeyi zul addeden, dağlar denizler kadar kitapları deviren ve bir hareketi ile büyükçe bir insan topluluğunu peşisıra sürükleyecek karizmaya, birikime, temizliğe ve dava şuuruna sahip olmaları gibi.

Tıpkı bu ülkenin o aydınlık, pırıl pırıl, ışıl ışıl bakan her vatanperver sağcısını ve solcusunu birbirine kırdıran Abd, Sovyet Rusya, Batı, İran ve İsrail odaklı böl-parçala-yönet toplum projeleri ile; o bir dönemin üretken altın nesillerini birbir yok ettikleri gibi...

Unutmayınız ki; sol tandansda ki Deniz Gezmiş'in vatanperverliği ile ülkücü vatanperverliği ve bir Cuma namazı çıkışı Fatih Camii avlusunda çocukluk arkadaşı tarafından şehit edilen Metin Yüksel'in vatanperverliği arasında zerre-i miskal fark yoktur...

Hepsinin ortak ideali ve gayesi hiçbir emperyalist güce bu vatan topraklarının bir karışını bile vermemek üzerine kurulu idi...

Fakat ne acı ki hepsinin bu saf ve temiz vatanperver duyguları dahi siyasi malzeme konusu yapılmıştır ve istisnasız hepsinin bu temiz ve saf duyguları da birçok odak tarafından kullanılmıştır...!

Hepsi de yağız, yiğit, cesur, yürekleri vatan aşkıyla dolu, pırıl pırıl gözleriyle geleceğe ışıl ışıl bakan ve Deniz Gezmiş'in son nefesine kadar tam bir ADAM gibi yaşayarak, sandalyesine dahi kendisi vuracak kadar vakur bir hayat yaşamaları gibi...

Darağacında ki o 3 Fidan da bizim...

Şehadet mertebesine eren Metin Yüksel de bizim...

Ülkücüsü de, muhafazakârı da, milliyetçisi de, liberali de bizim asla değişmeyecek değerlerimiz...!

İşte Trabzon CHP insanının farkı tam da budur...

Nesiller boyu ve değişmeden...

Vatanseverliktir.

Selâmlar&evgiler & Hürmetler...!