TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un "Bir Cumhurbaşkanı Montrö'yü feshedebilir mi?" sorusuna "Teknik olarak evet" yanıtını vermesi ve Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı'nın gittiği bir tarikat evinde sarık ve cüppe ile fotoğraflarının ortaya çıkması üzerine başlayan Montrö Sözleşmesi tartışmalarıyla ilgili 103 emekli generalin gece yarısı bir bildiri yayımlamasına tepkileri sürüyor.

Bildiri ile ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma başlatırken ülkenin dört bir yanından da tepkiler büyüyor.

Hükümetten açıklamaya sert tepki gösterilerek “Haddinizi bilin” dendi.

Bildiriye ardı ardına da tepki mesajları yağdı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Neymiş, birkaç emekli amiral bir araya gelip bir "bildiri" yazmışlar! 5. kol unsurları da hemen heyecanlanmış. Oturun oturduğunuz yerde. O Türkiye eskide kaldı! Bu millet 15 Temmuz'da darbe heveslilerini nasıl tepelediğini dosta düşmana gösterdi. Haddinizi bilin! Siz kimsiniz? Ne hakla milli iradenin meşru temsilcilerine parmak sallıyorsunuz? Türkiye bir hukuk devletidir. Bunu asla unutmayın. Vesayetçiler bir daha asla demokrasimize zarar veremeyecek. Dış güçlerin ezik piyonları büyüyen, güçlenen Türkiye'nin önünü kesemeyecek!"

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş da Twitter hesabından paylaştığı mesajlarda "Eski Türkiye sevdalısı, vesayetçi, kendisini milli iradenin üstünde gören zihniyetin bazı temsilcileri yayınladıkları sözde bildiri ile siyasete akıl, millete ayar vermeye çalışıyorlar. O devirler geride kaldı! Haddinizi bilin! İçinize sinmese de şunu çok iyi anlayın ki; bu millet, vatanı da, mavi vatanı da, demokrasiyi de, milli iradeyi de bedelini ödeyerek korumuştur ve koruyacaktır" dedi.

Hükümet tarafından bir diğer tepki de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan geldi. Soylu "Büyük Türk milleti üniformaya âşıktır. Üniformayı taşımak şereftir. O şerefi emekli olduktan sonra taşımak daha büyük şereftir. Demokrasiye, devlete ve millete sadakatle bağlı, rütbesini üniformasını siyaset malzemesi yapmayanları daima şükranla yad ederiz... Ya diğerleri..." ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop da bildiriyi "darbe çağrışımlı" olarak tanımlayıp, "Kahraman milletimiz 15 Temmuz'da sadece FETÖ'cü darbecileri değil, aynı kaynaktan beslendiğini bildiğimiz bütün darbe sevdalılarını da toprağa gömdü. Düşünce açıklama başka, darbe çağrışımlı bildiri hazırlamak başka. Yıllardır, içerde dışarda vatan ve millet düşmanlarıyla cephe cephe amansız bir mücadele sürerken ortalıkta gözükmeyen emekliler, kendi uydurdukları gündemlerle kaos simsarlığı üstlenmişler; belli" dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de bildiriye sert tepki gösterdi. Bahçeli, "Anti demokratik ve vesayetçi" olarak nitelendirdiği bildirinin partisi tarafından nefretle lanetlendiğini ve reddedildiğini söyledi.

Bildiride imzası bulunan amirallerin rütbelerinin sökülerek, emeklilik haklarının kaldırılması ve maaşlarının da kesilmesi gerektirdiğini söyleyen Bahçeli, "Bildirinin çok yönlü adli ve idari soruşturması yapılmalıdır" dedi.

Evet, bu bildiri Milli iradeyi hedef alan bir bildiridir.

Sormak lazım;

Bildiri yayınlayan 103 Amiral 15 Temmuz Feto darbe teşebbüsü sırasında neredeydi?

Bu 103 amiral toplanıp Mavi Vatan konusunda neden destekleyici bir açıklama yapmadı?

Bırakın bunu Türkiye’nin yıllardır terörle mücadelede başarıları var. Hangi başarısını bu generaller iki satır yazıyla övmüştür.

Daha yeni Gara’da bir mağarada 13 sevil askerimiz, polisimiz, öğretmenimiz şehit edildikten sonra bir araya gelip bir tepki göstermişler midir?

Tepkilerin hepsi takdire değer ancak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin açıklamasını içlerinden öne çıkarıyorum.

Zaman geçirilmeden hem maaşları kesilmeli hem de rütbeleri sökülmeli.

Bakalım o zaman oturdukları villalarda nasıl keyif çatacaklar.

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ekmeğini yiyip bu ülkeyi darbelerle geri getirmeye çalışmak hainlikle eşdeğerdir.

103 emekli amiralin ortak bildiriyi gece yarısı açıklaması darbeciler ile aynı zihniyetin ürünü olduğunu gösteriyor.

Dumlupınar Denizaltısı’nda şehit olan 81 denizcimizi 68. ölüm yıldönümünde saygıyla, minnetle ve şükranla anıyorum. Onlar bu vatan için canlarını verdiler.

Siz ne yaptınız?

Ancak bildiri yayınladınız,

Üstelik Onları bile hatırlamadan.

Şu unutulmamalı ki Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti Devletinin üzerinde hiçbir güç yoktur.