Bir dönem CHP’de önemli işlere imza atan Murat Özçilingir siyasete mola verişi ve ticarete geçiş serüvenini gazetemize anlattı
 
Cumhuriyet Halk Partisi’nin Trabzon teşkilatlarının her kademesinde önemli görevler alan ve siyasi hayatı başarılarla dolu Murat Özçilingir, şimdi dede mesleği olan bakırcılık mesleğini eşi ile birlikte devam ettiriyor. Taka gazetesi olarak Özçilingir’in Trabzon’un Bakırcılar Çarşısındaki işletmesine konuk olduk. Özçilingir ile siyasi hayatından severek yaptığı bakırcılık mesleğine kadar her şeyi konuştuk. İşte Özçilingir ile söyleşimiz;
 
GENÇ YAŞTAYOLA ÇIKTI
 
TAKA: Sayın Murat Özçilingir siyasete nasıl başladınız, anlatabilir misiniz?
 
MURAT ÖZÇİLİNGİR: Siyasete CHP’nin Gençlik Kolları’nda başladım. Daha sonra 1992 yılında CHP’nin tekrar açılmasıyla birlikte yapılan ilçe kongresinde, ilçe yöneticisi olarak genç yaşta görev aldım. Bu görevimi aralıksız 4 dönem, 2005 yılına kadar yönetici konumunda sürdürdüm. Merkez ilçe yöneticisi olarak. Daha sonra da 2005 yılında yapılan Merkez İlçe Kongresi’nde başkanlığa aday oldum ve ilçe başkanı seçildim. İlçe başkanı olarak da siyasi yaşantıma devam ettim. Daha sonra da bu görevimi milletvekili aday adayı olmam nedeniyle de bırakmış oldum. 
 

SİYASETTE NOKTAYI KOYMAYI BİLMELİYİZ
 
TAKA: CHP Merkez İlçe Başkanlığı’nda çok başarılı olmanıza rağmen bıraktınız neden?
 
MURAT ÖZÇİLİNGİR: Başarılı bir yöneticilik hayatım oldu. Girmiş olduğumuz seçimlerde partimize en yüksek oyu kazandırdık. Elimizden geleni yaptık. Neden bıraktığıma gelince milletvekili aday adayı oldum. Bu nedenle 6 yıl sürdürmüş olduğum ilçe başkanlığı görevimi bıraktım. Fakat şunu da söylemek isterim siyaset uzun soluklu bir iştir. Yıllarca görev yaparsınız, hizmet edersiniz ama günü geldiği zaman da bırakmasını bilmelisiniz. Milletvekili aday adayı olmam vesilesiyle işimi bıraktım. Milletvekili aday adayı olmasaydım da, uzun süreli yöneticilik yaptığım için daha fazla görevimi sürdürmek niyetinde değildim. Çünkü alttan yukarı gelen, bu görevi yapacak olan arkadaşlarımız da var. Onların önünü açmak adına günü geldiğinde noktayı koymasını bilmek gerekmektedir diye düşünüyorum.
 
TİCARETİ TERCİH ETTİM
 
TAKA: İl Başkanlığı için iki kongredir kapınızı çaldılar siz ise ticareti tercih ettiniz?
 

MURAT ÖZÇİLİNGİR: Uzun yıllar Gençlik Kolları’ndan başlayarak siyasete girdim. Bunu aralıksız 30 yıl sürdürdüm. Bu süre benim için çok yorucu oldu. Tabi ki ben meslek sahibiyim, ticaret ile uğraşıyorum. Siyasetle ikisini bir araya koyduğunuz zaman önceliğimizi siyaset olarak belirliyoruz. Fakat diğer taraftan yapmış olduğumuz işi, ticareti, aksatıyor. 30 yıl boyunca sürdürdüğüm işi severek ve inanarak yaptım. Ve o görevi yerine getirmekten dolayı da mutluyum. Çünkü CHP’de siyaset yapmak çok onurlu ve gurur verici bir duygudur. Fakat dediğim gibi ikisi bir arada yürümüyor. Uzun süre siyaset yapmanın vermiş olduğu yorgunluk da üzerimizde oluştu. Ticarette de bir aksaklık söz konusu olunca işimi toparlamak adına çok severek ve isteyerek yaptığım il başkanlığı görevini kabul etmedim. Yoksa CHP’nin her kademesinde ne olursa olsun görev yapmak bir onurdur. Hele ki il başkanlığı gibi bir konumda bulunmak daha büyük bir gurur kaynağıdır.
 
ÜRETMEYEN BİR ÜLKE DURUMUNA GELDİK
 


TAKA: CHP’deki gidişatı nasıl buluyorsunuz?
 
MURAT ÖZÇİLİNGİR: CHP’de son zamanlarda yapılan siyaseti olumlu buluyorum. Özellikle son yerel seçimlerde partimizin ortaya koymuş olduğu başarı, iyi bir gidişatın göstergesi. Büyükşehir’ler, özellikle İstanbul, İzmir, Adana, Mersin, Ankara, Antalya gibi şehirlerdeki belediyeleri almamız başarımızın bir göstergesidir. Belediyelerimiz de iyi çalışıyor. İnanıyorum ki gelecek dönemlerde de bu belediye il çalışmaları ve partinin genel olarak iyi gitmesi gelen seçimlerde CHP’ye istediği sonucu verecektir. Bunun yanında çok önemli bir şey var. Millet ittifakı. İYİ Parti ve Saadet Partisi’yle yapılan ittifak da çok önemli. Aynı ittifakın, aynı gücün aynı sinerjiyle devam ettiğini görüyorum. Etmesi de gerekiyor çünkü ülkemizin bu ittifakın iktidarına ihtiyacı var. Türkiye’de yıllarca AKP iktidarı sebebiyle gelinmiş olunan bir tıkanıklık var. Bu her alanda kendini hissettiriyor. Özellikle ekonomik olarak hissettiriyor. Çünkü gelişmiş olan ülkelere baktığımızda en önemli artıları üretmek. Her alanda; tarım da, hayvancılık da, sanayi de, teknoloji de üretiyorlar. Bunu karşılığında ekonomide iyi bir seviyede oluyorlar. Türkiye’ye baktığımız zaman bunun çok gerisinde. Ülke şartlarımız çok iyi olmasına rağmen tarım, hayvancılık yapamıyoruz. Sanayi ve teknolojide gerekli ilerlemeyi sağlayamıyoruz. Mevcut olan fabrikalarımızı satıyoruz. Yerine hiçbir fabrika açmıyoruz. Dolayısıyla üretmeyen bir ülke durumuna geldik. Bu da bir tıkanıklığa neden oldu. Bunu aşmak gerekiyor. Aşmak için de bir iktidar değişikliği gerekmektedir. Millet ittifakının ve bu durumdan rahatsız olan insanların ortaya koyacak olduğu iktidarın bunu sağlayacağı kanaatindeyim. Bu nedenle CHP’nin gelecekteki siyasi durumunu daha iyi görüyorum. Hem CHP hem de millet adına bu durum daha iyi sonuç verecektir diye düşünüyorum.
 
SİYASET UZAĞIMDA KALDI
 
TAKA: Trabzon’da yeniden siyasete soyunacak mısınız?
 

MURAT ÖZÇİLİNGİR: Açıkçası yeniden siyasete atılmayı düşünmüyorum. Çünkü artık işime adapte oldum. Ona göre düzenimi kurdum. Siyaset biraz uzağımda kaldı. Ama hiçbir zaman da peşin konuşmak istemem. Yarınların ne getireceği belli olmaz. Şu an uzak bir düşünce olarak görüyorum.
 
İŞİMİZİ ZEVKLE YAPIYORUZ
 
TAKA: Her sabah burayı eşinizle açıyor kapıyorsunuz, neler hissediyorsunuz?
 
MURAT ÖZÇİLİNGİR: İşimde eşimle birlikte çalışıyorum. Dışarıdan bakıldığında zor gibi görünse de, gayet iyi. Eşimle beraber bu işi iyi yürütüyoruz. İşimizi zevkle yapıyoruz. Birlikte bu iş yerini açıp kapatmaktan ve eşimle birlikte bu işi sürdürmekten dolayı çok memnunum.
 
BİR AN ÖNCE NORMALE DÖNMELİYİZ
 
TAKA: Geçen yıllarda yerli ve yabancı turistlere satışlar yaptınız, bu yıl daha sakin mi?
 
MURAT ÖZÇİLİNGİR: Son yıllarda bölgesel olarak turizmde, özellikle dışarıdan gelen yabancıların, Arapların gelmeleriyle beraber Karadeniz Bölgesi’nde ve ilimizde bir hareketlilik söz konusu. Bu durum ticarete ve ekonomiye olumlu yansıdı. Fakat bu yıl beklenmeyen bir durumla karşı karşıya kaldık. Sadece biz değil dünyada gelişen bu Korona virüsünden dolayı işler bu yıl istenilen düzeyde değil. Yerli ve yabancı turistler gelmiyor. Bölgesel olarak yurt dışında çalışan misafirlerimiz çok. Onlar düzenli olarak bu aylarda ilimize gelirlerdi. Dolayısıyla piyasa olumsuz etkilendi. Geçen yıllara nazaran bu yıl daha sakin ve durgun bir dönem geçiriyoruz. Ama buna da şükür. Umut ederim ki en kısa sürede bu krizden dünyaca kurtulalım. Bir an önce normal yaşantımıza dönelim.
 
SAĞLIK İÇİN BAKIR
 
TAKA: Bakırcılık dede mesleğiniz bakır neden bu kadar insanları cezbediyor?
 
MURAT ÖZÇİLİNGİR: Bakırcılık aslında dede mesleğim. Dedemle babam uzun yıllar bu mesleği sürdürdüler. 1927 yılından itibaren biz buradayız. Daha sonra babam dedemden devraldı. Ben de okul hayatımı tamamladıktan sonra babamın yanında mesleğe girmiş oldum. Uzun yıllar babamla çalıştım. Babam çok iyi bir ustadır. Bakırcılıkta parmakla gösterileceklerden biridir ve onun yanında bu mesleği öğrenmek, yapmak benim için büyük bir avantajdı. Hakeza dedem de öyleydi. Babamın yaş nedeniyle mesleği bırakması üzerine bayrağı ben devraldım. 3. kuşak olarak hala bu mesleği devam ettirmekteyim. Elimden geldiği kadarıyla da sürdürmeye çalışacağım. Bakırın insan hayatında çok önemli bir yeri vardır. Mutfak eşyası üzerinde kullanımı son derece sağlıklıdır. Özellikle bakırda yapılan yemekler lezzetli ve kıvamlı olur. Hepsinden önemlisi insan sağlığı açısından tercih edilmesi gereken bir üründür. Son dönemlerde bakırın önemi ortaya daha net çıkmıştır. İnsanlar haklı olarak tekrar bakıra yönelmiştir. Dünya var olduğu sürece bakırcılık da devam edecektir.