Maçka’nın AK Partili Belediye Başkanı Koray Koçhan TAKA Gazetesine önemli açıklamalar yaptı

Maçka Belediye Başkanı AK Partili Koray Koçhan görevinde 6.5 yılı geride bıraktı. Koçhan bu süreç içinde yaptığı hizmetleri TAKA Gazetesi Yayın Kurulu üyelerine anlattı. Maçka’daki söyleşide halka hizmet almada hiçbir engel tanımam diyen Koçhan ‘Futbolun ilacı gol siyasetin ilacı oydur. Halkımız bize destek vermişse onlara hizmet boynumuzun borcudur’ dedi.
İşte Koçhan ile özel söyleşinin ayrıntıları:  


KORAY KOÇHAN KİMDİR?

1979 yılında Trabzon’da doğdu. 2000 yılında İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden, 2013 yılında Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldu. 2017 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Kamu Yönetimi Yerel Yönetimler alanında Yüksek Lisans yaptı. 2019 yılında ise York Üniversitesinde Doktorasını tamamladı. Koçhan, 2004 yılında AK Parti'ye üye olarak başladığı siyasi yaşamına (2005 yılında) 2. kongrede Tanıtım ve Medya Başkanı, SKM Başkanı ve 2008-2011 yıllarında yapılan 3 ve 4'üncü olağan kongrelerde 2 dönem AK Parti Maçka İlçe Başkanı olarak görev yaptı. 2013 yılına kadar görevine devam eden Koçhan 2014 yerel seçimlerinde Maçka Belediye Başkanı seçildi. 2019 yılında yapılan yerel seçimlerde ise (2. dönem)Maçka Belediye Başkanlığına devam etmektedir. Dr. Koray Koçhan evli ve üç çocuk babasıdır.

PARMAKLA GÖSTERİLEN BİR İLÇE HALİNE GELDİK

TAKA: 2. döneme de çok iyi başladınız, Maçka sizi neden bu kadar çok sevdi?


KORAY KOÇHAN:
Öncelikle hepsi Allah’ın nasibi, tabi ki Cumhurbaşkanımız sayesinde bu göreve geldik. Görevimizin verdiği sorumluluk elimizde geldiğince aklımız yettiğince ve laiki ile yerine getirmeye çalıştık. Benim hep bir lafım vardır, ‘Futbol eşittir gol, siyaset eşittir oy’ diye futbolda kimse iyi futbolcusunu yedek oturtmaz, siyasette kimse iyi siyasetçisini toplumda karşılığı olan siyasetçiyi siyaset dışına atmaz.  Siyasetin yolu da vatandaşa yakın durmak, vatandaşla bütünleşmek ve ona hizmet etmekten geçiyor. Bizim örnek aldığımız sayın Cumhurbaşkanımızda bunu görüyoruz bizde onun yolunda elimizden geldikçe yürümeye devam ediyoruz, Allaha hamd olsun ki bizde bu konuda başarılıyız. İlk ilçe başkanı olduğumda AK Parti’nin oyu Maçka için söylüyorum % 37,5 bandındaydı, ekip arkadaşlarımızla beraber hep beraber çalışarak teşkilat yapısı oluşturturduk. Eskiden teşkilatlanma açısından en sorunlu ilçesiyken bugün geldiğimiz noktada Trabzon’da örnek gösterilen hem Belediye Başkanlığı hem de ilçe teşkilatı olarak uyumlu nadir örnek gösterilen ilçelerden bir tanesiyiz. Buda başarının sırrı, samimiyetle el ele vererek çalıştık. En son Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde %70 bandında oylara Milletvekilliği ve Belediye Başkanlığı oylarında da % 62 bandında oylara çıkan bir yer haline geldik.

AK PARTİNİN KALESİ

TAKA: Maçka tarihi bir ilçe o ilçenin başkanı olmak nasıl bir duygu?


KORAY KOÇHAN:
Maçka tarihte önemli bir ilçedir. Solun kalesi olarak bilinen bir ilçeyi AK Partinin kalesi haline getirdiğime inanıyorum. Bunda herkesin emeği var, ekip çalışması ve uyumla vatandaşın takdiri ile başarıyı getirdi. 10 yıllık CHP döneminde kaybettiği günleri ki o dönemki krizleri düşünürsek o kaybı tüm gayretle beraber o 5 yılda kısmen telafi ettik.  Ülkenin içinde bulunduğu şu ateş çemberine ve sıkıntılara rağmen telafi ettik. Hükümetimizin, bakanlarımızın ve Milletvekillerimize verdiği destekle telafi edeceğimize de inanıyorum.

KÜLTÜREL POTANSİYELİMİZ VAR

TAKA: Maçka Kültürel anlamda neyi ifade ediyor?


KORAY KOÇHAN: Maçka bir kültürü ile anılan bir ilçeydi ama Maçka’mızda bir kültür merkezi bile yoktu. Şuan yapımına devam eden ve 2021 yılında Kültür merkezimiz bittiğinde uluslararası tiyatroların da oynanabileceği profesyonel bir tiyatro salonumuz olacak. Artık dünyada ilçeler ile iller yarışır hale geldi. Benim çok ilgimi çeken kısa film festivalleri var Maçka buna çok uygun hem coğrafyasıyla hem tarihi hem doğa güzelliği ile güzel bir sinema sistemi kuracağız. Ulusal bir fotoğraf yarışmamız vardı katılım 800 üzerinde oldu. Maçka’mızın gerçek anlamda büyük bir potansiyeli var. İlerleyen zamanlarda Maçka için kültürel anlamda gelişim gösteren faaliyetler oluşturacağız. İlk dönemimiz ve 2. dönemimizin ilk çeyreği diye tabir edersek bu alt yapıyı oluşturmak ile geçecek. 2024 deki Belediye seçimlerinde ve önümüzdeki olacak tüm seçimlerden sonra Maçka’yı daha iyi yerlere getireceğiz. Seçimde Doğalgaz getireceğimizi söylüyorduk, şuan Maçka’da Doğalgaz yanıyor. Buradan müjdemi vereyim, 2021 yılında Reşadiye Mahallemizde de Doğalgaz yakmaya başlayacağız İnşallah.

KİMSENİN KIRILMASINI İSTEMEYİZ

TAKA: Maçka’nın değerleri saymakla bitmez  sokaklarında ve caddelerine isim değişikliği yaptınız mı?


KORAY KOÇHAN:
Büyükşehir yasası ile beraber isim verme hakkı tamamen büyükşehir belediyemize ait sadece biz şunu yaptık ama eski belediye döneminden kalan tüm isimleri kolladık, sadece şehitlerimizin isimleri ile ilgili birkaç değişiklik yaptık bunlarda da genel olan isimlerde yaptık, Maçka’ya mal olmuş değerlerin isimlerini değiştirerek yapmadık. Ben isimleri severek veririm ama şöyle bir durumla karşılaşıyorsunuz cadde ve sokak isimleri vermeye başladığımızda kimileri isimleri koyduğumuzda alınabiliyor.

BAHANE ÜRETMİYORUZ

TAKA: Pandemi sürecinde ekonomik zorluk çektiniz mi?


KORAY KOÇHAN:
Bizim bahane üretme şansımız yok, Birçok belediye maddi olarak büyükşehir yasasının getirdiği dezavantajla beraber Trabzon’da birçok belediyenin durumu kötü diyebiliriz. Akçaabat ve Ortahisar şehirleşmeyi ve nüfus potansiyeli ile birlikte kısmen bizlere göre durumları iyi olan ilçeler olarak söyleyebiliriz. Maçka zor bir ilçe ama biz bahane üretmeyeceğiz imkânımız kısıtlı da olsa ama imkanlar doğrultusunda hizmet üreteceğiz Belediye borçlanıyor mu borçlanıyor, çözümü var mı var, kendimin siyasetten ve ilçe başkanlığımdan geldiğim tecrübe ile beraber yaşımız genç olmasına rağmen AK Parti’deki en eski kişilerden biri oldum. Trabzon’da 2004’de ilçe başkan yardımcılığı ile başlayan süreçten beri boşluksuz hem bir görev aldık. Tecrübeli biri olarak ilişkilerimizde farklı oluyor destek buluyoruz ama her şeyden önemlisi biz kendi kaynağımızı kendimiz de üretiyoruz. Sıkıntılı yer satışlarından son dönemde 5 Milyon TL gelir elde ettik. Bütçemiz 30 Milyon TL’ye dayanmasına rağmen iller bankasından gelen 10-12 Milyon civarında ama bunun dışında biz de kendimize kaynaklar yarattık. Rahatlıkla şunu söyleyebilirim bugün itibariyle giderimiz 21 Milyon TL, gelirimi 24-25 Milyon TL. Siz yeter ki kaynak üretmek için çalışın belediyeyi bir ticaret hane gibi görün hizmet üretin ki vatandaş sizin arkanızda dursun. Yap işlet devret modeli ile işlerimizi yapıyoruz en basit eski hastanemizi belediyemize geri döndürdük. bir otel ihalesi yaptık, yap işlet devret modeli 29 yılın ardından otel tamamen belediyemize kalacak mülkü yıllık kiramız 100 bin TL. Bulunduğumuz Bayraktepe kiramız 3500 TL yap işlet devret bir lira harcamadan Düğün Salonu yaptırdık. Diğer belediyelerde birçok patlak varken bizim gelirlerimiz 300 bin TL’yi geçti.

ÇOK HAYATİ BİR MÜDAHALE YAPTIM

TAKA: Tüneller Maçka’yı Bypass etti mi?


KORAY KOÇHAN:
Maçka tünelleri hem avantaj hem de dezavantaj diyebiliriz. İki konu oluştu. Trabzon- Forum-Değirmendere’den Maçka’ya gelmek artık 15 dk. Yeni duble yolların açılan Değirmendere tünellerinin yapılmasıyla beraber bunun bir avantajı şu oldu. Sümela’ya Zigana Dağına eskiden 1 veya 1,5 saatte çıktığımız mevkii şuan 35-40 dk. lara kadar düştü. Turist sayısını, günü birlik ziyaretçi sayısını arttırdı bu bölgeye doğru. Şöyle bir dezavantaj oluşturdu artık. Trabzon’a ulaşım çok kısa burada oturan insanlar artık Trabzon’da oturmaya başladı, öğrenci akışı o tarafa kaydı ticari alışverişlerini Trabzon’a kaydırmaya başladılar, çünkü artık herkesin bir özel arabası var, bunu bırakın 20 dk. bir Büyükşehir’in otobüs yolcu taşımacılığı başlayınca buradaki nüfusun Ortahisara, Trabzon’a kayması Maçka’nın esnafını ticari anlamda etkiledi. Dediğim gibi yazın gelen günü birlikçi turistlerin gelmesi ile telafi ediyoruz. TUİK verilerine göre Trabzon’da 42 bin Maçkalı var. 17 bini Ortahisar’da, 25 bini Maçka’da oturuyor yolun bu anlamda kısaltması özellikle Maçka’nın girişindeki tünel Erzurum ve Gümüşhane arasındaki transit yol kazaların önüne geçtiği için ulaşım trafiği anlamında bir velinimet özelliği taşıyor. Şehrin biraz dışına alınan transit yol Çatak bölgemizin kısmen gelişimine de vesile oldu. Ticari anlamda olumsuz etkilemedi içeriğimizi de kullanmamıza sebebiyet verdi. Ama Çatak’tan Sümela’ya yapılması planlanan bir tünel vardı biz bu tünelin yapımı engelledik. Çünkü o zaman gerçekten hem ekonomik anlamda hem de turizm anlamın da baypas olup olumsuz etkileyecekti. Şehri büyüten yollardır kabul ediyorum ama o yolun yapılması şehri büyütecek bir alan değildi.

TÜRKİYE’NİN TRABZONSPOR’U OLDUK

TAKA: Maçka’da Veteranlar konuşuluyor, Yattara, Semavi, Sedat Bayrak, Abdurrahman Dereli?


KORAY KOÇHAN:
Belediyeye geldiğimiz ilk gün dedik ki biz sporun her dalına destek vereceğiz. Maçka Belediyesine gelen Judoculardan özellikle Vuşhuçulardan tutun dünya 2.si çıkarttık, Türkiye Şampiyonu çıkarttık. Çok cüzi bireysel sporlardan masa tenisinden tutunda satrancına kadar destek verdik. Futbol ile beraber tüm amatör kulüplerimize destek verdik. 4-5 Kulübümüz oldu bir Esiroğluspor varken, Maçka Merkez’de bile 3 tane spor kulübü kuruldu. Bunların hepsine belirli bir destek verdik. Belirli bir gün sonra kadın futbol takımız oldu, fakat farklı sebeplerden ötürü yok edildi. Veteran takımı oluşturduk acaba bizde 40 yaş üstü tecbübeli bir takım oluşturabilir miyiz diye sağ olsun Semavi Uzun abimizin desteği ile kurduk Doğu Karadeniz’de yenilgimiz yok. İlk yıl Türkiye şampiyonluğuna kadar ulaştık. Beşiktaş’a penaltı atışları ile mağlup olduk. İkinci yılımızda açık ara Türkiye Şampiyonu olduk. Adımızı duyurduk. Veteran takımımızla Türkiye’nin Trabzonspor’u olduk. Gençlere örnek olarak yıllarca spora adamış insanları spora tekrar bağlıyoruz.