TAKA Gazetesini ziyaret eden Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu, Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Turgut ve muhabirler Sonay Çaluk ile Bahattin Baştürk’ün sorularını cevaplandırdı.

AK Parti Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu, Ankara ve Trabzon arasında mekik dokuyor. Trabzon’un sorunlarını ve taleplerini Bakanlara iletiyor. Şehirde vatandaşları dinlemeye devam ediyor. Her fırsatta sokakları arşınlayan Ayvazoğlu, Trabzon’un ihtiyacı olan projeler için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. İşte Ayvazoğlu’nun o açıklamaları:

ERDOĞAN DÖNEMİ REFORM DÖNEMİ

BAHAR AYVAZOĞLU: Türkiye’nin ihtiyaçlarına cevap verecek bir kadro. 20 yıldır rüştünü ispat etti mi etti. Bundan sonraki hizmetlerde ancak bu kadro cevap verebilir. En azından milletin vekili olarak bunu anlatmak gibi bir görevimiz de var. Ben çok büyük bir devrin dönemine denk geldiğimizi düşünüyorum. Bunu siyaseten değil inanarak söylüyorum. Bu ülkede devrim niteliğinde reformlar yapıldı. Bu reformların yapıldığı dönem Recep Tayyip Erdoğan dönemi.

Hamd olsun ki biz de o dönemin milletvekilleri olarak ufacıkta olsa tarihe not düşme şansına erişebildik. Ben bunu bireysel anlamda lütuf olarak görüyorum, ciddi bir sorumluluk olarak görüyorum.

MUHALEFET İCRAATLARI RANT BOYUTUNDA DEĞERLENDİRİYOR

TAKA: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çılgın proje olarak açıkladığı Kanal İstanbul Projesinin temeli 26 Haziran'da atılacak. Proje vatandaşa doğru anlatıldı mı? Eleştiriler alıyor siz neler söylemek istersiniz Kanal İstanbul ile ilgili.

BAHAR AYVAZOĞLU: Kişi kendinden bilir işi. Muhalefet dili öyle oturmuş bir dil ki keşke değiştirebilseler. Hangi icraatı yaparsanız yapın olayı rant boyutunda değerlendiriyorlar. Dünden bugüne bakalım hangi mega projeyi yapmışız da karşımıza dikilmemişler. Geçmiş dönemde de böyle sadece AK Parti dönemi için söylemiyorum bunu. Geçmiş dönemlerde de böyleydi. Köprü karşıya çıkmışlar, Özal döneminde, Menderes döneminde yaptıkları ortada. Genel Kurulda dolaşıyoruz. Bir sergi açıldı. Rahmet Menderes’in ölüm yıl dönümü ile ilgili. Bir durdum. Siyasi kimliğini sorgulamıyorum bu ülkede bir başbakan asıldı. Dehşet bir şey.  Bir kesimin yapabileceklerinin sınırı yok. Bütün bu mağduriyetlerin önüne geçen bir partiden bahsediyoruz. Sadece mağduriyetlerin önüne geçmemiş, mazlumların yanında olmuş, demokratik ortamı oluşturmuş. Bu ülkede gerçek özgürlüğün ne demek olduğunu yaşayarak göstermiş. Bir kesim var özgür değiliz diyorlar. Aslında onların derdi eşitlenmekten rahatsızlar. Biz bu kesimle nasıl eşitleniriz, aynı haklara sahip oluruz. Ortada anormal bir şey yok. Anormal olanın normalleşmesi var. Bu normalleşmeyi bir türlü hazmedemediler. Marmara için de geçerliydi, şimdi Kanal İstanbul için de geçerli. Ne yaparsanız yapın karşınıza bir güruh çıkacak. Sanıyorum biz hizmet yapmaktan hizmet yarışına girmekten o çabanın içerisinde boğuşmaktan işin pazarlama kısmını unutuyoruz, anlatamıyoruz. En büyük eksiğimiz bu.

GÜNEY ÇEVRE YOLU NEFES ALDIRACAK

TAKA: Trabzon’a şimdiye kadar 34 milyar TL yatırım yapılmış. Trabzon’un bir dönem özellikle cinayetler şehri olarak anılmasının sebeplerinden bir tanesi de bu vadilerdi. Vadiler suç üretiyordu. Oradaki insanlar işsizdi. Oralar değişti, dönüştü. Şimdi Şehir Hastanesi geliyor, Yatırım Adası, Demiryolu bunlarla ilgili de bir şeyler söyleyebilir misiniz

BAHAR AYVAZOĞLU: 1980’li yıllarda ilkokuldayım.  O zamanlar gelmiş bizim okulumuzu işaretlemişlerdi. Yıkılacak yerleri işaretlemişlerdi. Neredeyse projede 60’lı yıllara dayanıyor tanjantın. O tanjant yolunu bitirmek bizim hükümetimize nasip oldu. Ama gelin görün ki bazı projeler yapım süresi uzatılırsa hayata geçtiği anda ömrünü bitirmiş oluyor. Tanjant böyle bir projeydi. Evet biz yaptık ama yıllar önce bitirilmesi gereken bir projeydi. Tanjantın bu kadar gecikmesi ile birlikte belki de bugün Kanuni Bulvarının bitişini bugün konuşabiliyoruz. Kanuni Bulvarı çok çok önce yapılmış olacaktı. Artık Kanuni Bulvarı bittiyse Güney Çevre Yolunu da konuşabiliriz. Kanuni bitti biz Ulaştırma Bakanımızla 4 milletvekilimiz ile yapmış olduğumuz görüşmeler ile Güney Çevre Yolu’nun Akçaabat geçiş yolu ile güzergahı ile başlamasını sağladık. Çalışmalarda başladı. Orada çok ciddi bir trafik sıkışıklığı var. Hem orayı rahatlatacağız hem de doğu batı aksında ciddi bir trafik düzeni oluşturmaya çalışacağız.

ŞEHİR HASTANESİ GİBİ BİR KONFORU HAK EDEN BİR ŞEHİRİZ

Şehir Hastanesi bu bölgenin çok önemli yatırımlarından bir tanesi. Biz turizm kentiyiz ama turizmi sadece doğa ile yaylayla adlandırmak doğru değil. Aynı zaman da sağlım turizmi için bir altyapımız var. Trabzon sağlık hizmetleri anlamında ciddi bir potansiyele sahip. Şehir Hastanesi gibi bir konforu hak eden bir şehiriz. Hem bölgeye hem de sınır ülkelerine kadar hizmet verecek bir potansiyele sahip olacağız.

YATRIM ADASI ŞEHRİN GELECEĞİNİ ŞEKİLLENDİRECEK

Ben bir Milletvekili olarak sokağa çıktığımda karşılaştığım bir istihdam sorunu ile yüzleşiyorum.  Bu şehrin geleceğini kurtaracak ve şekillendirecek en önemli proje Yatırım Adası. Çünkü Yatırım Adası ile birlikte 7 bin diyoruz ama çok daha üstü olabilir bir istihdam olanağına sahip olacağız. Şehre kazandıracağı ekonomik değer ve konfor ile bu şehir zaten markayız markamızın yükseldiği bir şehir haline gelecek.

DEMİRYOLU YATIRIM ADASI İLE AYAĞIMIZA GELECEK

Demiryolunu hepimiz istiyoruz ama Yatırım Adasının hayata geçirilmesi ile birlikte dünya konjektörü o demiryolunu zaten ayağımıza getirecek. Yatırım Adası demiryolunu mecburi kılacak. Şuan Çin bekliyor, pazarını genişletmesi bizimle mümkün. Artık bu kaçınılmaz bir yatırım haline gelecek, ben bunu çok önemsiyorum. Bunu Ulaştırma Bakanımızla şahsi olarak da milletvekillerimizle ile de konuştuk. Sanayi Bakanımızla konuştuk. Benim bir milletvekili olarak önceliklerimin başında Yatırım Adası.

TRABZON’UN GELECEĞİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Havalimanın kapasitesinin artırılması yine sadece uçuşların artması olarak değil turizm girdilerinin artması olarak bakılabilir. Turizmde bütün dünya da olduğu gibi bir durağanlık hakim. Şimdi yavaş yavaş normalleşiyoruz. Ortadoğu ülkelerinden gelecek olan turistler ile birlikte ciddi bir ivme kazanacağız. Esnafı da rahatlatacak, malum ciddi sorunlara maruz kaldılar. Hepsi bir birini etkiliyor. Trabzon’un geleceği için canımızı dişimize takıp Trabzon markasını değerini ne kadar daha yukarı çıkarabiliriz derdindeyiz. Bizim cumhurbaşkanımız gibi bir liderimiz var.  Neredeyse bu ülkede asla yapılamaz denilen şeyleri bir çırpıda yapan, dizleri üstüne çökmek üzere olan bir ülkeyi ayağa kaldıran siyasi, ekonomik ve itibar anlamında dünya ülkesi haline getiren bir liderimiz var. Liderimizin cesareti bizim en büyük sermayemiz.

TAKA: Pandemi başlı başına bir süreçtir. Türkiye birçok ülkeye yardımda bulundu. Son zamanlarda Türkiye’yi karıştırmaya yönelik, siyasi partilere saldırılar oluyor.  Zaman zaman muhalefetin eleştirileri. Türkiye’ye yönelik bir saldırı var mı? Bunu nasıl konumlandırıyorsunuz?

BAHAR AYVAZOĞLU: Türkiye çok değişti ama dünyanın Türkiye’ye bakış açısı hesapları anlamında değişmedi. Biz hep tetikte hep uyanık ama bu anlamda diplomatik ilişkilerimizi öldürmeden Türkiye’nin menfaatleri doğrultusunda bütün dünya ülkeleri ile olan ilişkilerimizi belli bir rutinde devam ettirdik. Bu profesyonel bir disiplinin de tezahürüdür. Son zamanlarda olanlar yeni bir şey değil. Bu filmi biz çok gördük. Farklı senaryoları dönem dönem piyasaya sunulması ve servis edilen senaryolar üzerinden de bir iktidar devşirme mücadelesi bu. Bütün büyük devletlerin başarılı girişimlerini sekteye uğratmak için artık rutine dönüşmüş bu eylemlerin saldırıların arkasında kimin olduğundan çok yanında kimin olduğu çok önemli. Ben isterim ki bu devlet iktidarı ile muhalefeti ile birlikte top yekun tek yumruk olabilsin. Ucuz bir muhalefet söylemi içerisine girmektense Türkiye Cumhuriyeti büyük bir devlettir, biz iç ve dış saldırılar karşısında duruşumuz nettir diyebilsin. Ama Türkiye hiçbir zaman böyle muhalefetle karşılaşmadı. Keşke olabilseydi. Muhalefet dediğiniz bu ülkenin yönetiminde iktidar kadar önemli bir dinamik. Ama bu dinamiğini hiçbir zaman ülke ve millet yararına kullanmadı. Tabi ki eleştirecek eksiklikleri söyleyecek, aksaklık var diyecek. Donanımlı bir muhalefet olması gerekir. Bizim muhalefetimizin eksiği bu.

TAKA: Sürekli sokakta olan, vatandaşı dinleyen bir vekil olarak vatandaşlardan nasıl geri dönüşler alıyorsunuz?

HERKESE TEMAS ETMEYE ÇALIŞIYORUM

BAHAR AYVAZOĞLU: Ben sürekli sokakta olan bir insanım, iktidar milletvekillerinin sokakta olması muhalefet milletvekillerine göre çok riskli bir iştir. Eleştiri okları size yöneltilir. Muhalefet olmak çok konforludur her zaman söylüyorum. Sadece eleştiri üzerine, havadan söylemlere imza atarsınız ve döner gidersiniz. Hiçbir sorumlulukta almazsınız. Çok da rahat bir siyasi düzlemde harekete edersiniz. Ama ben Trabzon sokaklarında dolaşıyorum elimden geldiği kadar herkese temas etmeye çalışıyorum. Ben dünden bugüne milletvekili değilken de şimdi de bu iktidara olan güvenin sarsıldığını kaybolduğunu düşünmedim. Hala sokak bu işi yaparsa AK Parti yapar diyor.

ESAS OLAN BENİM ÜLKEMİN MENFAATİDİR

Şuan AK Parti iktidarı bir itibar suikastına maruz kalıyor. Çünkü artık muhalefetin söyleyecek hiçbir şeyi kalmadı. Ben muhalefet olsam çok daha akılcı hamlelerim olur. Kanal İstanbul’a karşı çıkıyorsanız batı cephesinde hiçbir şey değişmemiştir. Siz bir arpa boyu yol gidememişsiniz. Bu ülkenin bir yerden bir yere gelmesini iktidarın yükselmesi olarak gördüğünüz için hem bunun karşısında durmuşsunuzdur. Ciddi anlamda bir samimiyet sorgulamasına gitmemiz lazım. Bahsi geçen ülke İsrail de olsa problem yaşadığımız ülkelerden bahsediyorum Amerika da olsa siz çok önemli bir jeopolitik konumda olan ve dünyanın hem siyasi hem de ekonomik çarkını tersine çevirebilecek güçte ülke olarak ilişkilerinizi asla sıfırlayamazsınız. Burada esas olan benim ülkemin menfaatidir. Benim ülkemin menfaati varsa bütün ülkelerle diplomatik ilişkilerimi en azından asgari müşterekte kurgulamak ve düzenlemek zorundayım. Devletler küstüm konuşmuyorum sen bana şunu yaptın gibi söylemlerle hareket edemez. Büyük devletler hiç edemez. Biz geçmişte olduğu gibi çok büyük bir devletiz. Belki durağanlaşan bir dönemden geçmiş olabiliriz ama küllerimizden yeniden doğduk.

TAKA: Aşı ile ilgili vatandaşlara ne söylemek istersiniz?

VATANDAŞLARI AŞIYA OLMAYA DAVET EDİYORUM

BAHAR AYVAZOĞLU: Trabzon’da 520 bin aşı hedefi vardı. Bu hedefin yüzde 35’ine ulaştı Sağlık Müdürlüğümüz birinci doz aşı da. Yaş sınırı aşağıya doğru çekilmeye devam ediyor. Sistemsel olarak bir günde 15- 20 bin aşı yapma kapasitesine sahibiz. Artık randevusuz aşılara başlandı. Oranlarımız çok iyi ancak bu oranlarımızın çok daha iyi olabilmesi için randevulu hastaların randevularına riayet etmesi bu konuyu önemsemesi önemli.