Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan, 30 Ocak 2021 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan bir genelge ile 2021 yılının Yunus Emre ve Türkçe Yılı olarak ilan edildiğini, bu yılda Dünya Dili Türkçe sloganı ile yurt içi ve yurt dışında etkinlikler yapılacağını duyurdu. 2017 yılının Türk Dili Yılı adı altında kutlanmasından sonra 2021 yılında da Türkçeye öncelik verilmesi çok güzel bir uygulama olmuştur.

Millet olmanın, millî duyguları taşımanın önemli işaretlerinden birisi dil bilincinde yatmaktadır. Bir dil, onu konuşan halkının nezdinde itibar kazandığı zaman gelişimini daha hızlı sağlamaktadır. Bu nedenle ülkeler dillerini kanunla koruma yolunu seçmişlerdir. Bir ülkede yaşayan insanların resmî alanlarda kullanmaları gereken dilin kanunlarla belirlenmesine dil politikaları denmektedir.

Bir dilin kullanım alanının kanun maddesi ile belirlenmesinin yanında bir de bazı toplumlar kendi dillerini yüceltmek için iddialı söylemlerde de bulunmaktadırlar. Bu söylemlerin bazılarının alt yapısı sağlam olmasına rağmen bazıları diğer milletlere karşı tepki olarak söylenmiş duygusal ifadelerdir.

Araplarla arası pek olmayan ve onların kültürlerine karşı bir direnç geliştiren İranlılar, Âdem ile Havva’nın Cennette Farsça konuştuğunu, Cebrail’in Türkçe, yılanların ise Arapça konuştuğunu belirtmişlerdir.

Kaygusuz Abdal da Gülistan adlı eserinde Tanrı’nın Cebrail’e git Âdem’e söyle cennetten çıksın, dediğini; Cebrail’in bunu Âdem’e söylediğinde Âdem’in anlamadığını, Tanrı’nın Cebrail’e onunla Türk dilinde konuş, yoksa o anlamaz dediğini, Cebrail’in Âdem’e Türkçe olarak cennetten çıkmasını söylediği zaman Âdem’in cenneti terk ettiğini yazmakta ve Cebrail’in Türkçe konuştuğunu ifade etmektedir.

Talmud’da (Yahudi geleneğinde Tevrat’ın yorumu olan kitap), şarkı için Yunanca, savaş için Latince, ağıt için Süryanice ve gündelik konuşma dili için İbranicenin kullanılması gerektiği yazılıdır.

Kutsal Roma İmparatoru, Chorles, Tanrı’yla İspanyolca, kadınlarla İtalyanca, erkeklerle Fransızca, atı ile Almanca konuştuğunu söylemiştir.

John Webb, dünyanın ana dilinin Çince olduğunu dile getirmiş, Falaman Baron De Ryckholt ise Flamancanın insanlığın doğuşundan başlayarak konuşulan tek dil olduğunu, herkesin bu dile saygı göstermesi gerektiğini ifade etmiştir. Kempe ise Tanrının İsveç dili ile konuştuğunu, Adem’in ise Danca (Danimarkalıların dili) konuştuğunu ifade etmiştir. Luther Almancanın Tanrı dili olmaya en layık dil olduğunu dile getirmiş, Germen dilinin insanlığın ilk dili olabileceğini söylemiştir.

Yine Almanlar, dillerindeki disiplinin işlerine ve karakterlerine yansıdığını, Almancanın katı kurallarının disiplinli bir Alman milletinin doğmasına neden olduğunu iddia etmişlerdir. Paris’te kurulan Port Royal Okulu, dilbilgisi yönünden dünyada en mantıklı dilbilgisinin Fransızcada olduğu iddiasını ortaya atmıştır.

Araplar da İbranicenin tek kaynak dil olduğu ve cennette İbranice konuşulacağı fikrini kendilerine miras alarak Arapçanın tek kaynak dil olduğunu, cennette konuşulacak dilin Arapça olduğu fikrini yaymışlardır.

İngilizce karşısında Fransızcanın itibar kaybetmesini hazmedemeyen Fransızlar Avrupa Birliği’nin hukuk dilinin Fransızca olması gerektiğini savunmuş ve “Montesquieu yok edilemez” sloganı ile AB’nin dil konula­rında yaşadığı sorunları halletmek için hukukî yorumlarda Fransız­canın otorite dili olarak alınması kampanyasını başlatmışlardır.

Fransızlar AB’de tercüme konusunda büyük sıkıntıların yaşandığını, Fransızca­nın “kesinlik” dili olduğunu bu yüzden hukukî metinlerin Fransızca olması gerektiğini iddia etmektedirler.

Ayrıca Fransızlar İtalyancanın şarkı, Almancanın felsefe, İngi­lizcenin şiir dili olduğunu, fakat bütün bunların ötesinde Fransız­canın standart yapısının çok sağlam olduğunu, bu dilin İngilizce karşısında ikinci plana itilmesinin yanlış olduğunu söylemektedirler.

Ebu Saidü’l Vaaz  rüyaları tabir ettiği Kenz’ül Menam adlı eserinde, bir kişinin rüyasında Arapça konuştuğunu görmesinin şeref ile yorumlanacağını, Farsça konuştuğunu görmesinin devlet büyükleri ile sohbet edeceğini ve onlardan menfaat sağlayacağını, İbranice konuştuğunu görmesinin mirasa konacağını, Rumca konuştuğun görmesinin mal konusunda hırslı olacağını, Frenkçe konuştuğunu görmesinin işinden hayır ve menfaat göreceğini, Türkçe konuştuğunu görmesinin ise zararlı bir haber duyacağının işareti olduğunu dile getirmektedir. Kendi öz dilimizi rüyalarımızda bile şerrin işareti olarak yorumlamışız.

2021 yılının Yunus Emre ve Türkçe yılı olarak ilan edilmesi önemlidir. Çünkü Türkçe, tarihte en fazla maalesef Türkler tarafından itibar kaybına maruz bırakılmıştır