Taliban'ın yönetimi ele geçirdiği Afganistan'daki tahliyelerin gerçekleştirildiği Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın dışında patlama meydana geldi. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) can kaybı olup olmadığının bilinmediğini duyurdu.
 
IŞİD'in Afganistan kolunun intihar saldırısı

Reuters'a bilgi veren yetkililer, patlama nedeniyle IŞİD'in Afganistan kolunu işaret etti. ABD'li yetkili, ilk haberlere göre bir intihar saldırısı düzenlendiğini söyledi. Pentagon'dan yapılan açıklamadaysa patlama haberleri teyit edildi. Patlamayla ilgili ABD Başkanı Joe Biden'a brifing verildiği belirtiliyor.

Taliban: Saldırıda 13 kişi hayatını kaybetti

Konuya ilişkin Twitter'dan açıklama yapan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, "Abbey Kapısı yakınlarındaki patlamanın, birçok ABD'li (asker) ve sivil zayiatla sonuçlanan karmaşık bir saldırının sonucu olduğunu teyit ediyoruz. Ayrıca Abbey Kapısına kısa mesafedeki Baron Hotel'in yakınında da en az bir patlama daha doğrulayabiliriz. Güncel bilgiler vermeye devam edeceğiz." ifadesini kullandı. Son dakika haberlerine göre Taliban ise kayıp sayısını 13 olarak duyurdu.

3 ABD askerinin yaralandı

Amerikan medyasına açıklamada bulunan ABD'li yetkililer, bombalı saldırı sonucu meydana geldiği ileri sürülen patlamalarda en az 3 ABD askerinin yaralandığını kaydetti.

Milli Savunma Bakanlığı: İki patlama oldu

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan son dakika açıklamada ise Kabil havaalanı yakınlarında iki patlama olduğu bildirildi. MSB'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Kabil Havaalanı dışında iki patlama olmuştur. Birliğimizde herhangi bir hasar, zayiat yoktur" denildi.

Kabil Havalimanı dışında patlama oldu

Afganistan'ın başkenti Kabil'den kalkan İtalyan uçağına ateş açıldı. Reuters'ta yer alan son dakika gelişmesine göre, Afgan sivilleri taşıyan uçağa kalkıştan dakikalar sonra ateş açıldı. Ajansın ulaştığı İtalya Savunma Bakanlığı'ndan bir kaynak olayı doğruladı. Kaynak, olayda uçağın hasar görmediğini de sözlerine ekledi. Uçakta seyahat eden bir İtalyan gazeteci Sky 24 TG'ye, uçakta yaklaşık 100 Afgan sivilin olduğunu söyledi.

Taliban'ın başkentin kontrolünü ele geçirmesinin ardından Kabil'in dışarıya açılan tek kapısı konumunda olan havalimanından her 45 dakikada bir uçak havalanıyor. ABD’nin 14 Ağustos’tan bugüne Afganistan’dan tahliye ettiği kişi sayısı ise yaklaşık 83 bin. ABD Başkanı Biden, gelen tüm taleplere rağmen tahliye işlemleri için son gün olan 31 Ağustos’un uzatılmayacağını açıklamıştı.
 

Editör: TE Bilisim