Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) Oluşumlardan Sorumlu Bölge Bakanı ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) Yürütme Kurulu Üyesi Aydın Maruf, terör örgütü PKK ve diğer yasa dışı grupların bölgede olmasının göçe bir etken olduğunu söyledi. Göç meselesi hakkında açıklamalarda bulunan Bakan Maruf, göç meselesinde IKBY hükümetinin elinden geleni yaptığını belirtti.Maruf, ‘’Konu itibarıyla hiçbir hükümet böyle bir durumun olmasını istemez elbette. Hükümet çok yakından bu durumu takip ediyor, bununla ilgili toplantılar da yapıldı. Göç meselesi aslında Irak’tan da kaynaklanıyor çünkü işsizlik, maaş meselesi ve diğer sıkıntılar bu durumu tetikliyor. Kürdistan Bölgesi’ne baktığınız zaman aslında en önemli olan şey istikrar meselesidir. Biz bu göç durumunu görüyoruz ve içimiz acıyor, neticede onlar bizim vatandaşlarımız.’’ şeklinde konuştu.

KRİZİ İNSAN TİCARETİNE DÖNÜŞTÜRMÜŞ VAZİYETTELER

Terör örgütü PKK’nın göç meselesine olumsuz etki ettiğini söyleyen Maruf, ‘’Bazı kişiler veya gruplar, bu krizi insan ticaretine dönüştürmüş vaziyette. Aslında buna izin verilmemesi gerekiyor. Ayrıca PKK gibi grupların bölgede olması, göç konusunda insanların üzerinde olumsuz etkiye neden oluyor. Sadece PKK değil, yasa dışı gruplar da aynı şekilde bu neticeye ulaşmamızı sağlıyor.’’ dedi.

‘’Göç eden insanların çoğunluğu kırsal alanda yaşıyor yani şehirlerde değil.’’ diyen Maruf, sözlerini şöyle sürdürdü:“Aslında insanlar PKK’nın hakimiyet kurduğu bölgelerden göç ediyor. Bir an önce bunun durdurulması gerekli. Kürdistan Bölgesi hükümeti özellikle de dokuzuncu kabine vatandaşlara hizmet vermek adına elinden geleni yapıyor. Geçmişle karşılaştırma yaparsak Kürdistan Bölgesi hükümeti daha ilerlemiş bir konumda, istikrarlı bir durum hakim ve bizim buna daha fazla sahip çıkmamız gerekiyor.”Terör örgütlerine yönelik cesur açıklamaları ve sergilediği tavırla Irak’ta Türkmenlerin gönlünü kazanan Türkmen bakan Aydın Maruf’a Temmuz ayı içinde Küresel Gazeteciler Konseyi(KGK) tarafından Alanya’da düzenlenen gecede cesaret ödülü verilmişti.

Ahmet KÜLEKÇİ

Editör: TE Bilisim