ABD merkezli ilaç şirketi Pfizer ile Almanya merkezli BioNTech şirketlerinin geliştirdiği koronavirüs aşısının yüzde 90 etkili olduğu açıklaması hafta başında dünya borsalarında ralliye neden oldu.
Aşının ocak ayında kullanılmaya başlanması bekleniyor. Dünya ajanslarının son dakika olarak geçtiği bu haberle birlikte altının ons fiyatı 1.915 dolara geriledi. Altının gram fiyatı hızlı bir düşüşle 500 liranın altına indi ve şu anda 496 lira seviyelerinde.

Dolar kuru da etkiledi

Altın fiyatları, haftanın ilk işlem gününü sert düşüşlerle tamamladığını ve altının ons fiyatında 1.850-1965 dolar, altının gram fiyatında ise 483,00-535,32 lira aralığında işlemler gerçekleştirildiğini vurgulayan Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, ''Altının ons fiyatının aynı gün içinde 115 dolar, altının gram fiyatının ise 52 lira değer kaybettiğini gördük. Yurt içi piyasalarda dolar/TL kurunun 8,52 liradan 8,00 liraya gerilemesi, altının gram fiyatındaki sert düşüşlerde etkili oldu.'' dedi.

Aşı müjdesi altın fiyatlarını geriletti

Altın fiyatlarındaki düşüşün pere arkasındaki en büyük etkenin on binlerce denek üzerinde yapılan deneylerde Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen Kovid-19 aşısının hastalığı yüzde 90 oranında engellediğinin tespit edilmesine yönelik gelişmenin olduğunu da ifade eden Memiş, aşı haberi ile altın ons fiyatlarında sert düşüşlerin yaşandığını belirtti.

Altında dalgalanma sürecek

Hem altının ons hem de gram fiyatının geniş bant aralığında dalgalanmaya devam edeceğini öngördüklerini de sözlerine ekleyen Memiş, ''Çünkü aşının etkinliği henüz Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından onaylanmadı. Öte yandan Merkez Bankası'nın atacağı adımlara ilişkin belirsizlikler de mevcudiyetini koruyor.'' diye konuştu.

Alım fırsatı veriyor

Özellikle ekonomi yönetimi tarafındaki gelişmelerle altın fiyatlarının bu hafta içinde baskı altında kalmayı sürdürebileceğine de vurgu yapan Memiş, bu düşüşlerin ise yatırımcılara yüzde 50 alım fırsatı verdiğini tahmin ettiklerini söyledi.

Yıl sonunda yeni rekorlar görülebilir

Yıl sonuna kadar altın fiyatlarında yeni rekorlar görülebileceğine de işaret eden Memiş, ''Piyasalar, hem içerden hem de dışardan gelen haber yoğun haber akışlarının etkisinde kalarak haftaya başladı. Bugün altın fiyatları, her ne kadar tepki alımlarıyla güne başlasa da geniş bant aralığında dalgalanan altın fiyatları görebiliriz. Altının ons fiyatında 1.845 dolar seviyesini güçlü bir destek, 1.925 dolar seviyesini güçlü bir direnç seviyesi olarak takip edeceğiz.

Altının gram fiyatında ise 470-507 lira aralığını takip edeceğiz. Altın fiyatlarında öngördüğümüz bu dip seviyesinden sonra altının gram fiyatı 585 lira altının ons fiyatı 2.100 dolar seviyelerine yükselerek yeni rekorlarını test edebilir. Bu düşüşlerin son bir alım fırsatı verdiğini tahmin ediyorum'' dedi.

Editör: TE Bilisim