Zevahiri’nin yerinin bu yılın başında belirlendiğini ve cumartesi günü operasyonun gerçekleştirildiğini söyleyen ABD Başkanı Biden, sivil kaybın ise yaşanmadığını duyurdu.

ABD'li bir yetkili, hafta sonu Afganistan'ın başkenti Kabil'de kritik bir El Kaide hedefine yönelik başarılı bir operasyon düzenlendiğini açıkladı.
Associated Press'in üst düzey ABD'li kaynaklara dayandırdığı habere göre; CIA'in insansız hava aracıyla gerçekleştirdiği operasyon sonucu El Kaide lideri Eymen El Zevahiri öldürüldü.

Uzmanlar bunun ABD'nin gecen yil sansasyonel sekilde Afganistan'dan cekilmesinin ardindan yapilan ilk operasyon olduguna dikkat cekti.
71 yaşındaki Eymen el Zevahiri, Mayıs 2011'de Usame bin Ladin'in öldürülmesiyle birlikte El Kaide'nin yeni lideri olmuştu.
ABD, Mısırlı bir ilahiyatçı ve genel cerrahi uzmanı olan Zevahiri'nin başına 25 milyon Dolar ödül koymuştu.

Beyaz Saray’dan üst düzey bir yetkiliye dayandırılarak yapılan açıklamada, "Hafta sonu ABD, Afganistan'daki önemli bir El-Kaide hedefine karşı terörle mücadele operasyonu düzenledi. Operasyon başarılı oldu ve sivil can kaybı olmadı." ifadeleri kullanıldı.

Biden: "Bu terörist lider artık yok"

ABD Başkanı Joe Biden, El-Kaide üst yöneticisi Eymen Zavahiri’nin Afganistan’da düzenlenen hava saldırısı ile öldürüldüğünü doğruladı.
Beyaz Saray bahçesinde kameraların karşısına geçen Biden, Zavahiri’nin Kabil’de ailesi ile saklandığının tespit edildiğini ve kendisinin onayı ile pazar günü insansız hava aracı ile operasyon düzenlendiğini belirtti.

Biden, "Zavahiri gitti ve bir daha asla, Afganistan'ın teröristlerin güvenli bir sığınağı olmasına neden olmayacak ve biz bundan emin olacağız. Bu terörist lider artık yok." diye konuştu.

Zavahiri’ye yönelik operasyon ile "adalet"in yerine getirildiğini kaydeden Biden, 11 Eylül 2001 saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerine de rahatlama sağlandığını ifade etti.

Biden, "Bu gece bir kez daha netleştiriyoruz ki ne kadar sürerse sürsün, nereye saklanırsanız saklanın, halkımız için bir tehdit iseniz, ABD sizi bulur ve çıkarır." dedi.

Zavahiri'ye yönelik operasyonu "bir başarı" olarak niteleyen Biden, ABD istihbarat birimlerine de bu konudaki "olağanüstü ısrarları ve becerileri" dolayısıyla teşekkür etti.

Editör: TE Bilisim