Özel Trabzon 7M Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Ayhan Çağılcı, son zamanlarda artan meme kanseri ile ilgili, kanserin kadınlarda daha sık rastlandığını söyledi. Çağılcı, “Meme kanserinde erken teşhis çok önemlidir. Gen bozukluğundan kaynaklanan meme kanserleri erken yaşta yakalanmaya sebep oluyor” dedi.

YANLIŞ UYGULAMADAN UZAK DURUN

“Meme kanseri kadınlarda sık rastlanan bir kanser türü. Son dönemde toplumumuzdaki 8 kadından 1’i hayatının bir döneminde Meme Kanserine yakalanacak sıklığa kadar ilerledi. Bunun sebebi erken tanı imkânlarının artması ve çevresel faktörleri birlikte söyleyebiliriz. Erken tanı konusunda toplumu bilinçlendirmeliyiz amacımız o yönde. Meme kanseri tanısı daha yeni doğduğunda başlıyor. Anneden geçen hormonlarla birlikte meme başı tomurcuklanması ortaya çıkıyor. Bazı yanlış algılamalar sonucunda iltihapmış gibi sıkıldığını görüyoruz. Bu yanlış bir uygulamadır. Anneden gelen hormonların etkisiyle ortaya çıkmış bir durumdur ellenmemesi gerekiyor bu yanlış bir tutumdur. İkinci dönem ise telaş dediğimiz ergenlik döneminde meme tomurcuklanmasıdır. Bu da normal bir süreçtir. Erken tanı süreci kişinin kendisini muayene etmesi dönemiyle başlıyor. Anormal bir durum tespit edildiği an itibarıyla doktora başvurulması gerekiyor.”

3 YILDA BİR KONTROL ŞART

“Meme kanserinde erken teşhis çok önemli. Toplumun bilinçlenmesi ve klinik muayenelerin düzene girmesi, Ultrason ve Mamografi cihazlarının gelişmesi sayesinde 15 yıllık yaşamlar yüzde 85’in üzerine çıkmış ve normal hayatını sürdüren vatandaşlarımız oldu. Nadir yüzde 85’i kitle ile görülürken, yüzde 10’a yakan kısmı da her iki memede yaygın büyüme şeklinde lobiler dediğimiz cinste kendini gösterebiliyor. Mamografi bulgusu olarak da kendisini göstermiyor. Erken dönem meme kanserlerinde ağrı olmuyor ama ele gelen kitle de kişinin kendisini muayene etmesiyle genellikle 2 santimetreye ulaşıyor. Vatandaşlarımızın 20 yaşından sonra 3 yılda bir muayene gelmesini erken teşhis anlamında önemsiyoruz. Daha küçük yaşlarda da oluyor. Genetik meme kanserleri var. 30-35 yaş altı meme kanserleri ortaya çıkabiliyor. Meme kanserleri iki şekilde ya süt kanallarından ortaya çıkıyor ya da süt bezlerinden ortaya çıkıyor. Eğer bir ailede 35 yaş öncesinde bir meme kanseri varsa genel aile taramasının yapılması gerekiyor. Süt kanalının içerisinde kanserleşme şeklinde başlıyor. Daha sonra süt kanalını yıllar içerisinde tıkıyor. Başlangıç aşamasında yakaladığımız zaman kür sağlanabiliyor, meme koruyucu cerrahisi yapılabiliyor. 10-15 yıl içerisinde tanı konulamazsa memenin alınması gerekebiliyor. 5-15 yıl arasında kansere dönüşme süresi var. Kişinin 3 yılda bir muayeneye gelmesi erken tanı anlamında önemli bir yer arz ediyor.”

HORMON BOZUKLUĞUNA DİKKAT

“Gen bozukluğundan kaynaklanan meme kanserleri erken yaşta yakalanmaya sebep oluyor. Aynı zamanda her iki memeyi tutuyor her iki memenin de alınması gerekiyor. Hem meme de hem de yumurtalıklarda kansere sebep oluyor. Ailede birçok kişi de ortaya çıkabiliyor. Gebelik döneminde de meme kanseri ortaya çıkabiliyor. Gebeliğin bir koruyuculuğu var. 20 yaşının öncesinde doğum yapmış kişilerde meme kanseri daha az görülüyor. 30 yaşının altında doğum yapmış olanlarda yine düşük oranda görülüyor. Erken yaşta doğum yapmak meme kanserini önlüyor. 35 yaşından sonra çocuk yapılması durumunda meme kanseri artıyor. Östrojen meme kanserine sebep oluyor. Bu hormon adet dönemi uzadıkça memenin hormona maruz kalmasıyla meme kanseri görülme oranı artıyor. Meme başından kendiliğinden akıntı gelmesi renginin kırmızı olması kanser için bir tanıdır. Meme başının içeriye doğru çekilmesi diğer bir tanıdır. Meme başının içeriye çekilmesi renginin beyaz olması bunun arkasında bir kanser belirtisinin olduğunu gösteriyor.”

ERKEKLERDE DE RASTALANABİLİYOR

“Bir risk faktörü daha var. Özellikle menopoz sonrası ateş basmaları sıkıntılarını gidermek için östrojen reseptörü alınması durumu. Bunlarda da meme kanseri riskini arttırdığını bilmek gerekiyor. Aynı zamanda endometrium kalınlaşması ve kanser açısından bu kişilerin dikkatli olması gerekiyor. Steroid kullanımı kortizon kullanımı bağışıklık sistemini bozarak meme kanserine sebebiyet verebiliyor. Erkeklerde de yüzde 1 oranında meme kanserine rastlanabiliyor. Tek taraflı memede oluşan kitleler sebebiyle ortaya çıkabiliyor. Kullanılan ilaçlar sebebiyle ortaya çıkabiliyor.”

KİSTTİK BOZUKLUK HASTALIK DEĞİL

“Meme kanseriyle karışan hastalıklar arasında Otoimmün Granülomatöz Mastit denilen bir hastalık var. Bu hastalıkta memenin içerisinde apseler oluyor. Meme başından kendiliğinden akıntı gelir. Kanserleşmez fakat meme kanseriyle karşılaştırılır. Kendiliğinden sebebi belli olmayan bir şekilde oluşur. Bir başka olayda kadınların yüzde 35’inde görünen memenin kisttik hastalığı. Memenin kisttik bozukluğu. Bunlar hastalık değil. Bu kistler basit kistler olabilir hemen enjektörle boşaltıyoruz. Hasta rahatlıyor. Bir kişide fibro kisttik hastalık varsa normal meme kanseri olanlarda olduğu gibi bu hastalarda da ortaya çıkabiliyor.”