Trabzon’un Arsin Belediye Başkanı Muhammet Sait Gürsoy, seçildiği 2019 yılından bu yana hayata geçen ve devam eden çalışmaları anlattı.

Projeler ve çalışmalar ile ilçenin çehresini değiştiren Gürsoy, TOKİ’den altyapıya, sosyal etkinliklerden spor etkinliklerine kadar birçok projenin ayrıntısına girdi. Daha yaşanılabilir bir ilçe için çalışmaları yerinde takip eden Gürsoy Gönül belediyeciliği yapmak için samimiyet ve gayretle çalıştıklarını söyledi.

TAKA: Üç buçuk yıldır Arsin’in belediye başkanlığını yapıyorsunuz. Bütün zorluklara, pandemiye ve ekonomik sıkıntılara rağmen ekibinizle büyük bir mücadele veriyorsunuz. Bunun artık meyvelerini toplama süreci geldi. 3 yıllık bir değerlendirme alabilir miyiz?

MUHAMMET SAİT GÜRSOY: Biz seçilirken milletimize bir sözümüz vardı. Tevazu, samimiyet ve gayretle çalışacağız dedik. Elbette vaatlerimiz de var. Millete tepeden bakmamaya, yanında olmaya, onlarla yaşayacağız diye bir sözümüz vardı. Onu tutmayan çalıştık. Gayretli olacağız dedik. Ben bugüne kadar gece gündüz elimden geldiği kadar Ankara’da, İstanbul’da Trabzon’da ki bölge müdürlüklerinde, köyde, kentte, yağmurda, selde, yangında uyumadan çalıştık. Kim bize alo dediyse yanında olmaya gayret ettik. Amacımız samimiyet ve gayretle milletimize hizmet etmek. İçimden gelmeyerek, sırf siyaset olsun, görüntü olsun diye değil ben bu işten mutluluk duydum ve severek yaptım. Gerçekten ben bu milleti seviyorum.

HER ZAMAN MİLLETİN İÇİNDEYİM

Sabah evden çıkıp genellikle belediyeye yürüme gidiyorum. Bu sırada esnafımızla sohbet ediyoruz. Bir gün evden belediyeye giderken evimin karşısında çay ocağı sahibiyle sohbet ediyordum. 45-50 yaşlarında bir hanımefendi yanıma geldi. Dedi ki "Buranın belediye başkanı sen misin?" "Benim" dedim, "buyurun". "Hani senin korumaların" dedi. "Benim korumam sizsiniz" dedim, vatandaşlarımız. Belediye başkanının yanında birkaç tane koruma olur dedi. Dedim kendimi kimden koruyacağım. Ben başkanlığım bitince koruma ile mi gezeceğim? Ben bu milletin içinde doğdum, büyüdüm, bu millet beni korur. Vatandaşlarımız evine davet ediyor. Müsaitsem eşimle gidiyorum. Yönetim anlayışımız budur bizim. 

ALTYAPI OLUŞTURDUK

TAKA: Altyapıda aşama kaydedebildiniz mi?

MUHAMMET SAİT GÜRSOY: Biz belediyede öncelikle bir kurumsal altyapı oluşturma gayret ettik. Belediyede şuana kadar yapılmamış görev tanımları ve bütün yönetmeliklerini hazırladık. Kim nerde ne yapacak onu düzenledik. Teknik altyapı oluşturduk. Yaptığımız işin verilerini alabileceğimiz teknik altyapıyı kurduk. Ben nerde olursam olayım, imza beni beklemez. Ben telefonla da imza atabilecek olduğum bir sistem oluşturduk. İçişleri Bakanlığımız sağ olsun, bir sistem oluşturdu bizde ona entegre olduk. Çok yüksek düzeyde ödediğimiz paraları ödemez hale geldik. Ciddi rakamlardan kurtardık

PAZAR YERİ SORUNU ÇÖZÜLDÜ

Bizim Arsin’imizin en önemli sorunu pazar yeriydi. Pazar yeri caddenin üzerinde kuruluyor orada caddenin biri tamamen trafiğe kapanıyordu. Biz vatandaşımızın arazisini kiraladık ve güzel bir Pazar yeri oluşturduk. Birkaç yer daha kiraladık ilçe içerisinde otopark olarak vatandaşımız ücretsiz kullanıyor. Vatandaşımıza şuan 4 yerde otopark ücreti veriyoruz. 2 tanesini hafta içi Pazar yeri olarak kullanıyoruz.

VATANDAŞLARIMIZLA İLETİŞİM HALİNDEYİZ

Vatandaşlarımızla iletişim halinde olmak için WhatSapp iletişim hattı kurduk. Çekip bize atsın. Ben bizzat bunu kendim takip ediyorum. Hemen ilgili müdüre atıyorum. Vatandaşta bundan memnun oluyor.

CENAZE HİZMETİ VERİYORUZ

En önemli hizmetlerimizden biri Arsin’de cenaze hizmetleri. Arsin’de Ulu Camii altında morg ve gasilhane hizmeti 7/24 veriyoruz. Şimdi Trabzon’un Doğu tarafındaki bütün cenazeler bizim orada yıkanıyor. Çok güzel bir hizmet oldu. Sandalyeleri ve diğer hizmetlerini de veriyoruz. Bizim Arsin’de şehir mezarlığımız yoktu. Benim en büyük hedeflerimden biriydi. Büyükşehirle beraber Arsin Belediyesine ait bir yerimiz vardı Fatih Mahallesinde. Orayı oluşturduk, hıfsa kararları çıktı, definde başladı. Vatandaşımıza orada hizmet veriyoruz.

YATIRIM ADASI’NI ARSİN’E KAZANDIRACAĞIZ

Bizim sözlerimizden biride Yatırım Adasıydı. Ciddi anlamda uğraşıyoruz, gayret ediyoruz. Resmi Gazetede yayımlandı, kurucu 4 ortaktan biri Arsin Belediyesi. Bakanımız Mustafa Varank Bey sen orada olmalısın dedi. Şu anda etüt proje ihalesi bitti. Yapım ihalesine çıkacak ama maliyetlerden dolayı belki biraz uzar ama en kısa sürede hayata geçireceğiz. Projenin takipçisi olacağız.

ORTA CADDEDE SORUNLARI ÇÖZDÜK

TAKA: Arsin’de orta cadde çok güzel oldu. Ama esnaf yasakları deliyor muş, bu konu da şikayetler var.

MUHAMMET SAİT GÜRSOY: Bizim orta caddede kaldırım işgali, kaldırım darlığı ve yol bozukluğu ile ilgili sorunlarımız vardı, bir de altyapı yoktu. Ben Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bir proje dahilinde hibe aldım. Önce altyapıyı, yağmur suyunu, kanalizasyonu, internet, elektrik, su olmak üzere bütün altyapı yeniledik. Kaldırımları da biraz genişlettik, kaldırım işgaline son verdik. Delmek isteyenlerde var bu durumu. Pandemi zamanında esnafa çok dokunmak istemedik. Halbuki bazı şeyler bazen alışkanlık getiriyor. Bunu hak kabul ettiler, müdahaleler ile birlikte kısmaya çalışıyoruz. Park problemimiz var. Vatandaşımıza buradan çağrı yapmak istiyorum. Ücretsiz otoparkımıza var. Buradan faydalanalım.  Yol kenarına çekip de mağdur etmeyelim.

İLÇEDE GÜZEL SOSYAL ETKİNLİKLER YAPILIYOR

TAKA: Sosyal etkinliklerden söz eder misiniz sayın Başkan?

MUHAMMET SAİT GÜRSOY: Sosyal alanda bisiklet festivalinin ikincisini yaptık. Çok da güzel oldu, Gümüşhane Santa Harabeleri’nde. Biz önümüzdeki sene Türkiye Bisiklet Federasyonunun resmi yarış programına katılıyoruz, iki dönem yaptık. Biz Santa Turizm Vadisini dünyaya duyurabilmek adına en son yaptığımız festival TRT’de de yayımlandı. Türkiye’nin her yerinden katılımcılar oluyor. Öncelikle birinci etabı halk koşusu, 6 kilometre. Bu yarış değil. Vatandaşlardan bisikletini alan geliyor. O etabı tamamlayanlar arasından 3 kişiye kurayla bisiklet hediye ediyoruz. Sonra profesyonel parkur. Atayurt Mahallesinden Santa Harabelerine kadar. Orada da 4 kategoride yarışma oluyor. İlk 4’e giren kişilere ödül veriyoruz, kupa ve madalya veriyoruz. Orası ile ilgili de güzel bir tanıtım oluyor. Bunun devamı da gelecek. Biz pandemi döneminde Arsin Sahil Parkı’nda arabalı sinema etkinliği yaptık. İnsanlar arabaları ile geldi. Arabanın içerisinde ikramlarımız oldu. Güzel bir etkinlik yaptık. Tiyatrolar geldi. Yine Kültür ve Turizm Bakanlığı ile kukla ve balon festivalleri yaptık, karne festivalimiz oldu. Sosyal işlerde de güzel etkinliklere imza atıyoruz.

ORADA YANLIŞ BİR ŞEY YAPMADIM

TAKA: Sayın Gürsoy otel eleştiri aldı. Bu konu ile ilgili bir şey söylemek ister misiniz, keşke yapmasaydım dediniz mi?

MUHAMMET SAİT GÜRSOY: Ben otel projesine belediye başkanlığından önce başlamıştım. Belediyeden şahsım adına zerre bir şey bulaşmış değildir. Dikkat etmeye gayret ediyorum. Belediye makamında hakkım olmasına rağmen içtiğim ve ikram ettiğim çayın, suyun ve ikramlıkların parasını cebimden veriyorum. Ben milletimin bana emanet etmiş olduğu bu yüce makamı hiçbir şekilde kendim ve etrafım için kullanmadım, kullandırtmayacağım da. Bu kadar hassas ve dikkat ediyorum. Hiçbir hukuksuz işim yoktur.

Hatta ustalarım orada ilave bir şey yaptılar. Bizzat yıktırdım. Ben Arsin’de yıllarca ticaret yaptım, yapmaya devam ediyorum. Ben belediye başkanlık maaşıyla geçinen biri değilim.

Ekonomik olarak bizim kimsenin eline bakmamamız lazım. Ben seçimlerde bile hiç kimseden bağış almamış bir adamım. Arsin ile ilgili biri bana yarın bunu da yapar mısın diyip de yüzüm kızarabilecek olduğu hiç kimseden para almadım. Ben vicdanımda da Allah’ın emrinde de orada yanlış bir şey yaptığıma inanmıyorum. Belediyenin mesaisini dahil oraya vermedim.

MEHMET AKİF ERSOY CADDESİ DE GÜZELLEŞİYOR

TAKA: Sayın Gürsoy üst caddede vatandaşların şikayetleri var bu konuda bir çalışmanız var mı?

MUHAMMET SAİT GÜRSOY: Yakın zamanda Arsin’in ikici caddesi olan Mehmet Akif Ersoy Caddesi'nin yapımına başlıyoruz inşallah, ihalesi yapıldı. Yer teslimini de yaptık. Ana cadde gibi olacak. Modern bir havaya kavuşacak. Yağmur suyu hattı, elektrik hattı, telekomünikasyon hattı toprak altına alınarak dekoratif aydınlatmasıyla Şehit Asteğmen Halil Albayrak Caddesi gibi modern bir görünüme kavuşacak. Arsin'e yakışır bir düzenleme halini alması için projenin takibini yapıyoruz. Vatandaşlarımızın ve esnaflarımızın yapım sürecinde göstereceği sabır için şimdiden teşekkür ediyoruz.

ARAÇ PARKIMIZI YENİLİYORUZ

TAKA: Ankara’dan güzel katkılar aldınız?

MUHAMMET SAİT GÜRSOY: Araç parkımızı hemen hemen yeniledik. En son olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından bir tane su arazözü geldi. Bakanımıza teşekkür ediyorum. Greyder, silindir, ekskavatör, kamyonlar, pikap,  binek araç var. Parkımızı hem güçlendirdik hem yeniledik. Arsin’imize kaliteli hizmet sunacağız. Yoğun bir yol bakım çalışmamız oluyor, bütün mahallelerimizde.  Araç takip sistemimiz var. Bütün araçlarımızın hangi kilometrede nerede ne yaptığını görüyoruz. 36 mahallemin tamamına gittim, ziyaret ettim, sorunlarımızı çözüyoruz. Biz bu süreçte büyük orman yangını yaşadık, sel ve heyelanlar meydana geldi. Karla mücadele ettik, bizzat takip ettim çalışmaları.

SAHİLE BİSİKLET YOLU

TAKA: 500 bin TL ödüllü projenizden de söz eder misiniz?

MUHAMMET SAİT GÜRSOY: Bizim bir de ödüllü bir projemiz var. Yeşilyalı’dan Gölcük fırının oraya kadar sahilde yürüyüş ve bisiklet yol, oturma alanları olacak şekilde bir projemiz var. Belediyeler Birliğinden 500 bin Lira bir ödül aldık. Şimdi bunun uygulama projelerini hazırladık, Çevre Bakanlığından da yüzde 50 hibe yüzde 50 de kredi şeklinde olacak. Altyapısı hazır, ihalesine çıkıp Arsin’in sahili boydan boya ışıklandırılmış, gezilebilen, oturulabilen güzel bir hizmet olacak.  Birde çok güçlü parke çalışması yaptık. Sağlık Ocağından öteye o aralarda hiçbir şey yoktu. Bütün ara caddelerden tutunda, Yeşilyalı’da aynı şekilde birçok yerde çalışma yaptık. Bu parkelerin bir kısmını da bakanlıktan hibe aldım, bir kısmını parayla aldım, yaptık. Yakın zamanda Arsin’in ikici caddesine(Üst) başlayacağız, ihalesi yapıldı. Ana cadde gibi olacak. Modern bir havaya kavuşacak. Esnaf diyor ki, cadde yapıldıktan sonra bizim işlerimiz akşamdan 2 saat daha uzadı.

TAKA: Teşekkürler değerli başkanım

MUHAMMET SAİT GÜRSOY: Arsin'e hizmet noktasında bizlere destek veren başta Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip ve her aradığımızda, her talebimizde bizlere olumlu yanıt veren İçişleri Bakanımız sayın Süleyman Soylu'ya, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız sayın Mustafa Varank'a, Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız sayın Adil Karaismailoğlu'na, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız sayın Murat Kurum'a, Gençlik ve Spor Bakanımız'a, Milli Eğitim Bakanımız'a ve bütün bakanlarımıza ve Ankara'da elimiz ayağımız olan Trabzon Milletvekillerimizin tamamına ve bizleri ağırlayan TAKA gazetesine teşekkür ediyoruz.