Tarım Ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Trabzon İl Koordinatörü Şansal Aydoğdu çalışmaları anlattı
 
Tarım ve Kırsal kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Türkiye’de ve Trabzon’da çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Trabzon’da birçok proje hayata geçti, çok sayıda kişiye istihdam sağlandı. TKDK yatırımcılara destek veriyor ve hayallerini gerçekleştiriyor. TKDK Trabzon İl Koordinatörü Şansal Aydoğdu, yapılan çalışmaları anlattı ve kimlerin desteklerden yararlanabileceği ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. İl Koordinatörü Aydoğdu, Trabzon’a katkı sunmaya devam edeceklerini ve desteklerini sürdüreceklerini kaydetti. İşte Aydoğdu’nun o röportajı:

 
TKDK 42 İLDE FAALİYETTE
 
TAKA: Tarım ve Kırsal kalkınmayı Destekleme Kurumu ile ilgili bilgi alabilir miyiz? Kaç ilde faaliyet gösteriyorsunuz?
 
ŞANSAL AYDOĞDU: Kurumumuz kamu tüzel kişiliğine haiz, idari ve mali özerkliğe sahip özel bütçeli Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgili kuruluşudur. Merkez ve taşrada 42 ilde faaliyette bulunuyoruz. Avrupa Birliğinin aday ve potansiyel ülkelere destek olmak için oluşturduğu IPARD fonunu yönetmekteyiz.

 
GİRİŞİMCİLER, ÇİFTÇİLER BİZDEN DESTEK ALABİLİR
 
TAKA: TKDK’dan kimler destek alabilir?
 
ŞANSAL AYDOĞDU: Kurumumuz tarımdan hayvancılığa, işleme sektöründen çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesine farklı farklı birçok sektöre destekte bulunuyor. Bu sektörlere kısaca değinecek olursak;

 
TARIMSAL İŞLETMELERİN FİZİKİ VARKLIKLARINA YÖNELİK YATIRIMLAR
 
.Süt Üreten Tarımsal İşletmeler
.Et Üreten Tarımsal İşletmeler (Kırmızı et ve Kanatlı Eti)
.Yumurta Üreten Tarımsal İşletmeler bu sektörlerde destek oranımız yüzde 50-yüzde 70
 

TARIM VE BALIKÇILIK ÜRÜNLERİNİN İŞLENMESİ VE PAZARLANMASI
 
. Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması
. Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması
. Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi ve Pazarlanması
. Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması bu sektörlerde destek oranımız %40+%10 atık madde depolama ve atık yönetimi yatırımı için. Eğer bu sektörlere üretici örgütleri müracaat ederse destek oranı %50+%10 atık madde depolama ve atık yönetimi yatırımları.

 
ÇİFTLİK FAALİYETLERİNİN ÇEŞİTLENDİRİLMESİ VE İŞ GELİŞTİRME

. Bitkisel Üretimin Çeşitlendirilmesi ve Bitkisel Ürünlerin İşlenmesi ve Pazarlanması ( süs bitkileri, tıbbi ve aromatik bitkiler, fide ve fidan yetiştiriciliği, mantar, çiçek soğanı, misel gibi)
. Arıcılık ve Arı Ürünlerinin Üretimi, İşlenmesi ve Pazarlanması
. Zanaatkarlık ve Yerel Ürün İşletmeleri
. Kırsal Turizm ve Rekreasyon Faaliyetleri
. Su Ürünleri Yetiştiriciliği
. Makine Parkları
. Yenilenebilir Enerji Yatırımları bu sektörlerde destek oranımız %55 üretici örgütleri müracaat ederse destek oranımız %65 ayrıca tüm sektörlerimizde yatırımcılarımıza yapmış oldukları yatırımlarda KDV muafiyeti sağlıyoruz.

 
42 İL ARASINDA BİRİNCİYİZ
 
TAKA: 42 İl arasında değerlendirildiğinde Trabzon kaçıncı sırada?
 
ŞANSAL AYDOĞDU: Kırsal turizm konusunda TKDK’nın faaliyette bulunduğu 42 il arasında Türkiye birincisiyiz. Bugüne kadar 72 adet otel ve restoran işletmesi tamamladık. En son çıkmış olduğumuz 9. Çağrı döneminde 20 adet kırsal turizm projesi aldık, incelemeleri devam ediyor. En kısa sürede bu yatırımlarla da sözleşme imzalayacağız. Tamamladığımız kırsal turizm projeleriyle yaklaşık 65 milyon türk lirası yatırım sağlandı.

 
HER GEÇEN GÜN TALEP ARTIYOR

Biz kurum olarak her yıl her sektörden belirli dönemlerde çağrı ilanlarına çıkıyoruz. Kurumumuza olan ilgi ve talep her geçen gün artmakta.
 
BUGÜNE KADAR TRABZON’DA BİRÇOK PROJE HAYATA GEÇTİ
 
TAKA: Çalışmalar ve destekleriniz kapsamında Trabzon’da toplamda kaç proje hayata  geçti?
 

ŞANSAL AYDOĞDU: Trabzon’da yatırımı tamamlanan 160 işletme var bu işletmelerin yatırım tutarı yaklaşık 114 milyon Türk Lirası. Bu işletmelere sağlanan destek tutarı yaklaşık 70 milyon Türk Lirası. 44 adet inşaat ve makine ekipman alımı devam eden projemiz var. Bunların yatırım tutarı yaklaşık 97 milyon Türk Lirası destek tutarı yaklaşık 67 milyon Türk Lirası. 9. Çağrı döneminden incelemesi devam eden 40 adet projemiz var. Bunlarla da en kısa sürede incelemelerini bitirip sözleşme imzalayacağız. Trabzon’da şuanda biten, devam eden ve inceleme aşamasında bulunan toplam 244 adet yatırımı yönetiyoruz.
 
İSTİHDAMA BÜYÜK KATKI


Trabzon’da tamamlamış olduğumuz 160 adet yatırımda kayıtlı ve sigortalı 2124 kişi istihdam edilmiş bulunmakta. Şuanda elimizdeki mevcut devam eden projeler ve inceleme aşamasındaki projelerimizi tamamladığımızda istihdam rakamımız 3 binlere Bu rakamlar doğrudan sağlanan istihdam rakamları. Kısa bir örnek verecek olursak; bir restoranda 20 kişi çalışıyor biz direk bu rakamı alıyoruz. Oysaki bu restoran kasaptan et fırından ekmek manavdan sebze meyve alıyor yani birçok sektörü tetikliyor çarpan etkisini göz önüne aldığımızda bu rakamlar kat kat artmaktadır.

 
EKİP OLARAK HERZAMAN HAZIRIZ
 
Biz TKDK Trabzon İl Koordinatörlüğü’nün bugüne kadar Trabzon’da gerçekleştirmiş olduğu yatırımları yeterli görmüyoruz. İnşallah çok daha fazla sayıda işletmeye destekte bulunarak çok daha fazla kişiye istihdam sağlayacağız. Trabzon’a çok daha fazla miktarda fon aktarımını sağlamak için ekip arkadaşlarımla birlikte mesai mefhumu gözetmeksizin çalışmaktayız.