Cazibe suyu Yomra’ya iniyordu. Ama yağmurda bulanıyordu. Şimdi ne kadar yağarsa yağsın musluklarda berrak su akacak. Hayırlı olsun, Yomra’mıza afiyet olsun. Zorluoğlu ve TİSKİ’ye de helal olsun.

TİSKİ Genel Müdürü Ali Tekataş ile bir sohbetimizde kendisiyle cazibe (dere ve göze) suları ve onların meskenlere inişi sırasında yaşanan sıkıntıları konuşmuştuk. Bu sıkıntıların başında da yağmur yağdığında yaşanan bulanıklıklar vardı.

Bunun için de TİSKİ Trabzon’da, Başkan Murat Zorluoğlu’nun talimatları ile önemli çalışmalar başlattı.

Bir yandan Of -Hayrat bölgesinde, devamında Araklı ve Sürmene’de ve Arsin Santa suyu ile Çiçekli, Işıklı Elmaalan grup suyundaki bulanıklığı kaldırmak için arıtma tesisleri ele alındı.
Öncelik haklı olarak kışları 40 bin, yazları ise nüfusu 80 bine dayanan Yomra ve mahalllerine verildi. 

Yomra’da Gürsel, Sancak, Şanlı mahallelerinin de aralarında bulunduğu 6 mahallenin cazibe suyunun sağlıklı hale getirilmesi çalışması tamamlandı.

Önceki akşam TİSKİ Basın Ofisi Sorumlusu Ali Yahya aradı. ‘Abi, Yomra’nın zirvesinde açılışımız var, başkan sizi de orada görmek ister.’ dedi.

Genel Müdürümüz Zihni Ağırman ile sabah arıtma tesisinin kurulduğu bölgeye çıktık. Yollara hem eski Başkan İbrahim Sağıroğlu hem de mevcut Başkan Mustafa Bıyık iyi bakmışlar.  
Arıtma da muhteşem bir çalışma yapılmış, depo yenilenmiş, arıtma tesisi ve içinde depolarla birlikte 1500 tonluk bir tesisin altında depo oluşturulmuş elektronik sistemle TİSKİ genel merkezine bağlanmış.

Tekataş, ekibini topladı ve ‘Bir süre sonra başkanımız gelecek ve düğmeye basarak suyu verecek, hata istemiyorum’ dedi.

Ali Tekataş, Başkan Zorluoğlu’na güzel bir brifing sundu. Brifingde tesisin eski halini yapılan yatırımları, suyun hangi oranda bulandığını ne kadar sürede berraklaşacağına kadar görüntü ve rakamlarla anlattı.

Ve tesisi gezdik. Başkan Zorluoğlu, vanayı çevirdi ve  6 mahalleye cazibe suyunu hem de berrak bir şekilde gönderdi. Genel Müdür Ali Tekataş ile TİSKİ ekiplerine teşekkür etti.

Zorluoğlu ile birlikte Ali Tekataş’a bakarken Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte TOKİ Başkanı ve Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar aklıma geldi.

Hem Sayın Zorluoğlu hem de Ali Tekataş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İlbank’ta Erdoğan Bayraktar ile çalışan isimler.

Erdoğan Bayraktar, 3 bin konut, 5 bin konutu tamamlar va Başbakan Tayyip Erdoğan gelir anahtarları teslim ederdi.

TİSKİ Genel Müdürü de, Murat Zorluoğlu’nun çalışma prensiplerini bilen bir isim. Yomra’nın cazibe suyunun arıtmasını tamamladı ve anahtar teslimi yapıldı.

Of-Hayrat, Araklı-Sürmene yine Arsin-Santa suyu çalışmaları sürüyor. Arsin Santa’nın arıtma ihalesi Aralık ayında yapılacak.

Trabzon’da merkez de altyapı miadını doldurdu. Onun için altyapıya ciddi yatırım yapılacak. 500 milyon TL’den söz ediyorum.

Pazarkapı ve Kadınlar Pazarı ile balık halinin önü.

Orada hep sıkışma oluyordu.

Neden; geniş menfezler olmadığı için.

O bölgeye devası menfezler kondu ve artık insanlar yağmur yağarken bile rahatlıkla gezebiliyorlar.
Gülcemal ve sahil için derinlemesine bir çalışmaya gidildi.

Hangi çalışma?

Sineklerle uğraşmak yerine bataklığı kurutmaya karar verildi. Nerede bataklık ve kokuyu yapan yerler. Derelerin başında.
11 dereden yaklaşık olarak 6-7’sinde ayrıştırma sürüyor. Koku gitti. Bir kaçında var, oralarda da çalışma devam ediyor.

Yüzde 100 bir sonuç alınabilecek mi bilmiyorum.

Ama Trabzon’da TİSKİ’nin altyapıya yönelik çok önemli çalışmaları var.
Yüzeysel değil. 35 yıllık yıpranmaya yönelik ciddi yatırım bunlar.
İçinde emek var bilgi var ve ciddi bir kaynak kullanma var.
Cazibe suyu Yomra’ya iniyordu. Ama yağmurda bulanıyordu.
Şimdi ne kadar yağarsa yağsın musluklarda berrak su akacak.
Hayırlı olsun, Yomramıza afiyet olsun.

Zorluoğlu ve TİSKİ’ye de helal olsun.