Trabzon Köprübaşılı ve 20 yıldır Malezya’da yaşayan Kenan İmamoğlu, macera dolu hayatını ve yaşadıklarını Taka Gazetesine anlattı...
 
İmamoğlu, rahat kişiliği, ticari zekası, cesur kararları, radikal girişimleri yapmış olduğu evlilikler...
Onu okumaktan zevk alacağının bir hayatın içine dahil etti.
 
İşte Kenan İmamoğlu ve uzak doğuda, Malezya'da geçen 20 Yılının hikayesi.
 
TAKA: Kenan İmamoğlu bize kendinizden bahseder misiniz?
 
İMAMOĞLU: 13 yaşında İstanbul’a yerleştim. İran-İstanbul arası ticaret yaptım. Yurt dışı sevdası bana dayılarımdan geldi. Dayılarım Almanya’da yaşıyordu. Onlar köye gelince sanki başbakan gibi karşılanıyordu. Ben de ‘Ömür boyu işçi mi kalacağım’ diyerek Japonya’ya gittim. Japonya’da eksik evraktan giremedim. Tayland’a geçtim, sonra Malezya’ya girdim. Benim hayalim yurt dışında yaşamaktı. Malezya’da eşarp işine başladım ve 20 senemiz geçti.
 
TAKA: Bu 20 yıl boyunca hep eşarp mı sattın, Başka neler yaptın?
 
İMAMOĞLU: Tabi ki hayır, Başka işler de yaptım.
 
Malezya’da evlendim. Birkaç ay sonra Tayland’a gittim. Orda evlendim. Aynı anda 3 tane evlilik yaptım. Kıskançlıktan 3 karım da terk etti beni. Şu anda son eşimle Hayrünnisa Hanımla 10 yıldır evliyim, 2 çocuğum var. Toplamda da 4 çocuğum var. Bu eşimi çok seviyorum, tekrar evlenmeyi düşünmüyorum.
 
Yabancıları Seviyorlar
 
Malezya’da yabancı erkekleri çok seviyorlar. Biz romantiğiz. Kadını koruruz. Biz de para olmasa bile kadına saygı gösteririz. Bizim kültürümüz farklı. Çok kültür gördüm, Türk kültürü kalite kültür. ‘Bir kahvenin 40 yıl hatırı var’ derler. Bunu saygıdan dolayı derler. Kahve bahanedir. Bu karşıya verdiğin saygı ve değerdir. Biz onlara değer verince bize bağlanıyorlar.
 
Türkiye’ye eşim 3 kez geldi. Türkiye hayranı Trabzon’u da çok seviyor. Orada arabam, evim var. Zirveyi gördüm.
 
Orada devlet iyi imkan sağlıyor. Bir Malezyalı işin içindeyse kredi ile araba alabiliyorsun.
Benim orada şirketim var. Vatandaş olmayı düşünmüyorum. 5 yıl evlilikten oturum alırsan vatandaşlığa başvuruyorsun. Ben evlilikten yeni oturum aldım.
Ben Türküm. Ben Malezya vatandaşı olmak istemiyorum. Bazı ülkeler kağıt üstünde evlilik yapıyor. Ben severek aldım.
 
Malezyalılar Türk Hayranı
 
Malezya’da en çok sevilen, en kaliteli toplum Türkler. Türklerde hiç hile yok. Ancak Malezya'da fazla Türk vatandaşı yok. Biz orada oy kullanacaktık 500 kişi toplanamadık Singapur’a oy kullanmaya gittik.
 
TAKA: Malezya'nın ekonomik performansı nasıl? Zengin bir ülke midir?
 
İMAMOĞLU: Yıllık 200 milyar doların üstünde ihracatı var. 32 milyon nüfusu var. Doğal kaynakları petrol, palmiye, kauçuk, kakao. Doğal kaynakları çok ve gelişmiş bir ülke. Devlet insanların üstüne gelmiyor. Devlete borcun varsa evine haciz gelmiyor. Dilekçe ile durumum yok diyorsun seni affedebiliyor. Ülkede Müslüman olmayanlar da var. Benim kaldığım il hafif şeriatla yönetiliyor. Eyalet sistemi olduğundan kanunlar da değişik. Ramazan’da saat 15.00’e kadar restoranlar kapalı. 15.00’den sonra da paket servisi var.
 
Erdoğan Hayranlılar
 
Dünyada Müslümanlığı yaşayan ilk ülke Malezya. Camileri doludur. Ülkede kavga ve cinayet çok nadir. Orada idam var. Bir cinayet istersen haklı da olsan idam ediliyorsun. Cezalar Türkiye gibi hafif değil. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘One Munite’ çıkışından sonra Türkiye’yi çok tanıdılar. Türk dediğim zaman çok iyi davranıyorlar.
 
15 Temmuz’dan sonra da çok tanıdılar. Türkiye sanki oranın bir şehri. Televizyonlarda Türk haberleri ve dizileri var. Ben de rızık için burdayım. Çok da mutluyum. Malezyalılar çok da saygılı. Mutluluğun sırrı yalan konuşmayacaksın. Yalan olmayınca sevgi de mutluluk da artıyor.
 
İnsanlar Sinirlenmek Nedir Bilmiyorlar
 
Burada trafik lambasında anında kornaya basıyorlar. Malezya’da korna diye bir şey yok. Trafikte çok saygılı ve sabırlılar. Sanki devlet onlara sabır ilacı verdi. Burada çok abartı. Burada trafikte cinayet bile çıkıyor. Gerçekten çok saygılı güler yüzlü insanlar. Müslümanlıkta gülmek selam olarak geçiyor.

Çok gülmeyi severler. Erkek olsun kadın olsun tanısın tanımasın herkes birbirine güler selam verir. Burada ise tamamen yanlış anlaşılır. Art niyetleri asla yok. Ana dilleri Malezce. İngilizcede konuşulur. Benim oğlum 9 yaşında Çince konuşuyor. Çin devlet okuluna gidiyor. Allah bana iyi bir eş verdi. Geçen eşlerimle beraber yemek yedik. Hala daha görüşürüz. Çocuklarıma balık yemeyi değil tutmayı öğrettim. Öğrencilik zamanlarında onlara fazla para da vermezdim. Huzurlu bir ülke olmasa ben Türkiye gibi güzel bir ülkeden gidip 20 yıl nasıl yaşayayım. 20 yılda bir kavgaya karışmadım. Burada her gün kavga ederdik. Burada tansiyon yüksek. Malezya’nın en çok sevdiği ülke Türkiye’dir. İran'la hiç anlaşamıyorlar. Şafidirler. Öğle ve yatsı namazlar 4 rekattır.
 
Hayrunnisa: İllerin adını tam bilmiyorum. Trabzon’u çok seviyorum. Bu 3. Gelişim. İlk gelişimde 25 gün kaldım. Gitmek istemedim. İkinci gelişimde 10 gün kaldım. Şimdi de bir ay kalacağım. Hamsiyi çok seviyorum. Malezya’da hamsi yok. Haşlamayı çok seviyorum. Trabzon çok güzel.
 
TAKA Evet, adını sık sık duyduğumuz Malezya'da yaşayan  hemşerimiz Kenan İmamoğlu'nun  anılarını aktardık. Taka ailesi olarak, Kendisine, ve Malezyalı eşi Hayrunisa Hanıma mutluluklar diliyoruz...