YIL 2021!

Aklını, beynini, hislerini çalıştıran insanların teknolojiyi “ daha ne kadar ilerleyebilir “ boyutuna getirdiği bir yüzyılda...

Hatta teknolojiyi zirveye taşıyarak, dünyayı yönetmeye başlayan insanların çıkardıkları aşı ile yaşama tutunmayı bekleyenlerin olduğu bu günlerde...

Yani günümüzde, kalabalık bir cemaat toplantısında, toplantıcı başı efendinin “ şeyhleri ve onların çocuklarına, ailelerine köpeklik etmek gerektiğini, buna mecbur olduklarını, kafalarına bassalarda asla seslerini çıkarmamalarını, bunun Allah için yapılması gerektiğini “ söylemesi üzerine aşka gelip bağırarak çoşanların, ağlaşanların olduğu hep aynı bilindik sahneleri izledikten sonra, dedim ki “ neden?”

Neden bir insan, bir insana köpeklik eder?

Üstelik eli kolu ayağı sapasağlam bir insana?

Neden buna gerek duyar?

Ve asıl soru; Bir insan neden kendisine köpeklik yapılmasını ister?

Vakti zamanında Kristof Kolomb, gemilerinin tamiratı için yol üstündeki Jamaika’ya uğrar.

Orada ki yerlilerde Kolomb’un gemi tayfasına yardımcı olmak için ellerinden geleni yaparak, tayfaya yiyecek içecek vermeye başlarlar.

Fakat gel zaman, git zaman tamirat bir türlü bitmez.

Hatta hızını alamayan tayfa, yerlilerin yiyeceklerini bile yağmalamaya başlar.

Haliyle bu duruma öfkelenen yerliler, bir süre sonra tayfaya yardımı ve yiyeceği keser.

Eli kolu bağlanarak çaresiz durumda kalan Kolomb o dönemde gemilerde bulunan yıldız pozisyonlarını içeren takvimi karıştırırken, ertesi gün Ay tutulması olduğunu öğrenir.

Durur mu Kolomb? Aklına gelen fikirle hemen yerlilerin şefinin yanına giderek şefe, Tanrı ile haberleştiğini ve Tanrı’nın kesilen yardımlara çok kızdığını, bu kızgınlığını da Ay’ı kan kırmızıya çevirerek göstereceğini söyleyerek şefin yanından uzaklaşır.

Ertesi gün akşam Ay tutulması başlar ve Ay’ın rengi tutulmadan dolayı kızıla döner. Bu anları izleyen Kolomb’un oğlu günlüğüne şunları yazar.

“İnleme ve feryatlarla birlikte, her yerden gemilere doğru geldiler, yiyecek ve içececekler getirdiler. Tanrı’ya onları affetmesi için amirale yalvardılar.”

Kolomb kum saatine bakar. 48 dakika süren tutulma bitmek üzere olduğundan hemen devreye girerek bu defa yerlilere, Tanrı’nın onları affettiğini ve Ay’ın birazdan normal rengine döneceğini söyler.

Tutulma biter, sakinlik kaplar her yeri.

Tanrı tarafından affedildiklerini öğrenen yerliler, büyük bir huzura kavuşarak yardımlarını şevk içinde yapmaya devam ederler.

Kısacası, yerliler de mutludur, bilimi ve evrendeki işleyişi bilen Kolomb’da...

İşini bitirerek oradan ayrılan Kolomb şunları yazar seyir defterine.

“ Cehalet her zaman köleliği getirir.”

Haziran 1503