Birçok insanın kendine inancı yoktur. Güvenleri kolayca sarsılır ve rüzgarda savrulurlar ve şüphelerle boğuşurlar. Sıkı bir öz güven ve derin bir inancı olmayan birinin nasıl etkili bir lider olabileceğini hayal edemiyorum. İnsanların kendine ne kadar inancı olursa olsun çeşitli nedenlerden dolayı öz güvenleri sarsılır. Bocaladığında ya da en azından kendine karşı dürüst olmadığında beni kendime getirmek için bazen başka biri gerekiyor. Kendi yeteneklerine güvenmek önemli bir şeydir; başkalarına güven aşılamak ise tamamen farklı bir mücadele gerektirir.  Çünkü her teknik adam, yönetici ve oyuncu yerini korumak için rekabet eder.

Rizespor Başkana Tahir Kıran genel kurulda yaptığı konuşmada çok önemli mesajlar verdi. “Ben bir armatörüm, denizciyim. Bizim ne zorluklarla boğuştuğumuzda. Ne tür sorunlara göğüs gerdiğimizle ve karşılaştığımız fırtınalarla kimse ilgilenmez. Sorun açıktır. Gemi limana yanaştı mı yanaşmadı mı? Biz kimseyi mazeretlerle boğamayız, Bizim tek görevimiz vardır o da gemiyi sağlam ve sağlıklı bir şekilde limana getirmektir. Bende denizcilikteki bu düsturumuzu Rizespor’a taşımaya çalışacağım. Bahane üretmeden sorunun parçası değil çözümün anahtarı olacağız. Rizespor efsanesi yarınlara taşıyabilmek büyük başarılara imza atabilmek ve amaçlarımızı gerçekleştirmek için birlikte omuz omuza yürüyebilmek demektir.”

Başkan Tahir Kıran, Rizespor için kolları sıvadığı ilk günden itibaren parçaları birleştiriyor. Başkalarını işe katıyor, standartları belirleyerek insanları değerlendiriyor. Kıran Armatör, denizleri iyi bilir. Zaten Kaptanların ustalığı da derin sularda belli olur. Rizespor’da bir sistem oluşturmaya çalışıyor. Kıran, profesyonel bir denizci ve yönetici. Kriz yaratmaz, kriz çözer. Koordineli çalışır. Hem teknik kadro hem de futbolcu bazında olabilecek krizleri önceden görüp önlemini ona göre alır. Herkesin fikrini düşüncesini dinler ama kararını kendi verip doğru olduğuna inandığını yapar. Çözüm üretir. Hiç kimseye de eyvallahı olmaz. Lider Tahir Kıran’ın işi kolay değil. Çok zor. Çünkü başta yeni bir takım olmak üzere hemen hemen her şeyi sil baştan yapmaya çalışıyor. Bu süreçte elbette sorunlar sıkıntılar olacak çünkü yeni bir takım ve yeni bir sistemle yönetim anlayışı oluşturmaya çalışıyor. Bunu da zamana yayarak yeşil-mavili kulübü yıllarca eşi görüşmemiş bir başarıyla yönetmek istiyor. Bu süreçte de Rizespor taraftarının ve camiasının çok sabırlı olup destek vermesi lazım.

Futbolda yetkiyi veren kulübün başkanıdır. Yetki ve kontrolün kullanımı onu sana verenlerin güvenini kazanmana bağlıdır. Yönetmesi gereken insanlar, işine hakim olmadığını hissediyorsa bir teknik direktörün şansı yoktu. Tahir Kıran,  Bülent Uygun ile uzun vadeli sözleşme yaptı.  Kıran, Uygun’a güveniyor. Bu güven paha biçilmeyen bir esastır Uygun’da bu güvene layık olmalıdır.

Geçmiş sezonlara baktığımızda Rizespor’da bilgi ve değer üretilemedi.  Egolarını üstün görenler kullanma kılavuzu almadan yapay zekayla itibar suikastı gibi transferler yaptı. Sportif Direktör Fahri Tatan Rizeli ve uzun yıllar Rizespor’da futbol oynadı. İçeriden gelen biri olarak geçmişi de iyi biliyor. Kıran’ın en çok güvendiği isimlerden biri olarak görev ve sorumluluğu çok fazla. Hevesli, istekli ve arzulu olarak tüm enerjisiyle çalışıyor. Yeni bir görevde yürüyecek çizgisine iyi bir şekilde devam etmeli. Fahriye bir tavsiye. Ne zaman yeni bir göreve başlasan, çok geçmeden sorunlarla karşılaşır ve bir değil birçok konuyla ilgili çatışmaya girersin. Dışarıdan işleri karıştırmak isteyen çok olur. Bununla kazanılacak bir şey yoktur. Bela seni çabuk bulur. Fahri üstlendiği sorumluluğunun bilincinde olarak Rizespor’a katkı sağlayıp kendini geliştirecektir.

Yönetmek bir sanattır. İyi yönetirsen sanatının hakkını verip başarılı olursun. Son olarak şunu söylemek istiyorum ama bunu söylemeye çekiniyorum çünkü duyarsızlık olarak yanlış anlaşılacak fakat herkes gözden çıkarılabilir. Birisi bir zamanlar “Mezarlıklar vazgeçilmez insanlarla doludur” demiş. Bu üzerinde durmaya değer bir cümle.