DOKAP Başkanı Hakan Gültekin ile birlikte tesiste incelemelerde bulunan Başkan Genç, yapımı büyük ölçüde tamamlanan tesisin Karadeniz Bölgesi’nde bir ilk olma niteliği taşıdığını ifade etti. Bölgenin iklim şartlarının kara salyangozu yetiştirmeye çok uygun olduğunu dile getiren Genç, tesis sayesinde Trabzon’da tarımsal ürün yelpazesinin genişleyeceğini açıkladı.  

YILDA 5 MİLYON ADET SALYANGOZ ÜRETİLECEK

Proje kapsamında bölgede doğadan toplama yoluyla salyangoz ticareti yapan kadın çiftçilerin üretim tesisi kurmasının teşvik edileceğini aktaran Başkan Genç, “Tesisimiz tamamen faaliyete geçtiği zaman yılda 5 milyon yavru salyangoz, krem yapımında kullanılmak üzere 100 kg salyangoz salgısı ve ihracat amacıyla yılda 20 bin kg salyangoz üretimi yapılacak. Bu da ciddi bir gelir kaynağı demek. Tesiste kuluçkahane ve üretim alanları var. Projenin devamında bölgede doğadan toplama yoluyla salyangoz ticareti yapan özellikle kadın çiftçilerin üretim tesisi kurması teşvik edilecek.” dedi.

YILDA 3 MİLYON TL GELİR SAĞLANACAK

Tesisin 15 kişiye istihdam sağlayacağını ifade eden Başkan Genç, tesisten yılda yaklaşık 3 milyon TL gelir hedeflediklerini dile getirdi. Tesisin 400 m² kapalı alan (kuluçkahane) olmak üzere toplamda 2000 m²  alandan oluştuğunu belirten Başkan Genç, “İlimizde daha çok doğadan toplama yöntemiyle kara salyangozculuğu yapılıyordu. Dolayısıyla kara salyangozu temininin yetiştiricilik yapılarak elde edilmesi sayesinde ilimizin tarımsal ürün yelpazesine yeni bir ürün kazandıracağız. Böylece kara salyangozculuğunu bölgemizin önemli bir potansiyeli haline getirmeyi hedefliyoruz.” ifadelerine yer verdi.

DOKAP’ın Ortahisar Belediyesi’nin çok önemli bir proje paydaşı olduğuna vurgu yapan Genç, desteklerinden dolayı DOKAP Başkanı Hakan Gültekin’e teşekkür etti.

Tesisin yapımı için Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından 1.120.000,00 TL ödenek tahsis edildi. 1.977.000,00 TL sözleşme bedeliyle ihale edilen tesis için şu ana kadar 2.018.359,23 TL harcama yapıldı.