Bu yıl yerli ve yabancı turistler yeterince gelemeyecek olsada turizm hareketliliği ve yatırımları sürüyor.

Trabzon’un Arsin ilçesi’nin turizm master planı ve tarihi dokusunun ortaya çıkarılması için başlatılan çalışmalarda  önemli bir eşik daha aşılmış oldu. Önceki Başkan Dr. Erdem Şen döneminde başlatılan çalışmalar, yeni başkan Sait Gürsoy tarafından devam ettiriliyor. 

KTÜ’den Doç.Dr. Coşkun Erüz ve arkadaşlarının yapmış olduğu araştırmalarla ‘Nerede bizim tarihimiz’ dedirten özellikleri ortaya çıkarıyor ve yeni destinasyon alanları oluşturulmaya çalışılıyor.

Arsin Belediye Başkanı Sait Gürsoy ve meclis üyeleri, Trabzon valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin 1. ve 2 Başkan vekilleri Atilla Ataman ile Mehmet Karaoğlu, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Erhan Demir, Trabzon il emniyet müdürü Metin Alper, Arsin Kaymakamı Ömer Ahmet Özdemir, Karayolları Bölge Müdürü Mehmet Aşık, Orman Bölge Müdürü Emin Yılmaz, DSİ Bölge Müdür vekili Emre Akçalı, DOKA Başkanı Onur Adıyaman, Tarımda Kırsal Kalkınmayı Destekleme Koordinatörü Şansal Aydoğdu, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kozoğlu, AK Parti ilçe başkanı Tolga Şengül’le birlikte ilk olarak Karaca At çiftliğinde sabah kahvaltısı ve sunum vardı.

Sabah kahvaltısını tesisin yeni işletmecisi Oktay Acar verdi. Acar’ın Vali Ustaoğlu’nu 2 atlı ile karşılaması ve güzel bir jestti. Vali turizm destinasyonu gezisinde herkesten daha duyarlı ve istekli davrandı. Doç. Dr. Coşkun Erüz muteşem sunumlar gerçekleştirdi. Artık turizm mastır planı uygulamaya konulmuştur.

Karaca-Güneyce macera ormanları(Muşmul suyu) belli bir süre önce Orman Bakanlığı tarafından Arsin Belediyesine devredilmiş. Birlikte buraya çıkıldı. Ve orada Trabzon valisine proje ile ilgli bilgi verildi. Macera ormanlarının içindeki destinasyonu DOKA yapacak ve bunun için ihaleye çıkacak.

Bundan sonra Arsin Elmaalan’a inildi. İlçenin köylerindeki 80 yaşındaki her Arsinlinin okuduğu okuldur Elmaalan(Holefter ilkokulu). Son dönemde güzel işler oluyor. Birincisi okulun müzeye dönüştürülmesi söz konusu ki, devin sözleşmesini Sait Gürsoy Başkan imzaladı. Haydar Durmuş  resim müzesi olması muhtemel. Ayrıca organik pazar zenginleştirilecek. Arsin Belediye Başkanı Gürsoy kadınlar için bir kooperatifi kuracağını da ifade etti.

Okuldaki inceleme sırasında Arsin Orman İşletme şefi Ersu Kalfa ile o küçük bahçede sanki 60-90 metre gibi saatlerce oynadığımız topu konuştuk ve biraz da nostalji yapmaya çalıştık.
Arsin Belediye Başkanı Sait Gürsoy Trabzon valisi ve ekibini bu kez yanbolu vadisine götürdü. Gazi köprüsu ve yaşam alanları, yıkılan tarihi köprünün yapılması ve o bölgenin denizle buluşturulması, önde kumsallar, üstte seyir teraslarının olması projesi var. Ancak zor bir proje.

Buradan Yeniköy tarihi köprüsüne çıktık. Karayolları tarafından restore ettirilen köprülerden en görkemlisi. Son dönemde Yeni evlenenlerin mekanı. Yeni trend resimlerin burada çektirilmesi.
İşte bu köprünün önüne Arsin Belediyesi bir karavanpark inşa ettirmek istiyor. Ancak küçükte olsa bir istimlak gerekli.

5.Durağımız Atayurt oldu. Atayurt’ta merkez camiye çıktık. Trabzon valisi İsmail Ustaoğlu ve bürokartlar namazlarını burada kıldılar. Gördüğüm en etkili camilerden. İç işlemeleri ve dış görüntüsü Bosna camilerini andırıyor.

Vali, Özellikle camiyi gölgeleyen kurs binası  ve imam evinin yöresel mimariye göre yeniden dizayn edilmesi talimatını verdi. Vali Ustaoğlu takip edeceğini de söyledi.
Trabzon’da turizm destinasyonu denince akla neresi gelir? İlk Uzungöl sonra Sumela sonra Ayasofya. Ve Santa. Santanın  yolu bitmeli, tur otobüslerinin geçeceği şekilde derelerin içindeki kayalar kırılıyor ve yol yapılıyor. Yolun bazı bölümleri mükemmel olduğunu söylemeliyim.

Taşköprü’den Santa’ya kadar Gümüşhane valiliği yine Atayurt’tan Santa’ya kadar da Trabzon Valiliği ve Arsin Belediyesi beton yaptı. Az bir bölüm sıkıntılı. Santa’nın içi de Arnavut kaldırımı olacak.

Taşköprü’ye çıkarken Arsin Belediye Başkanı Sait Güsoy ile konuştuk. Ciddi bir sorundan söz etti. O da Taşköprü yaylasında hayvancılık yapanların sayısı çok Ancak hayvancılık yapanlar gübrelerini bazen dere yatağına döküyorlar. O gübreler geliyor ve Santa-Arsin suyuna karışabiliyor. Onun için sürekli zabıtalar uyarılarını yapıyor ama çözüm bulunmuş değil!
Karaca’dan Taşköprüye muhteşem bir gündü. İşhan muhtarı Gökhan Bilgin ekibe kavurmayı yedirdi ve sonra da muhtarlarla birlikte Sait Başkanı sıkıştırdı.  Arsin belediye başkanı Sait Gürsoy Bakan, Milletvekilleri ve Trabzon valisine teşekkür ediyor.

Başkan gelecek hafta da Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ile birlikte bölgeye çıkacak. Çünkü Doç. Dr. Coşkun Erüz ve arkadaşlarının çalıştığı projeleri hayata geçirmek Büyükşehirin desteği olmadan imkansızdır.