ÇOCUKLARINIZI KİMSE İLE KARŞILAŞTIRMAYIN

Çocuk yetiştirmek, hem ebeveyn, hem de öğretmen olarak zor.

Bu zorluğu yenmek adına birçok sözümona yol bulmuşuz.

Bulduğumuz yollardan biri de, çocuğumuzu başka biri ile karşılaştırmak!

Kendi çocuklarımızdan biri ile karşılaştırma yaptığımız gibi, başkalarının çocukları ile de karşılaştırma yapmayı, çocuğumuzun “iyi(!)” olması için yaparız.

Ama karşılaştırmayı yaparken de hep tek taraflı yaparız.

Mesela filanca bir günde şu kadar test çözüyor, sen ise şu kadar(az). Ama o çok test çözen çocuğa babası ne imkânlar sunduğunu hiç dikkate almayız.

Bu yöntem eskiden geçiyordu. Ama şimdi geçmiyor, yani tutmuyor.

Şimdiki çocuklar bunun farkında ve siz bir değişkenle karşılaştırma yaparken, hemen diğer değişkenleri önünüze koyuyorlar. O zaman da mahcup oluyoruz tabii…

Biz öğretmenler de bu karşılaştırmayı çok yaparız. Ama tek taraflı.

Mesela Ali ile Ayşe’yi karşılaştırırken, sadece Ayşe’nin ne kadar düzenli olduğunu Ali’ye hatırlatırız. Oysa Ayşe’nin düzenli bir aile ortamı olduğunu göz ardı ederiz. Ali’nin ailesinde düzenlilik yok ki, o da Ayşe gibi düzenli olsun… O zaman eşit şartlarda olmayan iki kişiyi kıyaslamış oluruz ki, bu haksızlıktır. Kaldı ki Ali ile Ayşe’nin yetenekleri de farklıdır.

Armut ile elmayı kıyaslamak ne kadar yanlış ise, çocukları birbiriyle kıyaslamak da o kadar yanlıştır.

Çünkü bütün çocuklar özeldir, kendisine hastır.

Çocukları başkası ile kıyaslayarak onların daha iyi olmalarına katkı yapacağımızı düşünüyorsak, bu günden tezi yok, bu düşünceden hemen vazgeçmek zorundayız.

Aksi halde çocuk da bizi başkasının ebeveyni ile karşılaştıracak ki, bunun sonu gelmez!

Çocuk yetiştirmenin zor olduğunu bilen ebeveynler, çocuklarını kıyaslayarak, çocuk yetiştirmeyi daha da zor hale getirdiklerinin farkına varmak zorundadırlar.

Öğretmenler de öğrencilerini, sadece kendileri ile(öğrencinin kendisi) kıyaslayabilirler, başka öğrencilerle asla!

Kendisini başkası ile kıyaslamaya başlayan bir öğrencinin, bulunduğu düzeyden daha aşağı bir duruma gelme ihtimalinin her zaman yüksek olduğu unutulmamalıdır.