2023 seçimleri kapıda. Hattâ zile bastı bile. Çok ama çok az kaldı. Ufuk çizgisi gözüktü...

Peki Trabzon tablosu nasıl olacak? Senaryolar neler?

En büyük değişikliğin AK Parti tarafında olacağı NET. Zira Salih Cora hariç 2 erkek vekil 3 dönemi tamamlıyor.

Yeni listede kim olacak? Bir ağabey olacak. Bu ağabey kim? Türkiye’nin önemli liderlerinden birisi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Trabzon’a döner mi? Sanmıyorum. Ankara’da Berat Albayrak ismini duyduk. Yeniden meclise dönecek ama Bakanlık falan almayacak.

Kamu Başdenetçisi Av. Şeref Malkoç’un hem vekillik hem Belediye için konuşulduğunu söyleyelim. Bir de Ulaştırma Alt Yapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Var. Son döemde sempatik ve çalışkan duruyor. Cahit Turhan’ın da beklediğini buraya not edelim.

Bana göre Ahmet Metin Genç ve Ergin Aydın gibi toplumun her kesimi tarafından kabul ve saygı gören, her kesime hitap eden birisinin listede olma zorunluluğu elzem. Hatta abi yoksa işte size Abi ve kardeş: Ahmet Metin Genç. Anketlerde yüzde 57. Varmı başka?

Ak Parti Türkiye genelinde oy kaybı yaşıyor ve her ilden bu konseptte ve bolca oy getirebilecek, halk tarafından sevilen isimlerin listede olması şart. Şayet Ak Parti cenahından bu yönde bir iyileştirme gelmezse; 2023 seçimlerinde oy düşüşü kaçınılmaz son.

Trabzon için Ahmet Metin Genç ismi çok özel. Tam bir Joker. Belediyeyi de kazandırır, vekil listesinde de çok oy arttırır.

Dolayısıyla Ahmet Metin Genç vekil listesinde olursa şayet; Zorluoğlu ile 1 dönem daha devam edilir.

Lâkin Zorluoğlu vekil listesinde değerlendirilirse; Ahmet Metin Genç büyükşehire çıkar.

Ahmet Metin Genç ismi yerine bu sefer vekil listesinde oy potansiyeli çok olan 1 diğer alternatif  Ergin Aydın görev alabilir. Bu 3 isim için bu çoklu kombinasyonları sabaha kadar çoğaltırız da çoğaltırız...

Lâkin Ahmet Metin Genç vekil listesinde olursa; Ergin Aydın için Büyükşehir yolu açılabilir. Metin Genç büyükşehir adayı olursa; bu sefer de Ergin Aydın vekil listesine girer. Çünkü bu 2 isim farklı kulvarlarda değerlendirilirse şayet; ancak o zaman oy oranında ciddi bir artış söz konusu olur...

Kadın vekiller için de soluksuz bir yarış olacağı besbelli.

Zira 2023'de Bahar Ayvazoğlu'nun arkasına aldığı rüzgârlardan bazıları bu sefer devreye girmeyebilir. Bu da Ayvazoğlu'nun işinin garanti olmadığını ortaya koyuyor.

Peki kimler olur?

Saime Tekke ismine lütfen ama lütfen dikkat! 2018'de 3-4 kere dinleme fırsatı bulduğumuz bir asil hanımefendi gerçekten. Kapasitesi, donanımı, bilgi birikimi ve avukat tandanslı olması vesilesiyle diksiyonu düzgün. Muhakkak listede olmalı!

Kadın kolları başkanlığı yapan her kadın vekil oldu. Geçiş başkanları hariç. Bir de Havva Gümüş hariç??

O yüzden 2023 Havva Gümüş'ün yılı da olabilir. Ama Ankara'dan işaret gelmeden aday olur mu bilemeyiz! Ama bu şartlar altında ve vekil listesi yenilenecekse bu fırsatı kaçırmamalı! Kesinlikle aday olmalı. Zira şansı var...

Ayşe Sula Köseoğlu bekledi ama önemli bir yere geldi. Trabzon veya Türkiye’nin her hangi bir yerinden Meclise dönmek için zorlayacaktır. Mimar Hatice Öztürk AK Partide her anı ve ekinliği takip ediyor.

Canan Bülbül. Kadın Kollarından beri aktif ve etkin. Eğer Ankara, geçen dönem Bahar hanımda olduğu gibi  Trabzon’dan kadın kontenjanı için bir isim isterse Başkan Mumcu  kendi yöneticisini, Canan hanımı önerebilir. Canan hanıma da vekillik çok yakışır. AK Partide kadınlar arenasında da büyük mücadele olacak. Kuşkusuz Ayvazoğlu da ikinci dönemi isteyecektir.

 

Trabzon için 1 diğer önemli gerçeklik ise Hüseyin Örs realitesi. Örs sempatik, güleryüzlü, olduğu gibi mütebessim ve halkla barışık. Bir bakmışsınız çay ocağında, bir bakmışsınız cemiyet hayatında. Egosu şişik olmadığı için mekân ve zaman sınırlaması yok. Kendisini severiz. O da bizi sever. Hocamız oldu. Babam da O'nun hocası.. Ama bunları onun için yazmıyorum. Gerçek olan bunlar. Fakat İYİ parti içinde de birçok denge var ve Örs o dengeleri tutma çabasında.  Aksine Trabzon’dan heveslenenler var.

İyi Parti'nin Türkiye genelinde arkasına aldığı rüzgâr; Trabzon'dan da açıkça hissediliyor. Bunun bir diğer dinamiği ise mevcut Ak Parti vekillerine olan tepki.  Yani bu sadece Örs'ün başarısı değil. NET...

Dolayısıyla İyi Parti Trabzon'da 2'yi zorlayabilir mi? Türkkan olayı İyi partide çıkışı durdurdu.

CHP'nin 2 alması çok zor. 1 ile devam. Ama bu Ahmet Kaya mı olur yoksa Güzide Hanım mı olur bilemiyorum. İkisini de severiz. Prof. Dr. Burhan Çuhadaroğlu'nun kulvarı belediye. Bu belli...

MHP açısından ise şöyle 1 gelişme var. İl başkanı Bekir Sıtkı Tarım zaten vekil adayı olmadığını defalarca deklare etti. Ama bana göre adaydır! İl eski başkanı Muhammet Öztürk ismini artık millet mecliste görmek istiyor.

TRABZON SONUÇ: 3-2-1 de olabilir, 2-2-1-1 de...

AK Parti dört ile devam edebilir mi? Zor ancak. Bu tamamen partilerin seçeceği isimlere bağlı...

Yukarıda saydıklarımız hususunda yapılacak her adım; her partiyi 1 adım öne taşıyacaktır. Aksi düşünülemez bile...

Zaten az kaldı...

Pozisyon aldık, startın verilmesini bekliyoruz...

Lâkin 2023'ün % 100 fotofinişle tayin edilecek bir seçim olacağı gayet NET...

Selâm ve muhabbetle sevgiler & saygılar