Fındık Üreticileri Zor Durumda
Fındık üreticileri, kahverengi kokarcanın hızla yayılmasından dolayı büyük zarar yaşadıklarını belirtiyor. Prof. Dr. Celal Tuncer, bu zararlı ile etkin mücadelenin zorunlu olduğunu vurguladı ve "Fındık bahçelerinde yüzde 30-40 oranında kayıplar görüldü. Mücadele şart. Aksi takdirde popülasyonun artmasıyla gelecek yıllarda daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalabiliriz," dedi.

Milli Lazer Silahı Büyük İlgi Topladı! TEKNOFEST'te Gözler Onun Üzerinde Milli Lazer Silahı Büyük İlgi Topladı! TEKNOFEST'te Gözler Onun Üzerinde

Kahverengi Kokarca Tehlikesi
Prof. Tuncer, kahverengi kokarcanın dünya genelinde en tehlikeli istilacı türlerden biri olarak kabul edildiğini ve Türkiye'de özellikle Karadeniz Bölgesi'nde fındık gibi önemli tarımsal ürünlere ciddi zarar verdiğini söyledi. Bu zararlının 300’den fazla bitkiye zarar verdiğini belirten Tuncer, "Ülkemizde 7 yıl önce görülmeye başlanan bu zararlı, son 2 yılda hızla yaygınlaştı," dedi.

Biyolojik Mücadele Devrede: Samurai Arıcığı
Uzun vadeli mücadele kapsamında, Türkiye’de 2 yıl önce başlatılan samuray arıcığı projesi ile zararlının kontrol altına alınması hedefleniyor. Ancak bu biyolojik mücadelenin etkili sonuç vermesinin 10 yıl sürebileceği ifade ediliyor. Prof. Tuncer, programın başarılı ilerlediğini, ancak daha titiz bir uygulama gerektiğini vurguladı.

Muhabir: AYŞE SANCAK