CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 2010 yılından beri partisinin genel başkanlık görevini yürütüyor.

İlk sözü Recep Bey çıkışı oldu Bay Kemal karşılığını buldu.

Genel Başkanlık koltuğuna oturduktan sonra 2 referandum, 3 genel seçim, 2 yerel seçim ve 1 Cumhurbaşkanlığı seçimini kaybetti.

Yani genel başkan olduktan sonra hiçbir seçimi kazanamadı.

8 seçim kaybetti.

Yani gerek tek başına ve gerekse Cumhur ittifakı ile Türkiye’yi yönetme görevini elde edemedi.

Türkiye’de çok partili rejime geçildiği 1946 yılından beri CHP hiç bir defa tek başına iktidara gelemedi.

Ancak koalisyon ve azınlık hükümetlerinde görev aldı.

Başkanlık sistemine geçilmesinden sonra bir tarafta AK Parti- MHP’nin oluşturduğu Cumhur ittifakı diğer tarafta CHP-İYİ Parti-HDP-SP’nin oluşturduğu Millet İttifakının da son seçimde istenilen başarıyı gösteremedi.

Yine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a karşı seçimi kaybetti.

Şimdi hedefte 2023 seçimi var

Bütün gözler ve umutlar o seçime çevrildi.

Cumhur ittifakının adayı belli. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan.

Ancak Millet İttifakı’nın adayı belli değil.

CHP-İyi Parti- Deva- Gelecek- Saadet-Demokrat parti genel başkanlarının bir araya geldiği iki toplantıdan da istenilen sonuç çıkmadı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 2023 seçimlerinde Millet İttifakının Cumhurbaşkanı adayı olma isteği ve arzusuna karşı bir blok oluşurken, 6’li masanın diğer paydaşları Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş üzerinde diretiyor.

Haliyle belirsizlik sürüyor.

Millet İttifakı’nın büyük ortağı İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş ismi üzerine ısrarını sürdürmesi diğer ortaklardan Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun 3. İttifak çıkışı aradaki anlaşmazlığın net ifadesidir.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun son grup toplantısını 15 dakikada tamamlaması ile bir ilk yaşanırken, ani çıkışı Cumhurbaşkanlığına adaylığını açıkladığı anlamını taşır.  

Kılıçdaroğlu’nun yeni bir yolda yürümeye başlayacağını açıklaması, "Cesaret yoksa zafer yoktur. Ya bana katılın ya da yolumdan çekilin. Pes etmeyeceğim, durmayacağım, milletimin huzurunda söz veriyorum. İçimde bu halk için biriktirdiğim büyük bir kavga var. Ya bana katılın ya da yolumdan çekilin. " sözleri CHP liderinin cumhurbaşkanlığına adaylığını ilanı demektir.

Biz birbirimize emanetiz. Kol kola yürüyeceğiz. Bu memleket bize emanet. Birimiz açken hiçbirimiz tok değiliz, birimiz karanlıktayken hiçbirimiz aydınlıkta değiliz. Birimiz karanlıktayken hiçbirimiz aydınlıkta değiliz... Hadi eyvallah!..." ifadeleriyle konuşmasını kısa kesip salonu terk etmesi Cumhurbaşkanlığı yolunda tek başına yürüyebileceğinin ifadesidir.

Kılıçdaroğlu'nun bu çıkışı, parti kurmayları tarafından "Cumhurbaşkanlığı adaylığı dahil çıktığı yolu ilan etti" şeklinde yorumlanırken bu cesaretli çıkışı da takdir edildi.

Kılıçdaroğlu haklı ve şunu çok iyi biliyor.

Cumhurbaşkanlığına aday olmaması “korkak genel başkan istemiyoruz” tepkilerine maruz kalıp genel başkanlığı tartışılır duruma gelinecek.

8 seçimi kaybeden genel başkanın değişmesi gerektiği seslerin yükseleceğini de biliyor.

Aday olmazsa koltukta rahat bırakılmayacağını da biliyor

Aday olup kazanamazsa da koltuğunda rahat oturamayacağını biliyor.

Onun için finali adam gibi yapayım deyip Cumhurbaşkanlığına aday olacak

Çünkü 2023’ün onun son şansı olduğunu biliyor.