Trabzon Milletvekili Salih Cora TAKA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Turgut’un sorunlarını cevapladı.

AK Parti’nin Trabzon Milletvekili ve Meclis Bütçe Plan Komisyonu Üyesi Av. Salih Cora ile hem Trabzon hem de Türkiye gündemini konuştuk.

Trabzon’da 1.5 ay süreyle çok sayıda mahalle gezisi yapan, yatırımları takip eden, düğünlerde nikah şahitliklerinde bulunan ve insanların acıda tasada yanında olan Cora, TAKA Gazetesi’nin sorularını bütün samimiyeti ile cevapladı:

TRABZON’UN SOKAKLARINDA BÜYÜDÜ!

TAKA: Sayın vekilim uzun yıllar siz siyasetçi biz gazeteciyiz. Biz seni tanıyoruz ama bir kez daha okurlara anlatmakta fayda var, Salih Cora kimdir?

SALİH CORA: 9 Temmuz 1981 tarihinde Trabzon'da doğdum. İlk, orta ve lise öğrenimini Trabzon'da tamamlamanın ardından 2002 yılında Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldum. 2004 ve 2010 yılları arasında Adalet ve Kalkınma Partisi(AK Parti) Trabzon il yönetim kurulu üyeliği, il seçim işleri başkanlığı ve il Seçim koordinasyon merkezi başkanlığı görevlerini sürdürdüm. 2011 ve 2014 yılları arasında AK Parti il disiplin kurulu üyeliği, büyük kongre delegeliği yaptım. 2011 Türkiye genel seçimlerinde AK Parti Trabzon milletvekili adayı oldum fakat meclise giremedik. Haziran 2015 Türkiye genel seçimlerinde AK Parti Trabzon milletvekili adayı gösterildi isem de seçilemedim, Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinde AK Parti Trabzon milletvekili olarak meclise girdim.

Trabzon Sosyal Yardımlaşma Derneği Üyeliği, Trabzonsporlu Hukukçular Derneği Kurucu Başkanlığı ve Tonyalılar Derneği Başkanlığı görevlerini sürdürürken İl İnsan Hakları Kurulu Üyeliği ve sivil toplum örgütlerinde yöneticilik görevlerini üstlendim. Evli ve üç çocuk babasıyım.

TAKA: Sevgili vekilim en son beyanatınızı okudum. Esnaflarla ilgili olarak çok önemli bir düzenleme. 850 bin esnafı vergi dışı bırakıyorsunuz.  Türkiye ve Trabzon özelikle esnaf kenti, bundan başlamak istiyorum ne söylemek istiyorsunuz?

YENİ ÇIKARDIĞIMIZ YASA İLE KÜÇÜK ESNAF RAHATLAYACAK

SALİH CORA: Sayın Turgut, şu anda dünyada bütün ülkeler pandemi nedeniyle ciddi bir ekonomik sıkıntıyla karşı karşıya. Bu sadece Türkiye’den değil küresel bir krizden kaynaklanıyor. Küresel salgın küresel bir krize neden oldu. Kriz toplumun bir çok kesimini olumsuz yönde etkilemiştir. Özelikle bu salgın nedeniyle arz talep dengesinin bozulması, üretim çarklarının tahrip olmadı, seyahat kısıtlamaları,  turizm gelirlerinin neredeyse yok olması, vergilerin ötelenmesi ekonomide makro dengeleri alt üst etti. Bölgesel krizler jeopolitik riskler petrol fiyatlarında yaşanan dalgalanmalar fiyatları doğrudan etkiledi. Tüm bunlara rağmen salgınla mücadelede titiz bir çalışma yürüttük. Kriz vurdu ama yıkılmadık. Salgın nedeniyle etkilenen tüm sektörlerin yanında yer aldık. Bu bir süreçtir. Hasar tespitlerimizi yaptık. Yaraları saracağız. Bu bağlamda öncelikle küçük esnafı korumak için önemli bir adım attık. Geçtiğimiz günlerde vergi usul kanununda bir değişiklik yaptık, oradan başlamak istedik vergi usul kanununda yaptığımız değişikle beraber yaklaşık 850 bin küçük esnafın yıllık 250 bin TL’ye kadar kazancını vergiden istisna tuttuk, bu ne demektir aylık 20 bin TL civarında vergi verenler artık vergi vermeyecek. Bunu ciddi bir şekilde esnafımıza destek olarak değerlendirdik. Buna benzer adımları her alanda atacağız.

TAKA: Kriz vurdu ama Türkiye’yi çökertemedi dediniz önlemlerle mi?

İSTİHDAMI ARTIRACAĞIZ HEM ESNAFIMIZ HEM ÇİFTÇİMİZ KORUMAYA ALDIK

SALİH CORA: Şöyle ifade etmek lazım. Türkiye’de şu an da ekonomide yaşanan sorunlar çok farklı bir şekilde cereyan etti. Önceden ekonomik krizler genelde sanayi kesiminden patlak veriyordu. Sanayi sektöründe hammadde ihtiyacının karşılanamaması, nakide erişimde güçlük yaşanması, ithalat ve ihracatta yaşanan sorunlar sanayiyi çökertiyordu. Üretim duruyordu, işsizlik çoğalıyordu. Fabrikalar batıyordu ve krizler ortaya çıkıyordu. Şu anda salgına rağmen gördük ki Türkiye salgında aldığı pozisyon gereği sanayimizde herhangi bir problem yok. Organize sanayi bölgelerimizde harıl harıl çalışıyor ve ciddi derecede üretim yapılıyor. Bu üretim istihdama da yansıyor. İstihdam ve üretim birleşince ihracat rekor kıran seviyeye geliyor. Önceki ekonomik krizlere sıkıntılardan tamamen ters olan bir husus. Şimdi bugün daha ziyade hizmet sektörlerinde ve küçük esnafımızda problem var. Bunu tespit ettik Bununla mücadelenin ilk ayağı olarak vergi usul yasasında bir değişiklik yaparak hemen küçük esnafın kucaklayacak bir adım attık. Bunun yanı sıra çiftçilerimiz ile alakalı önemli bir düzenleme yaptık. Çiftçilerimizin gelir desteklerinden alan bazlı desteklerden yapılan kesintileri ortadan kaldırdık. Genel kurulda da yaptığımız bir düzenlemeyle beraber geçmişe yönelik 5 yıl içerisinde yapılan kesintileri de çiftçimize geri ödeyince bu da yaklaşık olarak 5.5 milyarlık bir geriye doğru yönelik çiftçimize yapacağımız ödeme olacak. Bu yasadan fındık ve çay üreticimizde istifade edecek. Yine vergiye uyumu teşvik eden, mükelleflerin doğrudan elektronik ortamda bir çok işlemi yapabilmesi ve birçok imkandan yararlanabilmesi için de değişik maddelerle güzel bir kanun oldu, mükellef dostu bir yasa oldu hayırlı olsun.

TRABZON YATIRIMLARDAN ASLAN PAYINI ALDI

TAKA: Trabzon’a 19 yıllık AK Parti iktidarında çok önemli yatırımlar yaptınız. Belki 36-38 milyar TL. Belki fazlası. Şu anda da Büyükşehir belediyesinin, Ortahisar Belediyesinin hem de merkezi yönetim ile diğer belediyelerin hizmetleri devam ediyor. Bir buçuk aydır sahadaydınız sahada güzel bir çalışma yaptınız, bir Trabzon özeti istiyorum. Yani gördüklerinizle ilgili. Bu kadar hizmetin karşılığında kaç seçimdir Trabzonlular destek veriyor. Bu devam ediyor mu?

HEP SAHADAYIZ. SADECE BU YAZ 170 KIRSAL MAHALLEYİ ZİYARET ETTİM

SALİH CORA: Milletimizin teveccühü ile altı yıldır milletvekiliyim. Hemen hemen her yaz yoğun programlarla köyde şehirde kahvede düğünde cenazede milletimizle bir ve beraber oluyoruz. Tabi son bir buçuk yıldır pandemi nedeniyle bu ziyaretlerimiz kısıtlı oldu. Bu kısıtlamalara rağmen zaman zaman şehirle temaslılığımı sürdürdüm, her fırsatta Trabzon’a gelip milletimizle beraber olduk. Şunu gördüm ki son ziyaretimizde hakikaten biz milletimizi özledik, milletimizde bizi özlemiş. Böyle bir nevi hasret giderdik. Oradan aldığımız enerjiyle motivasyonla daha çok çalışma yaptık ve yaklaşık 70’in üzerinde köy ve mahalle ziyaretleri yaptım. Yüzün üzerinde düğüne bir o kadar da taziyeye katıldım. Şunu gördük ki Elhamdülillah milletimizin üstün bir teveccühü ve karşılaştığımızda Hüsnü kabullerini müşahede etmekteyim. Milletimizin cumhurbaşkanımıza itimat ediyor. Bizlerden de daha çok çalışmamızı bekliyor.

AK Parti döneminde Trabzon tarihi yatırımlar almıştır.  Hayal dahi edilemeyen projeler hayata geçmiştir. AK Parti, tüm Trabzon’un bütün köylerine hatta en ücra mecralarına kadar hizmetlerini ulaştırmıştır. Bundan dolayı büyük bir memnuniyetini ifade etmektedirler. Tabi bu aynı zamanda refah düzeyini de yükseltmiştir. Artık köylerimizde beton yola kavuşan köylerimiz betonun üstüne asfaltı istemektedir. Genelde gözlemlediğimiz talepler yerel yönetimlerinize yöneliktir. Yol talebidir su talebidir. Bir o kadar da elektrik ve telekomikasyon hatlarının yenilenmesi talebidir. Biz bu taleplerin her birini yakından takip ediyoruz. Çözümü için çaba sarf ediyoruz. Yine ülke gündemine ilişkin gelişmelerin yakından takip edildiğini fark ettim .Bu manada ortaya konan görüş öneri ve eleştirilerden de istifade ediyoruz.

HER İLÇENİN RÖNTGENİNİ ÇEKTİK, SORUNLARDAN KAÇMIYORUZ ÇÖZÜM BULUYORUZ

TAKA: Sayın Cora, kılcal damarlara kadar girdiniz o zaman?

SALİH CORA: Milletimizin bizimle olan bağı özetle gönül bağıdır. AK Parti’ye ve cumhurbaşkanımıza gönülden samimi hasbi bir bağlılık vardır. En sert eleştirenler bile dış politikada ki gelişmeleri anlattığımızda , ‘bu ülkeyi ondan daha iyi yönetecek biri yoktur’ diyor. Elbette ki 20 yıllık süreç içerisinde ortaya çıkan eksiklikler, aksaklıklar nedeniyle belli itirazlarda vardı çözülemeyen sorunlar da var. Zaten bu programların özelliği bu. Önemli sorunları not alıp bu sorunları tespit edip vatandaştan aldığımız bilgilerle beraber Türkiye Büyük Millet Meclisinde yasal düzenlemeleri yapmak ve hükümet olarak bu sorunların çözümü için mücadele etmektir. Yaz programlarımızın bu manada çok fazla faydası oldu. Yusuf Bey, milletle beraber olmayan siyasette bir arpa boyu yol alamaz. Kulağımız sürekli milletimizde olması gerekiyor. AK Parti gücünü milletten alıyor. Millete dokundukça milletin derdini çözmeye odaklandıkça, birçok sorun kendiliğinden çözülüyor. Her bir ilçemize devam eden yatırımları da bizzat takip ettim. Hemen, hemen her bir ilçemizde tarihi hizmetlere ve yatırımlara imza attık. Çok güzel işler yaptık. Hem Şehircilik yönünden hem alt yapı ve Devlet Su İşleri, Karayolları yönünden. Bütün alanlarda çok güzel hizmetleri ortaya koyduk. Şimdi ana hedefimiz Trabzon’un beklentileri daha büyük yatırımlarını hayata geçirmek.

TAKA: MEGA projelerden de söz edelim ki gündem kalmalılar sayın vekilim?

BÜYÜK PROJELERİ MİLLETVEKİLİ ARKADAŞLARIMIZLA TAKİP EDİYORUZ

SALİH CORA: Evet Mega Projelerimiz önemlidir. Seçimden önce Şehir hastanesi, ikinci devlet üniversitesi, Zigana yolu, Yatırım adası, Çevre yolu ve Demiryolu demiştik. Evet 2. devlet üniversitesini Trabzon Üniversitesini kurduk ama bunu geliştirmemiz ve genişletmemiz bekleniyor. Arsin Yatırım Adası için kanun çıkardınız bunu programı koydurdunuz, projesini hazırlıyorsunuz eyvallah ama bir an önce kazmayı vurun diye bekliyor. Sürmene Deniz üssünün kurulmasından dolayı memnuniyet var lakin tam manasıyla faaliyete geçmesi bekleniyor. Güney çevre yolu İçin çalışıyoruz. Kanuni bulvarı bitince Güney çevre yoluna başlayacağız. Zigana yolu bitmek üzere. Dünyanın en büyük tüneli burada yapılıyor. Yine baktığımızda Of ilçesi bizden Organize Sanayi Bölgesi bekliyor, Araklı bizden Organize Sanayi bölgesi bekliyor, Beşikdüzü yeni organize sanayinin 3. etabının yapılmasını, sahilde yapılan tadilatın Üzerine millet Bahçesi'nin yapılmasını bekliyor. Çarşıbaşı’nın hayali olan meslek yüksek okulunu yaptık. Millet bahçesi bekliyor. Trabzon merkezde ve Akçaabat’ta taptığımız millet bahçesi büyük takdir topluyor. Bunun gibi ilçelerimizde çok güzel hizmetler yaptık. Şu an Trabzon merkezinde Şehir Hastanesi inşaatına başladık, Trabzon’u sağlık merkezi haline getirecek bir hastanenin yatırımına başladık. Şu anda Trabzon açısından bu Mega projeleri takip ediyorum, bunların yatırım programına alınması için milletvekili arkadaşlarımızla birlikte bir mücadele içerisindeyiz. Trabzon’a güzel hizmetler alıyoruz. Kentsel dönüşümle Çevre ve Şehircilik Bakanlığının TOKİ aracılığı ile çok ciddi yatırımları var. Sayın bakanımız Süleyman Soylu beyin her bir ilçemizde bıraktığı eserler var. Yılların kronik sorunlarını Onunla beraber çözdük. Güzel hizmetler yaptık, yani enerji altyapısı olarak baktığımız zaman bütün şehirlerimizde hatırlarsanız enerji hatları havadan geçiyordu. Doğrusu onları yerin altına almamızdı. Şehirlere olan saygınızın göstergesidir. İlimizde doğalgaz geldi ama doğalgazı bütün ilçelerimize aktarmak istiyoruz sahildeki birçok ilçe istiyor.

BEN YAYLA UŞAĞIYIM !

TAKA: Aynı zamanda Tonya ve bir anlamda yayla çocuğusunuz, anne ve babanız her yıl uzun süre yaylada kalıyor. Yaylaların sorunları neden karmaşık?

SALİH CORA: Yaylaların sorununu kökten çözebilmek için hayvancılığı teşvik edecek bir yasa teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisine sunduk. Bu yasanın çakması halinde yayla yerleşkesi kavramı ortaya çıkarıyoruz. Yine yaylalarda büyükbaş hayvancılık yapılabilmesi için mera kanununda inşaat yasağı istisnalarına “ahır” yapılabilmesini ekliyoruz. Hayvancılık yapmak isteyene imkan oluşturacağız. Yapsat yapan, kaçak göçeklere geçit vermeyeceğiz. Yine hayvancılık yapan aileleri teşvik etmek için prim desteği sağlamak için İŞKUR ile geliştirdiğimiz bir proje vardır. Bir başka üzerinde durduğunuz husus ise geçmişte tapulu arazisi olup orman kadastrosu İle tapuları iptal edilen ve 2 b den yararlanamayan arazi sahiplerimizin hak ve hukukunu koruyacak bir yaklaşım öngörüyoruz. Biz yaylaları vatandaştan saklayarak gizleyerek yaylaları koruyamayız. Yasak-Kaçağı teşvik ediyor. Hayvancılık yap ama yaylaya dokunma. Böyle bir şey fiilen mümkün değildir. Bizde deniz kültürü yok yayla kültürü vardır. Yaylaları turizm için kullanıyoruz, HES yaparken yol yaparken kullanıyoruz. Enerji hattı getiriyoruz, internet var hatta OSB bile kurabiliyorsun ama hayvancılık İçin yaylaya yerleşmek isteyen dur diyorsun. İşte ben buna dur diyorum.

TAKA: Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin en çalışkan milletvekillerinden bir tanesi sizsiniz. Milliyetçi muhafazakar duruşunuz söz konusu. Son dönemde ne oluyor? Seçimle 2023'ün Haziran’ında olmasına rağmen bir taraftan fiyatlarla ilgili sıkıntılar var, diğer taraftan muhalefetin erken seçim çağrısı var, işte zaman zaman Amerika'nın çıkışları. Avrupa'nın çıkışları var. Biz belki bu fotoğrafı fluğ görüyoruz. Bu fotoğrafı netleştirebilir miyiz, yani işte dolara yönelik müdahaleler. Muhalefetin Erken seçim çağrısı, siyasi cinayet iddiası, nedir bunlar?

BÜYÜK BADİRELER ATLATTIK. AMA KİMSEDEN MEDET UMMADIK. NAMERDE MUHTAÇ OLMADIK. IMF KAPILARINDA ZELİL DURUMA DÜŞMEDİK.

SALİH CORA: Sayın Turgut şöyle ifade etmek isterim. Türkiye şu an uzun maratonlu bir sürece girmiştir. Seçim 2023'te olacak ama her gün televizyonlarda anketler tartışılıyor. Her gün Cumhurbaşkanımızın karşısında kimin aday çıkacağı tartışılıyor. Esasında süreç başladı. Muhalefetin agresif tavırlarını ile karşı karşıya kalabiliyoruz. Onlar da son kozlarını oynamakta. Çünkü 2023 muhalefetin son şansıdır. Eğer 2023'te başarısız olurlarsa kendileri topyekün tasfiye edileceklerini çok iyi biliyorlar. Tutunamayacaklarını bildikleri için son şans olarak tamamen saldırmakta ve bütün argümanları kullanmaktadırlar. Ciddi derecede bir algı çalışması, beraberinde hükümetimizin yapmış olduğu birçok çalışmayı karalama noktasında kendilerince bir marifet ortaya koymaktadırlar. Şimdi şunu ifade etmek isterim ki, şu anda bir sahada gördüğümüz az önce de ifade ettim, bir hayat pahalılığı var mıdır, vardır. Ama bu sadece Türkiye'de geçerli değildir. Dünyada bir hayat pahalılığı var ve bu bir konjonktürel bir süreçtir. Bir süreci yaşıyoruz. Hatırlarsanız ambargolar, kısıtlamalar, kur saldırıları ve bunun gibi birçok saldırıya maruz kalınmıştı. Ardından Dünya büyük bir krizin içindeyken Türkiye bu şartlar altında yine ayakları üzerinde durmuş bir yatırımdan geri durmamış, memurunun maaşını almak için İMF kapılarına gitmemiş, emeklinin maaşını ödemek için Depremzedelerin parasını bozmamış ayakları üzerinde durmuş. Üretime yönelmiş ve ihracat rekorları kıran bir Türkiye vardır. Aslında dünyaya örnek olacak şekilde bu süreci yönettik. Tabii ki Ülkemizde bütün ürünlerinin hamledesin mevcut değildir. Yani her şey yerli ve milli bir şekilli üretemiyor. Üretim zinciri içerisinde ara mamulleri ve hammaddesini dışarıdan tedarik ettiğimiz birçok ürün anında fiyatlara yansımaktadır. Emtia fiyatları dışarıda da yüksek. Üretim maliyetleri maliyet enflasyonuna neden oluyor. Özellikle kısa bir süre önce varil fiyatı 21 Dolar olan petrol şu anda 67 Dolar civarında. Petrolün varil fiyatı değişince her şey değişiyor. Petrol ve doğalgaz dışarıdan aldığımız bir üründür. Dolayısı ile dışarıdaki gelişmeler içeride de bütün sektörleri etkileyici bir boyutu olabiliyor. Ekonomideki gelişmeler muhalefetin istismar sahasının içerisindedir. İyi gelişmeleri hiç bir şekilde görmüyorlar. Nerede olumsuz bir gösterge var oraya yoğunlaşıyorlar. Büyüme rekorlarından ihracat rekorlarından bahsetmiyorlar. Türkiye şu anda küresel faktörlerden kaynaklı konjektürel geçici ve görece olumsuz bir ekonomik süreçten geçiyor. Ülkemiz kısa bir süre sonra yeni bir çıkış yakalayarak ekonomide daha istikrarlı bir noktaya taşınacaktır. Nadir rastlanan bir dönemin içerisinden geçiyoruz, bunu da inşallah kısa bir sürede oturacağız. Biz 2023'e kadar milletimizin beklentilerini tüm sektörlerimizin beklentilerini gerçekleştirmek için adımlar atacağız. Sahaya çok sorunsuz bir şekilde çıkacağımızı düşünüyorum.

MEMUR VE EMEKLİ KESİM MEMNUN EDİLECEK

TAKA: 3600 ek gösterge geliyor, farklı düzenlemeler de olacak mı?

SALİH CORA: Cumhurbaşkanımız açıklama yapmıştı. Öğretmene polise sağlık çalışanına 3600 ek gösterge verilecek. Bunun planlamasını yapıyoruz. Emeklilerimiz ile ilgilide önemli imkanlar getirdik. Yine yaşam standartlarını artıracak refah düzeylerini yükseltecek önemli adımlar atacağız.

TAKA:   Şunu sormak istiyorum sayın vekilim. Siz de gençlik kollarından geldiniz. Türkiye çok sıkıntılar yaşadı, siyasi cinayetler oldu, mafyacılık oldu. Ardından Türkiye'nin 28 Şubatları yaşandı. İnanılmaz mağdurlar vardı. Yani bir daha baktığımızda Türkiye'nin birçok insanın gelmemesini istediğimiz bir süreç. Ancak bir de ortada gençlik var, çağırıyorsun anlatıyorsun ama o bugün yaşadığını güne bakıyor. Önümüzdeki 2023'te de 5 milyon gencin katılımı ile beraber Z kuşağı bir gençlik oy kullanacak. En fazla sıkıntı çekilen konuda istihdam ve İstihdam yapılırken de aranan liyakat ve Adalet. Bu konuda da görüşlerini almak istiyorum?

GENÇLERİ SİYASETİN İSTİSMAR ALANININ DIŞINA ÇAKARALIM

SALİH CORA: İfade etmeliyim ki biz gençleri böyle belirli bir alfabetik(Z) sıranın içerisine sokmayı haksızlık olarak değerlendiriyoruz. Bir de gençlerimizle ilgili olumsuz ifadeler kullananların aksine ben Türkiye'nin gençleri ile gurur duyuyorum. Bizim gençliğimiz 15 Temmuz'da hiçbir kimseden talimat almadan vatan millet söz konusu olduğunda ailesiyle vedalaşıp tankların altına giren elinde bayrağı ile beraber vatanı kurtaran bir gençliktir. Bir Çanakkale ruhunun Milli Mücadele ruhunun halen daha gençlerimizin sinesinde vücut bulduğunu müşahede etmekteyiz Aynı şekilde bizim gençliğimiz bugünkü TEKNOFEST gençliğidir . Gençliğimiz şu anda yazılım alanında teknoloji alanında dünyada örnek gösterilebilecek projelerine imzalarını atmaktadır. Tabii ki de 2000 sonrası doğan bugünün gençlerinin geçmişi hatırlamaması ve bir karşılaştırma yapamaması normaldir Ama bu nesil farkında olmadan Türkiye’nin yazdığı yeni başarı hikayesinin ortak mimarı olacaktır. Gençlerimizi ne olur siyasetin istismar alanın dışına çıkaralım. Ben gençlerimizin vakti zamanı geldiğinde sınavını en güzel şekilde verebileceğini inanıyoruz.

TAKA: Son tartışmayı da konuşalım, siyasi cinayetler dönemi kapanmadı mı?

TÜRKİYE’DE TEK GÜÇ MİLLETİN İRADESİDİR. BU GÜCÜ TANIMAYANLAR KENDİ HAYAL DÜNYASINDA KABUS GÖRÜR KAOS GÖRÜR

SALİH CORA: Türkiye'de siyaset son zamanlarda yaşanan tartışmalarda birisi de maalesef siyasi cinayet iddiasıdır… Bu iddialar en son 90’lı yıllarda SHP’nin iktidar ortağı olduğu dönemlerde çok konuşulmuştu. Faili meçhul cinayetler Türkiye'nin geçmiş dönemlerinde karanlık odaklar gerçekleştirildiği bilinmektedir. Bizim iktidarımızda bunlara geçit yoktur. Biz mafyaya çetelere soluk aldırmayan bunda büyük bir başarı ortaya koyan biri iktidarız.

Bugün gündemi çok yakın takip eden gazeteci olarak size şu anda Türkiye'de Genelkurmay Başkanı ismini sorsan bir çırpıda söyleyemezsiniz. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının ismini sorsan birde. hatırlamayabilirsin, Anayasa Başkanının ismini söyle desem söylemeyebilirsin. Bunlar ancak ilgilileri tarafından tanınmaktadır. Türkiye artık demokratik siyaset alanı genişledi ve çok normalleşti. Eskiden ülkede bir gündem oluştuğunda herkes bu isimler ne diyecek diye kulak kesilirdi. Türkiye artık siyaseti vesayet altına alan odaklardan kurtulmuştur. Tek güç millettir.

Bu iddiaları muhalefetin bir çıkmazı olarak görüyoruz. Arka planı vardır. Kaos ortamı oluşturmak için bir yerlerden sufle aldılar. Ancak altlığı yoktur. Bir duyum almış iseler bunu açıklasınlar.. Ankara'da Cumhuriyet Savcılığı bir soruşturma başlatmıştır. Çok doğru bir hamle yapılmıştır. Evet bir yerden bir şüpheniz varsa size bu konuda bir bilgi bir ifade gelmişse buyurun bunları söyleyin hemen gerekli soruşturmayı yapalım. Türkiye’de faili meçhuller nasıl tarihe karışmışsa bu tür iddialar İle siyasette yol almaya çalışan ve huzursuzluk yaymayı alışkanlık haline getirenlerde önümüzdeki seçimde tarihe karışacaktır. Bu tür iddiaları bugünlerde konuşmak bile şu anda Türkiye'nin geldiği noktaya karşı bir hazımsızlıktır.

TAKA: Fındıkta çok iyi bir noktaya gelinmesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TMO aracılığı ile 26,5-27 TL'lik fiyat vermesi. Önemli fakat üretici mevsimler koşullara bağlı olarak özellikle Trabzon'un Doğu bölgesinde önemli sıkıntılar yaşıyor. Kendi fındığımdan da biliyorum bizim yörenin fındığı 47, 48, 49. Diğer taraf yani batı bölgesi 51, 52 randıman Ordu’ya kadar. O nedenle Toprak Mahsullerinden dönen fındıklar Piyasayı etkiliyor. Fiyatın 21'e kadar düşürdü. Geçenlerde toprak mahsulleri ofisinden Genel Müdür Ahmet Güldal Bey'in gelmesi alım yerlerini ziyaret etmesi, bir mesajdı. Üreticinin elindeki fındığı çıkarmayın şeklinde. Üretici hem milletvekilleri hem de Toprak mahsulleri ofisinden daha net bir açıklama bekliyor?

FINDIKTA ÜRETİCİMİZİ YALNIZ BIRAKMADIK

SALİH CORA: Cumhurbaşkanımız ve Partimiz Karadeniz Bölgesi'nde her zaman Çay ve fındık üreticisinin yanında yer almıştır. Son zamanlarda hem çaya hem fındığa vermiş olduğumuz fiyat Ciddi manada üreticimizin tarafından kabul gördü. Tabii ki fiyatın Çayda 3.98, Fındıkta 26,5-27 buçuk olarak belirlenmesi güzel rakam ve bu taban fiyatı belirlemek üreticimizi memnun etmiştir. Hem iyi bir fiyat hem de ciddi derecede bir alım söz konusu. Fındıkla ilgili ifade etmek isterim ki TMO tarafından müdahale alımlarının yapılması bir sigorta görevini üstlenmiştir. Her daim Üretici koruyan ve kollayan bir iktidarız. Alan bazlı desteklemelere devam ediyoruz. Fındık artık tüccara emanet edilmiyor. Biz iki yıldır üreticimizin bahçeye inmeden fındık fiyatlarını açıklıyoruz. Günün sonunda TMO 60 bin ton üzerinde fındık aldı. Daha da alacaktır. Almaya devam edecektir. Aldığını da satmayacaktır.

Tabi fındıkla ilgili birçok yerde alım noktaları oluşturduk.  Yine de eksiklikler var. Alım yönteminde var randevuda var. Özellikle bu yıl fındık çok yağış yedi iklim koşulları nedeniyle kurutmada zorlandık. Bu da randımanı etkiledi. Dolayısı ile alım noktalarında bu tür konularda sorunlara sebebiyet verdi. Biz tarım bakanımızdan hem de TMO genel müdürümüz ile bizzat bu konuları görüştük. Hatta Arsin ilçesindeki organize sanayi bölgesinde TMO alım noktalarına gittik. Burada gördüğünüz eksiklikleri, aksaklıkların hemen anında tespit edip paylaştık. Biz TMO ya çağrımızı yaptık, üreticimizin sıkıştırmayın, Karadeniz'deki fındık üreticisini cefakardır, fedakardır. Bunların ürününü alın. TMO’ya talebimizi ilettik çiftçilerimizi üzmeyin dedik. Hatta bazen 39 randımana kadar alım yapılıyor. TMO Genel müdürü Sayın Güldal taleplerimize hep esnek ve olumlu yaklaşmıştır. TMO müdahale alımı yapmasaydı yani devrede olmasaydı bugün fındığın hali perişan durumdaydı. Hükümetimiz en zor dönemde dahi üreticinin yanında yer alarak müdahale alımında bulunması çok çok önemlidir. TMO aldığı fındığın çok kısa sürede ödemesini yapması ciddi derecede rahatlama olmuştur. Eksiklikler aksaklıklar var mıdır, TMO fındık alımı noktasında tecrübeli bir kurum değildi. Her geçen yıl hatalarını eksiklerini gideriyor. Bir önceki yıla oranla üreticinin memnuniyetini karşılayabilmek yaklaşımlarını ortaya koymaya devam etmekte. Ve şu anda da bu yılda rekor düzeyde alım gerçekleşmiştir, bu alım gerçekleşmemiş olsaydı gerçekten fındık üreticimiz çok zor durumda kalırdı.

TAKA: Sayın Cora son sorum olsun. Hep siyasi yönünü biliyoruz. Aile, Çocuklar, nasıl bir yaşam. Çocuklar milletvekilliğinizden memnun mu?

PANDEMİ DÖNEMİNDE ÇOCUKLARIMLA HASRET GİDERDİM

SALİH CORA: Pandemi döneminde okullara ara verilmişti. Bu dönemde saha çalışmasına ara vermiştik. Tam kapanma İle eve koşa bir süre geri döndük. Çocuklarla çocuk olduk. Eğlendik. Birlikte vakit geçirdik. Bunun dışında siyaset yaptığımız dönem içerisinde en fazla ailemizi ihmal ediyoruz. Üniversite yıllarından itibaren siyasetin içerisinde olduğunuz için eşimin desteğini hissediyorum. Tabi çocuklar bu yaşananları tam anlamıyorlar. Zaman zaman sitemleri oluyor. Bitmez senin toplantıların diye çıkışları oluyor... Bazen bizde seçmeniz diye espri yapıyorlar. Yaptığımız işin önemini Yeni yeni kavrıyor öğreniyorlar ve siyasi faaliyetlerime, çalışmalarıma, telefon trafiğine,  ziyaretlerime, seyahatlerime saygı duyuyorlar.