Kira zamlarına getirilen sınırlamanın kaldırılması, Türkiye genelinde kiracıları zora soktu. Birçok ev sahibi, yüksek kira artışları yaparak kiracılarını zor durumda bıraktı ve haksız tahliye taleplerinde bulundu. Kiracılar, bu durumlarda hukuki yollara başvurarak tazminat talep edebilecekler. Ev sahibinin yükümlülüklerini yerine getirmemesi ve kiracıya yaşanabilir bir konut sunmaması durumunda da tazminat hakkı doğuyor. Bu yeni gelişme, kiracıların haklarını koruma altına almayı amaçlıyor.

Temmuz ayında kira zam oranına uygulanan yasağın kaldırılmasının ardından birçok ildeki ev sahipleri kiracıları mağdur edecek zamlar yapmaya başladı. Çok sayıda kiracı ise evden çıkarıldığını gerekçe göstererek ev sahiplerine dava açmak zorunda kaldı.

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki sorunlar tazminat ödemelerine kadar uzanabiliyor. Peki, kiracılar hangi durumlarda ev sahiplerinden tazminat talep edebilirler?

KİRACILAR NE ZAMAN TAZMİNAT ALABİLİR?

Kiracıların tazminat hakkı, mağduriyet durumlarına bağlı olarak doğuyor. Ev sahibi, kiracı aleyhine haksız bir gerekçe ile dava açıp tahliye talebinde bulunmuşsa ve kiracı bu durumu mahkemede ispat edebilirse, kiracı tazminat talep edebilir.

Burada önemli olan, kiracının haksız yere tahliye edilmesidir. Kiracı evden çıkmadığı sürece tazminat hakkı söz konusu olmayacaktır.

EV SAHİPLERİNİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ VE TAZMİNAT ŞARTLARI

Ev sahipleri, kiracılara yaşanabilir bir konut sunmakla yükümlüdür. Kira sözleşmesi bu yükümlülükle yapılır ve kiracı kira ödemekle yükümlüdür.

Ancak, ev sahibi kiracıya kullanıma uygun bir konut sunmaz veya mevcut konut kiracının hatası olmadan elverişsiz hale gelirse, kiracı tazminat talep etme hakkına sahiptir.

En çok içilen marka zam yaptı! Sigara içinlere 105 lira oldu En çok içilen marka zam yaptı! Sigara içinlere 105 lira oldu

Kiracılara ödenecek tazminat miktarı için standart bir uygulama bulunmamaktadır. Mahkemeler, kiracının yaşadığı zararın maddi karşılığını belirleyerek karar verir. Tazminat miktarı, kiracıyı zenginleştirmeyecek ve ev sahibini mağdur etmeyecek şekilde mahkeme tarafından belirlenir.

Son günlerde yatırımcıların konuta yöneldiği gözlemleniyor. Konut satışları Temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 oranında artış gösterdi. Bu artış, konut piyasasında hareketliliğin arttığını gösteriyor.

Ancak, konut kredisi faiz oranlarının yüksekliği, konut alımını zorlaştırıyor. Yatırımcılar, altın fiyatlarındaki artışa rağmen konut yatırımlarına yöneliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ