Nezleye, gribe, sinüzit veya farenjite yakalananların sayısı çoğaldı. Beslenme farklı bir önem kazandı. Yeterli ve dengeli beslenme bağışıklık sisteminin ilacı.
Peki ne yapmalıyız?
Her şeyden önce her gün yeteri kadar protein kazanmaya çalışın. Özellikle hayvansal proteinlerden yararlanmayı unutmayın.
Balık, et, tavuk, yumurta, yoğurt, kefir, ayran, süt çok önemli besinler.
Probiyotiklerden zengin oldukları için yoğurt ve kefiri özellikle tavsiye ediyorum.
Bunlardan biri ya da birkaçı her gün sofranızda bulunsun.
Sebze ve meyve yemeyi de ihmal etmeyin. Özellikle bol renkli, taze meyve ve sebzeleri tercih edin.
Betakarotenden zengin havucu, antosiyadinlerden zengin narı, kateşinlerden zengin çayı -yeşil çay olması şart değil-, portakalı ve mandalinayı daha sık tüketin. Kış boyunca her gün bir elma yemeniz mükemmel bir seçim olur. B vitamini, magnezyum ve folik asitten zengin oldukları için ceviz, fındık, badem, yer fıstığından da yararlanmak iyi olur.
 
BÖLGENİN EN DEĞERLİ SUYU
 
Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi’nin suya yaptığı yüzde 20 oranındaki zam şehrin gündemine oturdu.  Yeni su fiyatıyla Trabzon 3.90 kuruşa bölgede en pahalı suyu içecek.
Suyun tonu Giresun’da 3 TL, Rize’de 3,2 TL, Gümüşhane’de ise 2.85 TL.
Su fiyatlarının geri çekilmesi istenirken su zammına onay vermeyen ve istişare isteyen Ortahisar Belediye Başkanı A. Metin Genç’e destek yağıyor.
Suyun bol olduğu bu coğrafya insanının, en ucuz suyu kullanması gerekirken, hayat pahalılığının her geçen gün biraz daha bunalttığı bu dönemde yapılan bu zam ile Trabzonlu vatandaşın ekonomisi daha da zorlaşacak.
Ekonomik durumumuzu göz önüne aldığımızda, su faturaları cep yakacak.
Enflasyonun aşağı inişini göz önüne aldığımızda yüzde 20’li zam çok fazla. Şehrin yöneticileri zam konusunda çok daha duyarlı olmalı. Eğer bir yerde açık varsa ilk durak halk olmamalı.
Alternatif çıkış yolları aranmalı.
Neden Karadeniz Bölgesi’nde en pahalı suyu biz kullanıyoruz. Bölgenin merkezi konumundaki Trabzon her türlü çalışmada bölgeye örnek olmalı.
Kimsenin düşünemediğini yapmalı.