Sevgili okurlarım, rahmetli Vehbi Koç’u Trabzon’un eski belediye başkanı Hasan Melek tanıştırmıştı. Hasan Melek Bey’e sağlık, uzun ömür, Vehbi Koç’a rahmet diliyorum.

Hasan Bey, kendini eğitime adamış, Türkiye’nin kalkınmasına öncülük etmiş müstesna iş adamlarımızdandır. Geçen hafta telefonla konuşup, ortak dostlarımızın kulaklarını çınlattık. Eski vali Emniyet Genel müdürü Yılmaz Ergun’u de unutmadık..

*

Rahmetli Vehbi Koç, Cumhuriyet döneminin ilk sanayicidir. Cesur adımlar, başarılı girişimleri ile 1917 yılında, babasından devraldığı bir  bakkal dükkanını  Koç topluluğuna dönüştürerek, dünyanın en önemli şirketleri arasına girme başarısını göstermiştir.

Vehbi Koç, 1960 yıllarda yöneticilerine ”Devletimiz ve milletimiz var oldukça bizde varız”  konuşması ile devlete ve millete bağlılığını her daim göstermiştir. “Önce devlet, sonra millet, ondan sonra biz” anlayışını hakim kılmıştır..

Milli mücadelenin  yeni bittiği, genç Türkiye’nin savaşlarda yorgun düştüğü bir dönemde, Türkiye’nin ekonomik şirketlerin kurulması, ilk endüstriyel girişimi, ilk uluslararası ortaklık, ilk halka arz ve özel eğitim ve sanayii  kuruluşları ile ilk’lere imza atmıştır..

Vehbi Koç, Yönetim kurulu başkanlığı görevini oğlu Rahmi Koç’a, Rahmi Bey’de 2003 yılında rahmetli oğlu Mustafa Koç’a devretmiş. Mustafa Koç’un zamansız  vefatı nedeniyle bu görevi Ömer Koç yürütüyor. Fenerbahçespor kulübü başkanı Ali Koç’u hepimiz tanıyoruz. Düzgün bir aile babası.

*

Genelde şirketleri babalar kurar, kardeşler büyütür, torunlar batırır anlayışı vardır. Koç topluluğu hariç. Kurumsallaşan koç topluluğu, Vehbi Koç’un başarılarını oğlu Rahmi Bey devam ettirmiş, Rahmi Koç’tan bayrağı devralan üçüncü kuşak torunları da aynı çizgiden başarılarına başarı katarak, Dünya çapında ise Koç Holdingi en büyük 500 şirket arasında yer alan tek Türk şirketi yapmayı başardılar.

Kurulduğu günden beri, Türk ekonomisinin gelişmesine katkı sağlayan ve Türkiye ihracatının %7’sini yapan Koç Topluluğu şirketleri, bugün Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları arasında. Türkiye’nin en büyük 10 sanayi kuruluşunun 4’ü* Koç Topluğu şirketi: Tüpraş, Ford Otosan, Arçelik, Tofaş.



*

TÜPRAŞ Dünyada beşinci, Türkiye’nin en büyük petrol şirketidir.2006 yılında özelleşerek Koç topluluğuna geçti.2000’li yıllarında TÜPRAŞ Yönetim kurulunda görev yapmış biri olarak, bu kurumla özel gönül bağım vardır.

Şimdi öğrendiğime göre TÜPRAŞ İzmir-Aliağa rafinerisinde eleman çıkarılıyor. Ömrünü kurumda geçiren, emekliliklerine 2,3 yıl kalan emektarlarını, böyle zor bir dönede kapının önüne koyuyorlar.

Bunlar söylem, dedi-kodu değil, gerçek. Çünkü içinde 23 yıldan beri TÜPRAŞ’ ta görev yapan, emekliliğine 2,5 yıl kalan kardeşimde listenin içinde..

TÜPRAŞ’ın eski yöneticisi sıfatı ile nede olsa eski-yeni gelenek devam ediyor düşüncesi ile bir genel müdür yardımcısına hem mesaj bıraktık, hemde telefonla aradık, dönüşü olmadı. Yeni genç nesillerin  yabancı dilleri, eğitimleri, dünya görüşleri iyi ama gelenek ve göreneklerle pek ilgilenmiyorlar galiba..

Türkiye’nin böylesine zor bir döneminde,  böylesine kurumsallaşmış, önemli ve büyük firmaların görevi eleman çıkarmak değil, issizlere istihdam sağlamak olmalı.

Rahmetli Vehbi Bey’in 1960’lı yıllarda söylediği ‘Devletimiz ve milletimiz var oldukça bizde varoluruz” sözü unutmamak lazım.

Türkiye zor süreçten geçiyor. Her dönem devletinin ve milletinin yanında olan Koç ailesi, aynı geleneğini sürdürerek, eleman çıkarmamalı. Türkiye’nin şartları buna müsait değildir.

TÜPRAŞ’taki işten çıkarmalardan Yönetim Kurulu başkanı Ömer Koç ile onursal başkanı  baba Rahmi Bey’in haberleri olduğunu düşünmüyorum..

TÜPRAŞ, bu kararı  yeniden gözden geçirmelidir. Çünkü Koç’ların önceliği istihdamdır..