Trabzonlular için Türkiye’nin çimentosudur derler. Bu ifade öylesine söylenmiş bir ifade değildir.

Türkiye’nin 81 iline yayılan Trabzonlular o kentlerin hem sosyal yaşamına hem de iş yaşamına çok ciddi katkılar yapmışlardır. Bu iş insanlarını bazen Hatay’da görürsünüz bazen Tekirdağ’da görürsünüz bazen Düzce’de görürsünüz bazen de Erzurum’da görürsünüz. Birkaç günlük İstanbul ziyaretimizin dönüşünde Karadenizlilerin yoğun olduğu Düzce’ye uğradık. Tam 25 yıl önce bu kente gelmiş fındık tüccarlığından başlamış ve bölgenin belirleyici olarak fabrikalaşmış Araklılı hemşerimiz Aycan Gıdanın sahibi Mustafa Aycan’a uğradık.
 
Ankara Araklı kültür Değneği’nin Başkanı ve TAKA Gazetesi’nin Ankara Temsilcisi Tacettin Çebi’nin de yakın dostu olan Mustafa Aycan’la hem fındığı hem memleket hasretini ve Trabzonspor’u konuştuk. Fındıkla alakalı olarak yoğun bir faaliyet var. Ancak üreticiler bir taraftan da Toprak Mahsulleri Ofisine yönelmiş diğer taraftan da ihtiyaçları kadar satma yoluna gitmişler.
Mustafa Aycan’la geçirdiğimiz zaman diliminde bölgenin borsa başkanı gibi telefonu bir dakika susmadı. Düzce’den ayrılmadan önce bu bölgedeki fındık fiyatı 24,5 TL ye kadar çıkmıştı. Bu müthiş bir rakam. Avrupa’nın talebi Doğu ve Batı Karadeniz Bölgesi’ndeki üretim ve arz talep dengesi fındık fiyatını pazartesi günü 25 TL ye kadar çıkarabilir.
 
Düzce’nin sevilen sayılan iş adamı Mustafa Aycan’nın Araklı’dan olduğu söyledik. Ticaret bir şekilde yürüyor ama onun da derdi Trabzonspor. Geçen yıl pandemiden sonra kaçan şampiyonluk tüm aile mensuplarını fazlasıyla üzmüş. Son transferlerler
 ilk iki haftada olumsuz sonuçlar alan Trabzonspor’a katkı yapacağına inanıyor ve her zeminde Trabzonspor’un yanında olduklarını söylüyor. Düzce’nin Trabzonlu en güçlü iş adamına uğrayıp da siyaset konuşmamak olur mu? Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 18 yıllık iktidarda Türkiye’nin kaderini değiştirdiğini ifade eden Aycan, Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü’nün de göreve geldikten sonra önemli icraatlar yaptığını ifade etti. Mustafa Aycan’ın babası Araklı’da köyde ama şirketleri yöneten ihracat yapan evlatları ve yeğenleri yanında.
 
Şimdi yeni dönemde siyasetçiler yurt dışı görmüş çok önemli eğitilmiş bu isimleri kadrolarına katmak istiyorlar. İşlerin ve sistemin lideri Mustafa Aycan, şimdilik bu konuda bir tercih yapmış değil. Yapmayı da düşünmüyor. Zaten konuştuğumuz gençler de Trabzon’u bilmiyoruz ama siyasete adımını atan erken yıpratılmak isteniyor diye inanmuş..
 
Kocaman bir arazi son derece modern bir fabrika her ay 150 aileye maaş veren bir iş adamı ve şirket.
En önemlisi de Trabzonlu ve Trabzonsporlu olmaktan gurur duyan bir evladımız. Türkiye’nin dört bir yanına yayılmış bu güçlü iş adamlarını onure edip, Trabzon’a çekmek lazım. Eğer bunlar başarılabilirse Trabzon’da da istihdam sorunu çözülür kısır çekişmeler ortadan kalkar. Araklı’lı hemşerimiz Aycan’la yaptığımız sohbet de elbet deki onu Trabzon’a böyle bir tesis kurmaya davet ettik ama gelir mi net bir cevap alamadık. Bizi Düzce’de yürekten karşılayan ve öyle uğurlayan Aycan’a teşekkür ediyoruz ve sevgilerimizi sunuyoruz.